Bude obnoveno pátrání po ztraceném letu MH370

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 4. 3. 2024

V roce 2014 se stala smutná tragédie, když zmizel let MH370 při letu z Malajsie do Číny. Padlo mnoho teorií o tom, co se stalo. Vyřešit se však záhadu nepodařilo.

Katastrofa se stala přesně 8. března v roce 2014, když se krátce po startu letadlo odchýlilo ze své letové dráhy a zmizelo z radarů. Na palubě letadla se nacházelo 239 cestujících, převážně čínští státní příslušníci, a členů posádky. Přestože bylo vynaloženo největší pátrací úsilí v historii letectví, povedlo se nalézt pouze 20 kusů trosek z letounu. Premiér Malajsie odmítl osud letadla komentovat, prohlásil pouze, že prostě zmizelo nad Indickým oceánem.

Nedostatečné uzavření případu vedlo k mnoha teoriím o tom, co se skutečně stalo. Padly hypotézy o únosu, o zajetí Spojenými státy, o sebevraždě posádky (jeden z pilotů měl doma problémy s manželkou), o požáru na palubě, zásahu meteoritem, nebo dokonce o mimozemském únosu. Navzdory utracení 160 milionů dolarů a zkoumání tisíců čtverečních mil oceánu nebyl nalezen žádný přesvědčivý důkaz, který vy zmizeni letu Malaysian Airlines MH370 nebo osud 239 lidí na palubě vysvětloval. Záhada tak zůstává nevyřešena.

Aktuální obnovení pátrání

Pár dní zpět přišla vláda Malajsie s tím, že by mohlo být pátrání po ztraceném letadle obnoveno. Americká technologická firma navrhla pomoc a nové pátrání v jižní části Indického oceánu, kde se předpokládá, že letadlo před 10 lety havarovalo. Ministr dopravy Malajsie Anthony Loke uvedl, že texaská společnost Ocean Infinity navrhla další prozkoumání mořského dna, konkrétně od místa, kde poprvé hledala v roce 2018. Prohlásil, že pozval společnost na schůzku, aby společně zhodnotili nové vědecké důkazy a mohli najít trosky letadla.

Pokud jsou nové hypotézy věrohodné, řekl, že bude žádat o souhlas kabinetu ohledně podpisu nové smlouvy s firmou Ocean Infinity, aby mohlo pátrání pokračovat. „Vláda je neochvějná v našem odhodlání najít MH370. Opravdu doufáme, že pátrání nás dovede ke troskám letadla a konečně budou moci i příbuzní obětí najít klid,” řekl Loke na vzpomínkové akci u příležitosti 10. výročí zmizení letadla.

KS Nathan, člen skupiny Voice MH370 zahrnující nejbližší příbuzné, uvedl, že společnost Ocean Infinity původně plánovala nové hledání už v loňském roce, avšak bylo zpožděno dodáním nové flotily lodí a majetku. Nyní je firma na dobré cestě k opětovnému pátrání. Ministr dopravy Loke odmítl prozradit, kolik peněz to bude stát, ale dle jeho slov jde o přiměřenou sumu, pokud bude letadlo nalezeno. Jeho slova vyvolala u některých členů rodin obětí slzy radosti.

Příbuzní jsou nadšení

„Jsme z tohoto rozhodnutí na vrcholu blaha. Posledních 10 let jsem byla jako na horské dráze. Pokud se letadlo nenajde, doufám, že i tak bude pátrání pokračovat,” řekla Jacquita Gomesová, jejíž manžel byl stevardem ve ztraceném letadle. Vyjádřila vděk nad tím, že nyní může mít šanci na úplné uzavření a rozloučení.

„Bez ohledu na to, zda je to 10 let, 20 let nebo více, nepřestaneme naléhat na pravdu, dokud budeme stále naživu. Věříme, že pravda nakonec vyjde najevo,” řekla Bai Zhong z Číny, jehož manželka cestovala letadlem MH370.

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit