Živé sochy alias děsivá spánková nemoc

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 23. 2. 2024

Během let 1917–1928 bylo půl milionu lidí v Severní Americe a Evropě záhadně znehybněno znepokojivým stavem, který by mohl být výborným podkladem pro hororový film. Z lidí se staly doslova živé sochy. 

Postižené oběti nebyly schopny hýbat tělem, ale stále si uvědomovaly své okolí. Nemohly se však ani hýbat, nebyly schopny prakticky mluvit, zkrátka byly tragicky uvězněny v katatonickém stavu, a to bez jakéhokoli vysvětlení. Staly se z nich jednoduše řečeno živé, lidské sochy. Stav to musel být útrpný a většinou nekončil samozřejmě dobře.

Encefalitida lethargica (EL) alias spánková nemoc se poprvé objevila v Evropě, ale velmi rychle se rozšířila po celém světě. V roce 1919 dosáhla epidemických úrovní v Evropě, Severní Americe a Indii. Asi třetina postižených touto nemocí zemřela, nejspíše na neurologické dysfunkce, které vyústily v selhání dýchání. Téměř polovina z těch, co přežili, však nebyla schopna fyzicky interagovat s okolním světem, vědomím ale byly plně při smyslech.

Někteří lidé trpěli symptomy podobnými Parkinsonově nemoci nebo neuropsychiatrickými následky i po uzdravení. Vzácně byli tito schopni omezeně komunikovat, pohybovat očima, nebo se smát, což poněkud mátlo vědce. Navenek to však byli živé sochy – zcela nehybné celé hodiny, dny, týdny nebo i roky. Jinými slovy byli sice někteří ušetřeni smrti, avšak se setkali s živoucím peklem.

Příčina nebyla nikdy zjištěna

Příčina je doposud neznámá, ale jednou z teorií je zánět mozku vyvolaný vzácným kmenem streptokoka, bakterií zodpovědných každoročně za mnoho bolestí v krku. Podle vědeckých poznatků bakterie zmutovaly, vyprovokovaly imunitní systém k útoku na mozek, a tak oběť zůstala bezmocná. Ničím se však nevysvětluje, proč nemoc vymizela jen sporadicky, ať už to bylo v Evropě v 50. letech 20. století nebo v Číně před 10 lety, kdy byla 12letá dívka hospitalizována na 5 týdnů s touto nemocí. Nemoc se nevysvětlitelně objevuje v různých částech světa.

Jsou takové události normálním, jen novým jevem, nebo jsou to známky toho, že by spánková nemoc mohla vyústit v něco horšího? Analýza z roku 2004 zahrnující 20 pacientů se symptomy pozoruhodně podobnými spánkové nemoci dospěla k závěru, že ať už je trápí cokoli, stále to nad tělem vyhrává. Tato nemoc z historie jako taková tak zůstává předmětem nočních můr a tehdejší epidemie nebude pravděpodobně nikdy vyřešena.

Bohužel, nikdo nebyl schopen plně vysvětlit, co nemoc spouští a jak je možné, že jsou oběti náhle tak omezeny. Takže zůstávají pouze otázky. Je možné, že encefalitida lethargica stále číhá ve stínu a je připravena nečekaně zasáhnout? Právě studie z roku 2004 předvídá, že ano. Nevíme, zda jsou to ojedinělé incidenty, nebo je nemoc neustále současným rizikem.

autor: Zuzana P.
foto: Unsplash


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit