Krutý Zodiac – dodnes nevyřešená záhada

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 19. 2. 2024

Přestože Zodiac neterorizuje severní Kalifornii už od konce 60. let, dostává reportér Kevin Fagan z redakce Chronicle ročně stále stovky tipů od čtenářů, kteří údajně znají nové podrobnosti o nejznámějším sériovém vrahovi San Francisca. 

Reportér Fagan se Zodiacem zabývá už více než 25 let, navíc redakce San Francisco Chronicle je celkově s případem neúprosně spjatá už od počátku. Z celkových 22 dopisů a šifer, které Zodiac poslal do redakcí Bay Area, se 17 z nich dostalo i do Chronicle. Každý nový dopis byl děsivější než ten předchozí, vrcholem byly výhružky zastřelením dětí jedoucích ve školním autobuse a zaměření pozornosti na zaměstnance Chronicle. Pravděpodobně nejmrazivější byla Zodiacova halloweenská karta, kterou poslal reportérovi Paulu Averymu. Obsahovala frázi „Zahrajeme si na schovávanou? Jsi odsouzen k záhubě”.

Tyto děsivé zprávy v kombinaci s jeho brutálním vražděním nadále podněcují desítky let trvající posedlost veřejnosti nevyřešeným případem Zodiaca. Zatímco internetoví detektivové prohledávají různé archivy případů a hledají potenciální stopy, zde je shrnutí toho, co redakce Chronicle ví o Zodiacovi, jeho obětech a jeho zvráceném odkazu.

Kdy byl Zodiac aktivní?

Oficiálně ověřené vražedné řádení Zodiaca začalo v roce 1968 a skončilo v roce 1969. Vrah tvrdil, že zabil 37 lidí pocházejících ze 70. let, ale úřady potvrdily pouze 4 útoky. Pět obětí bylo zavražděno a dvě jeho brutalitu přežily.

  • 20. prosince 1968: David Faraday (17 let) s přítelkyní Betty Lou Jensen (16 let) zaparkovali autem na Lake Herman Road v Benicii, když se k nim připlížil Zodiac a vystřelil z poloautomatické pistole ráže 0,22. Mladý pár, který se třásl hrůzou, zemřel pod sprchou kulek.
  • 4. července 1969: Darlene Ferrin (22 let) a její přítel Michael Mageau (19 let) jeli na odlehlé parkoviště v parku Blue Rock Springs ve Vallejo, aby si popovídali. U strany řidiče zastavilo auto a silueta uvnitř vozu je chvíli sledovala, než opět nastartovala. Auto se vrátilo o několik minut později a zaparkovalo na straně spolujezdce. Střelec vypálil pět ran oknem, přežil pouze Michael.
  • 27. září 1969: Cecelia Shepard (22 let) seděla na dece se svým dlouholetým přítelem a bývalým přítelem Bryanem Hartnellem (20 let) u jezera Berryessa. Z křoví vyšel muž v kostýmu s kapucí se symbolem zaměřovacího kříže na hrudi (symbol Zodiaca, který používal ve svých dopisech) a opakovaně je bodal nožem. Hartnell přežil a dokázala detailně popsat oblečení zabijáka.
  • 11. října 1969: Paul Stine (29 let) pracoval v pozdních hodinách jako taxikář. Na Geary Street v San Franciscu si ho zastavil muž. Když pasažéra odvezl do Presidio Heights, byl zastřelen 9mm poloautomatickou pistolí. Vrah poslal kus Stineovy košile spolu s dopisem, v němž se dožadoval zásluh za vraždu. Krví potřísněné dveře taxíku jsou mezi důkazy patřícími k Zodiacově případu na sanfranciském policejním oddělení.

Ačkoli toto vražedné řádění trvalo méně než rok, přezdívka Zodiac se zapsala do historie. Vrah nebyl nikdy dopaden.

Původ přezdívky Zodiac

Vrah se sám v mnoha dopisech zasílaných do redakcí označoval jako „Zodiac”. Jeho první dopisy přišly naráz rovnou tři, současně odeslané 31. července 1969 do Chronicle, San Francisco Examiner a Vallejo Times-Herald. V nich si připisoval zásluhu za první dva útoky, tehdy však ještě nepoužil svou nechvalně známou přezdívku. Strašidelné jméno se objevilo až v jeho dalším dopise, který poslal do Examiner dne 4. srpna 1969. Nikdy se nezjistilo, proč si vrah vybral právě toto jméno, ale tisk ho na základě jeho podpisu tak začal přezdívat.

Kódované zprávy

Jednou z nejzajímavějších a zároveň nejmrazivějších charakteristik Zodiaca byla řada dopisů s kryptogramy (šiframi) a posměšky, které posílal do novin. Celkem je známo 22 dopisů, z nichž 17 bylo zasláno do San Francisco Chronicle. Mezi nimi byly také tři známé kryptogramy:

  • Šifra 408: části první šifry byly poslány do Chronicle a dalších dvou redakcí dne 31. července 1969. Poměrně rychle je vyřešili obyvatelé Bay Area, Donald Gene a Bettye June Harden.
  • Šifra 340: kryptogram, přezdívaný „Z-340”, byl odeslán 8. listopadu 1969 a zůstal nevyřešen po více než pět desetiletí. Nakonec byl prolomen speciálním týmem až v prosinci roku 2020.
  • Moje jméno je šifra: krátký 13místní kryptogram byl odeslán 20. dubna 1970 jako součást dopisu, který začíná slovy „Tady Zodiac. Mimochodem, rozluštili jste poslední šifru, kterou jsem vám poslal? Jmenuji se…” Nikdo nebyl schopen těchto 13 písmen a symbolů vyřešit, i když se mnoho lidí snažilo.

Proč bylo odhalení Zodiaca tak těžké?

Zodiac používal různé převleky a jen zřídka po sobě na místě činu zanechal nějaké přímé důkazy. Zaměřoval se na náhodné oběti a často měnil i způsob vraždy. To vše vyšetřovatelům ztěžovalo jeho vystopování pomocí typických prostředků. Případ v průběhu let vedl k mnoha podezřením. Když se reportéra Fagana zeptali, kdo je jeho podezřelý číslo 1, odpověděl, že Arthur Leigh Allen je „pravděpodobně nejlepší sázkou”, přičemž uvedl, že podobné domněnky měl i bývalý reportér Chronicle Robert Graysmith a zesnulý inspektor vražd Dave Toschi. Poznamenal, že Allen – muž z Valleja, který zemřel v roce 1992 – je stále jedním z podezřelých, které kdy vyšetřovatelé oficiálně uvedli.

V roce 1996 se detektivové ze San Francisca také zabývali možností, že podezřelým je i Ted Kaszynski. Mezi možné souvislosti patřilo bydliště tohoto muže, který žil v Bay Area v letech 1967 až 1969, tedy přesně ve stejném období, kdy došlo v Kalifornii k potvrzeným vraždám Zodiaca. Kaszynski se také kdysi podepsal do středoškolské ročenky podobným symbolem zvěrokruhu.

Existují nové stopy?

Ačkoliv je případ oficiálně beze změn po celá desetiletí, amatérští internetoví detektivové neustále hledají způsoby, jak této záhadě vdechnout nový život. V roce 2021 soukromý tým vyšetřovatelů, který si říkal Case Breakers, uvedl, že Zodiac byl muž žijící v podhůří Sierry, který zemřel v roce 2018, ale policejní úředníci řekli, že tento tip neobstál.

Také v roce 2021 Fayçal Ziraoui, obchodní konzultant z Paříže, údajně rozluštil dvě šifry vraha a identifikoval ho jako Lawrence Kaye, obyvatele South Lake Tahoe, kterého dříve zkoumali jiní detektivové. Kaye zemřel v roce 2010 a přady ho nikdy oficiálně neidentifikovaly jako podezřelého. V červnu roku 2023 pak Ziraoui tvrdil, že skalní útvar v Sierra Nevada byl stejný symbol, který Zodiac používal ve své korespondenci během vražedného řádění. Skály jsou uspořádány do vzoru bůvolího oka o šířce přes 7 metrů na náhorní plošině vysoké téměř 2 000 metrů s výhledem na nádrž Hell Hole poblíž Tahoe. Ziraoui e-mailem sdělil redakci Chronicle, že některé podrobnosti o svém vyšetřování musí uchovat v soukromí, ale údajně se zajímal o oblast nádrže Hell Hole, než viděl fotografie on-line. Podle zdrojů blízkých oficiálnímu vyšetřování se toto nezdá být převratným vývojem.

Další pozoruhodné tvrzení přišlo v roce 2009, kdy Deborah Perez tvrdila, že její otec, Guy Ward Hendrickson, byl Zodiac. Realitní agentka v Orange Country řekla, že doprovázela svého otce nejméně při dvou vraždách a má pár hnědých brýlí s rohovou obroučkou, které údajně její otec – vrah Zodiac – sebral oběti Paulu Stineovi. Vyšetřovatelé ke zkoumání žádné brýle nedostali, ale její tvrzení bude více zkoumáno.

Jak plyne čas, svědci a potenciální podezřelí stárnou, zemřeli, nebo zmizeli, takže vyřešení tohoto chladného případu je téměř už nemožné.

Co si o tom myslíte vy? Co se vůbec se Zodiacem stalo, když tak náhle začal, a pak náhle vraždy ustaly. Mohl zemřít, odstěhovat se do jiného státu, kde vraždil dál, avšak už neposílal dopisy, a tak nemohl být spojen s tímto případem? Také mohl být zatčen za nějaký drobný přečin. Celý případ je jednou velkou záhadou, kterou už zůstane. Pravdu se pravděpodobně již nikdy nedozvíme.

autor: Zuzana P.
foto: commons.wikimedia.org, Unsplash


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit