Ledový muž – prokletí a jeho vzhled

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 3. 11. 2023

Vědci odhalili, jaký byl ve skutečnosti ledový muž – slavný Ötzi. Vypadal totiž úplně jinak, než se původně předpokládalo.

Analýza DNA, kterou nedávno provedli vědci z Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii (Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology), odhalila řadu podrobností o vzhledu, životě a původu Ötziho, což je legendární „ledový muž”, který ležel v alpském ledovci 5 300 let. Ukázalo se, že vůbec neměl světlou pleť, jakou měli mít tehdejší Evropané. Ötziho kůže měla výrazně hnědou barvu, téměř jako černoch. Oči tmavé (očekávané), hlava plešatá (překvapení). Ötzi během svého života trpěl mnoha nemocemi, měřil necelých 160 cm a dožil se 46 let.

Připomeňme, že mumie byla náhodně objevena v roce 1991 vysoko v horách na hranicích Rakouska a Itálie. Tělo zamrzlé v ledu je dobře zachovalé. Zpočátku se dokonce předpokládalo, že jde o mrtvolu horolezce. Když se však poblíž našla měděná sekera, křemenná dýka, toulec se šípy, rohož, kožešinová čepice a více než 400 dalších předmětů, bylo jasné, že muž nepochází z naší doby. Cizinec dostal jméno Ötzi, říkali mu Ledový muž a určili, kdy žil.

Do hor se dostal náhodou

Do roku 2000 řada odborníků „spřádala” srdceryvný detektivní příběh. Ötzi byl podle nich zabit v horách v nerovném boji se zástupci znepřáteleného kmene. Bojoval hned v několika válkách, kterých bylo 5 až 8. Padl po zásahu šípem – rána je vidět na jeho zádech. A v důsledku toho spadl do rozsedliny, kde ležel více než 50 století. Pozdější výzkumy však ukázaly, že „ledový muž” nezemřel tam, kde bylo nalezeno jeho tělo, ale zemřel někde v údolí – není vyloučeno, že byl skutečně zastřelen, když někoho bránil.

K pohřbení byl vynesen vysoko do hor a pohřben byl v srpnu se všemi svými věcmi, tedy s poctami. Na srpen ukazoval rostlinný pyl v Ötziho žaludku, na jeho těle i v ledovci. Těsně nad místem, kde byla mumie nalezena, našli vědci ve skále malou plošinu. Ta byla místem původního pohřbu. A tělo a část předmětů se sesunuly níže – do pukliny – spolu s rozmrzlým ledovcem. Mrtvola se převrátila a spadla do vody, kde chvíli plavala obličejem dolů. Pak však opět zamrzla a skončila ležet naplocho u balvanu, tedy tam, kde byla nalezeno.

Časem Ledového muže zrekonstruovali bratři Alfons a Adrie Kennisovi, přizvaní odborníci z Holandska. Vycházeli z rané přibližné analýzy DNA – té, která byla v té době možná. V dnešní době technologie pokročila a ukázalo se, že spousta věcí nebyla vzata v úvahu. Tak vznikla tmavá pleť a hnědé oči. „Zmizely” dlouhé husté vlasy – zjistilo se, že Ötzi má genetickou predispozici k plešatosti. A s největší pravděpodobností byl ve svých 46 letech již plešatý.

Muž plný problémů

Kromě toho se u Ötziho objevilo srdeční selhání a artritida, měl sklon k cukrovce 2. typu a obezitě a nesnášel laktózu. Nemohl tedy pít mléko, také měl červy – vlasožravce a byl tetovaný. Svým původem měl Ledový muž nejblíže k prvním zemědělcům, kteří se do Evropy dostali asi před 8 000 lety z Anatolie, dnes je to Turecko. Od nich pocházelo více než 92 % jeho genů, zbytek pochází od stepních pastevců. Jak vědci zdůraznili: „ze zemí, jako je dnešní Rusko a Ukrajina, až po Sibiř, Kazachstán a Mongolsko”. To znamená, že Ötzi, obyvatel Alp, možná byl tak trochu Rus. Ale přitom téměř černoch. Po první genetické analýze našel Ledový muž potomky mezi současnými Rakušany. Nyní po upřesnění zjistili, že ti nejbližší nyní žijí na Sardinii. V Rakousku koluje tento vtip:

Jaké národnosti byl Ötzi?

  • Nebyl to Rakušák, protože měl mozek.
  • Nebyl to Ital, protože měl s sebou nářadí.
  • Ale byl to Němec, protože jen Němec by šel do hor v sandálech.

Prokletí Ledového muže

V říjnu 2004 zemřel Němec Helmut Simon, který Ötziho tělo našel. Byl nejen turistou, ale také archeologem. Znovu se vydal do hor, k ledovci – hledat soukmenovce „ledového muže”, a zmizel. Jak se později ukázalo, propadl se do trhliny. Helmutovo zmrzlé tělo bylo nalezeno o dva týdny později. Leželo ve stejné poloze jako nalezená mumie. Po neštěstí, které archeologa potkalo, se začalo mluvit o Ötziho kletbě, která strhává na onen svět všechny, kdo s ním přijdou do styku. Simon se skutečně stal pátou obětí.

Série podivných úmrtí začala už v roce nálezu mumie – téměř okamžitě poté, co byla doručena do laboratoře v rakouském Innsbrucku. Tam ostatky pitval Rainer Henn, forenzní vědec. Brzy zahynul při autonehodě – cestou na vědeckou konferenci věnovanou pitvě „ledového muže”. O několik dní později Kurta Fritze pohřbila lavina. Z celé skupiny horolezců, kteří se v té době na svahu nacházeli, měl smůlu pouze on. Kurt odvezl Ötziho tělo vrtulníkem do Innsbrucku. V létě 2004 zemřel na rakovinu mozku v nejlepších letech Rainer Holz, který o Ötzim natočil film a přátelil se s Helmutem Simonem.

Profesor Konrad Spindler, který vedl skupinu badatelů na univerzitě v Innsbrucku, kteří se Ötzim zabývali, na Simonově pohřbu neopatrně
zažertoval a položil řečnickou otázku: „Kdo je další?” On byl další – zemřel na mrtvici v dubnu 2005. Mezi oběťmi mumie je i Dieter Wernicke, člen evakuační expedice Ötzi, který zemřel na infarkt bezprostředně po Simonově pohřbu. Začátkem listopadu 2005 za záhadných okolností zemřel Dr. Tom Loy – známý archeolog a biolog z Queenslandské univerzity (Austrálie), který zkoumal věci „ledového muže” a jeho DNA. V bytě byla nalezena mrtvola bez viditelných známek násilné smrti. Její příčina však nebyla nikdy určena.

Konec kletby

Něco jako varování dostal Walter Leiter, další profesor z Innsbrucku, který zkoumal vnitřní orgány mumie. Vzal své americké kolegy, aby jim ukázali místo, kde se náš Ötzi nachází. Skupinu zastihla sněhová bouře. Leiter těžce omrzl a sotva se zachránil. Sedm mužů zemřelo. Jak to, že se nemluvilo o kletbě podobné té, která údajně zabíjela lidi, kteří narušili Tutanchamonovu hrobku? Zvlášť když ti, kteří v kletbu věřili, byli přesvědčeni, že Ötzi byl čaroděj. Podivná tetování na jeho těle toho prý byla důkazem. Bylo jich 57. Byla vytvořena sazemi vetřenými do mělkých řezů.

Většina tetování vypadá jako vodorovné pruhy. Jsou na akupunkturních bodech. A překvapivě připomínají hexagramy ze staré čínské Knihy proměn, které se dodnes používají k věštění. Po roce 2005 však záhadná úmrtí ustala. Přestože výzkum pokračoval.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit