Záhadná loď duchů Mary Celeste

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 16. 2. 2024

Americká dvojstěžňová loď Mary Celeste byla nalezena zcela opuštěná dne 5. prosince 1872, přibližně 400 námořních mil (740 km) od Azorských ostrovů v Portugalsku. Osud 10 lidí, kteří měli být na palubě, není znám. 

Mary Celeste byla postavena roku 1861 na Spencerově ostrově v Novém Skotsku (Kanada) a původně nesla název „Amazonka”. Na vodu byla spuštěna 18. května roku 1861, ale následně ji potkalo hned několik neštěstí. Při první plavbě dostal kapitán lodi zápal plic, na který později zemřel. Dále byla několikrát poškozena, zejména pak v říjnu roku 1867, kdy najela do mělkých vod v Cow Bay na Cape Breton Island. V následujícím roce byla Amazonka prodána americkému občanovi Richardu W. Hainesovi – právě on ji přejmenoval na Mary Celeste. V průběhu několika dalších let prošla loď významnými strukturálními změnami, až byla prodána skupině kapitána Benjamina Spoonera Briggse.

Dne 7. listopadu 1872 vyplula loď Mary Celeste z New Yorku do italského Janova, přičemž vezla více než 1 700 sudů s alkoholem. Na palubě se nacházelo 10 lidí, včetně kapitána Briggse, jeho manželky a jejich 2leté dcery. Následující dva týdny bojovali s nepříznivým počasím a podle posledního záznamu z 25. listopadu byla Mary Celeste přibližně 6 námořních mil, tedy asi 11 kilometrů, od Azor. O 10 dní později spatřila plavidlo britská loď Dei Gratia. Něco se jim nezdálo, a tak se nalodili na Mary Celeste a zjistili, že je úplně opuštěná.

V jejím nákladovém prostoru byla sice voda, ale bylo jí něco málo přes 1 metr, což by rozhodně žádnou paniku nevyvolávalo, loď to v plavbě nijak neomezovalo. K záhadě přidal i fakt, že náklad a osobní věci byly z velké části neporušené, chyběl jen dlouhý člun. Vypadalo to, že plavidlo bylo opuštěno ve spěchu. Členové posádky lodi Dei Gratia odpluli s lodí Mary Celeste do Bigraltaru, tedy asi 1 482 kilometrů, kde britské úřady provedly vyšetřování. Nakonec však nebyly nalezeny žádné stopy, které by vysvětlily, co se na lodi stalo.

Loď se proslavila později

Sice už tehdy vyvolávalo plavidlo otázky, ale skutečnou slávu si získala v roce 1884, kdy Arthur Conan Doyle publikoval povídku „J. Habakuk Jephson’s Statement”, která vyprávěla o lodi duchů jménem Marie Celeste. Podle tohoto příběhu bývalý otrok usilující o pomstu zabil všechny lidi na palubě. I když se jednalo o čistou fikci, bylo předloženo mnoho teorií o tom, co se tedy vlastně stalo. Většina se však jevila nepravděpodobně. Na lodi se nenacházely žádné známky násilí nebo chybějícího nákladu, což zpochybňovalo tvrzení o vzpouře, vraždě a pirátství. Další teorie vypovídala o tom, že posádka uprchla kvůli výbuchu sudů s alkoholem, ale ani to nebylo podle důkazů možné.

Nejrealističtější scénář je, že kapitán Briggs získal mylnou myšlenku o vodě v nákladovém prostoru. Myslel, že je vody příliš a loď se potopí. Tato teorie byla i podepřena sondážní tyčí, která se používá k určení množství vody v nákladovém prostoru. Ta byla objevena na palubě, což znamená, že byla použita těsně před opuštěním lodi. Navíc jedno z lodních čerpadel bylo rozebráno. Špatná dedukce ohledně určení množství vody a neúčinné čerpadlo mohly kapitána Briggse dovést k přesvědčení, že se loď potápí a ztroskotá, a tak nařídil její opuštění. Na člunu pak mohlo dojít k nehodě a všichni se mohli utopit.

I když měla Mary Celeste poněkud pošramocenou pověst, zůstala nadále ve službě a vystřídala několik majitelů, než ji získal G. C. Parker. V roce 1885 ji záměrně navedl na útes poblíž Haiti, aby vyždímal pojišťovací společnost. Jelikož se loď nepotopila, společnost tento pokus o podvod odhalila. Mary Celeste však byla poškozena natolik, že už nebyla možná její oprava. Zůstala tak na útesu, kde chátrala.

autor: Zuzana P.
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit