Triky japonských hospodyněk pro domácnost

ARCHIV / KURIOZITY / TOP články / 22. 11. 2023

Japonsko je krásná země se spoustou tradicí a zvyků. Výjimkou nejsou ani zažité triky japonských žen pro udržitelnější a čistší domácnost. Není na škodu si některé jejich rady vzít k srdci. 

Země vycházejícího slunce může nabídnout mnohé. Jde o jednu ze zemí, kde se dodnes uchovalo nepřeberné množství starých tradic a zvyků. Zároveň je to moderní svět, kde uvidíte věci, které jinde k nalezení nejsou. Věděli jste například, že Japonsko má největší hustotu prodejních automatů na celém světě? Ať jdete kamkoli, narazíte na prodejní automat. A jejich obsahy jsou rozhodně zajímavé, od klasického občerstvení, alkoholu, cigaret, zmrzliny přes tiskoviny, lístky na vlak, ručníky, deštníky, hračky, DVD až po spodní prádlo.

O tom, že jsou Japonci perfekcionisté, svědčí i jejich vlaková doprava. Patří mezi ty nejpřesnější na světě, průměrná doba zpoždění vlaku je méně než minuta. Před několika lety dokonce obletěla svět zpráva, jak se japonský dopravce Tsukuba Express oficiálně omluvil za vypuštění vlaku o 20 sekund dříve. Jejich cit pro dochvilnost je doslova obdivuhodný. Ale teď už pojďme představit samotné triky japonských žen pro udržitelnější domácnost.

Minimální počet věcí

U nás bývá zvykem, že mají ženy domácnosti zahlcené různými nepotřebnými drobnostmi a mnoho věcí se uchovává na chalupách, v komodách, sklepích a dalších úložných prostorech. Máme tendenci nevyhazovat staré boty, knihy, oblečení, hračky a další s tím, že se to jednou možná bude hodit. Obývací stěny máme zasypané zdobnými svícny, rámečky, keramickými postavičkami, skleničkami, vázami a tak dále.

V asijských zemích by z tohoto stylu ženy asi omdlely. U nich je zvykem skladovat a uchovávat pouze to, co se skutečně využívá a plní to svůj účel. Jakmile se nějaká věc lehce poškodí, nebo není již k životu potřebná, vyhodí se. Proto v japonských domácnostech najdete i minimum úložných prostor.

Vše podle kategorií

Mnohým českým domácnostem vládne chaos. Máme třeba šuplík, kde se mísí gumičky, sponky, pinetky, knoflíky, peníze nebo i různé šroubky. Zkrátka není neobvyklé, že máme doma místa, kam hodíme aktuálně nepotřebné drobnosti. Sice jednou za čas vše protřídíme a probereme, ale přesto už nám tento styl doma utváří jakýsi chaos.

Japonky žádná taková místa nevedou. Všechny věci třídí hned, pečlivě je rozdělují na patřičná místa a udržují tak domácnost přehlednou a uklizenou, platí to i pro oblečení, tiskoviny a další. Jakmile pak něco hledají, nemusí splašeně běhat po domě a přemýšlet, kam zrovna danou věc odložily.

Prakticky žádné suvenýry

Jistě to znáte – jedete na dovolenou, kde potkáte milion stánků s drobnostmi, které si nutně potřebujete odvézt domů. Při balení kufru klejete, nevíte už, jak to tam naskládat, sotva dopnete zip. Doma pak vyndáte tuny malých kýčů, kamínků z pláže, cizokrajné koření, olejíčky, hrnečky, trička s potisky, magnetky a tak. Poličky se vám zahltí drobnostmi, na něž se akorát práší. Tipujete samozřejmě správně, že těmto lapačům prachu se Japonsky vyhýbají.

Skladování věcí v rolích

Jakmile se něco ukládá do šuplíků, mají Japonky zvyk ukládat to v roličkách. Nemusí díky tomu obtížně prohrabávat hromádky a vše vytahovat ven, pokud se hledaný kousek nachází až někde vespod. Smotané roličky, ať už oblečení, ručníků, ložního prádla apod., ukládají úhledně vedle sebe. Díky tomu ihned najdou to, co zrovna chtějí. Podobá se to stylu úklidové guru Marie Kondo.

Sušení prádla na ramínkách

Veškeré prádlo, které po vyprání a usušení věšíte na ramínka, suší Japonky už rovnou na nich. Za prvé, tímto stylem se jim na sušák vejde mnohem více prádla. Za druhé, oblečení není tak pomačkané, pěkně se narovná, nikde nejsou zbytečné přehyby a stopy od kolíčků. Za třetí, oblečení na ramínkách schne mnohem rychleji než to přeložené přes šňůru. A za čtvrté, šetří si tak následnou práci s úklidem. Věci pouze vezmou a odnesou pověsit do skříně. Tak co, vyzkoušíte některé triky?

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit