Somertonský muž byl možná identifikován

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / TOP články / 8. 3. 2024

V roce 1948 bylo na pláži Somerton Beach v Austrálii nalezeno tělo, které vyvolalo celosvětovou záhadu. Dostalo přezdívku „Somertonský muž”

Celých 73 let byl Somertonský muž obrovskou záhadou. Od prosince roku 1948, kdy byl nalezen na Somerton Beach v Adelaide v Austrálii, se nedařilo ho identifikovat. Muž na sobě měl oblek, perfektně naleštěné boty a po kapsách pouze pár nepoužitých jízdenek. Vyvolával tak otázky a teorie o špionech studené války. K tělu se nikdo nehlásil ani přes umístění fotografie v novinách, a tak úřadům zbyly jen záhadné stopy, které nikam moc nevedly. Lékař provádějící pitvu se domníval, že muž zemřel na selhání srdce nebo v důsledku otravy, avšak při pitvě nebyly nalezeny žádné stopy jedu. Otisky prstů také nepomohli, a tak zůstávaly pouze otázky.

Až 4 měsíce po nálezu těla našli detektivové na vnitřní straně mužových kalhot skrytou kapsu. Uvnitř se skrýval tajemný srolovaný kousek papíru z klasické knihy perské poezie Rubáiyát od Omara Khayyáma. Byla na něm napsána slova „Tamám Shud”, což v překladu znamená „dokončeno”. Policisté tak poprosili veřejnost, zda někdo nevlastní tuto knížku s vytrženými slovy. Tělo zatím nabalzamovali, aby vydrželo, a udělali odlitek busty.

O 8 měsíců později přišel na policejní stanici muž, který tvrdil, že našel kopii Rubáivátu na zadních sedadlech svého auta, zaparkovaného poblíž Somerton Beach v době incidentu. V knize skutečně chyběla ona slova na papírku. Zároveň v ní bylo telefonní číslo a podivný nesouvislý kód. Jedna z teorií tvrdí, že Somertonský muž byl ruským špiónem v 70. letech ve 20. století, tedy v době studené války, a nalezený kód tuto hypotézu jen podpořil. Číslo na zadní straně stránky přivedlo úřady k ženě žijící pouhých 5 minut od místa, kde bylo nalezeno tělo, zdravotní sestře Jessice Thompsonové. Byla přivedena k výslechu, během kterého se však vyhýbala otázkám a příliš nespolupracovala. Uvedla, že knihu prodala muži jménem Alfred Boxall, což sedělo, jelikož to byl právě ten muž, který s ní přišel na policejní stanici. Kód z knížky zůstává nevyřešen.

Hypotéza ohledně identifikace

Prapodivný kód z knihy

V loňském roce přišel profesor Derek Abbot z University of Adelaide s tím, že Somertonský muž byl identifikován jako Carl „Charles” Webb, 43letý elektrotechnik z Melbourne. Jihoaustralská policie oficiální prohlášení o totožnosti muže však nezveřejnila, a ani neposkytla informace o svém vlastním vyšetřování. Abbot na identifikaci pracoval společně s americkou genealožkou Colleen Fitzpatrickovou. Dvojice analyzovala DNA z vlasů nalezených v sádrovém odlitku z mužovy tváře, který už byl více než půl století starý. Začali shodou v databázi, což měla být pravděpodobně sestřenice mrtvého muže, a poté budovali rodokmen, dokud nenašli někoho, kdo odpovídal popisu toho, koho hledali. Strom zahrnoval přibližně 4 000 osob.

Identifikovaný Somertonský muž, alias tedy Carl Webb, se narodil v roce 1905 a pocházel z Melbourne. Do jižní Austrálie se pravděpodobně vydal za svou ex manželkou, která se sem měla přestěhovat, aby ji vystopoval. Akademik se pokusil dokonce vyhledat i zdravotní sestru Jessicu Thompsonovou a jejího syna Robina. Oba však byli již po smrti. Přesto Abbot požádal o znalecký posudek, který by mohl prokázat biologické vazby mezi Robinem a Somertonským mužem, ale testy DNA jakýkoli genetický vztah vyvrátily.

Základ záhady byl tedy s největší pravděpodobností vyřešen, nicméně s identifikací muže se objevily další, nové otázky. Jejich zodpovězení může trvat další roky a pořád se neví, jak, proč a za jakých okolností Somertonský muž zemřel. Tajemný lístek v jeho kapse zůstává záhadou, stejně jako prapodivný kód a spojení se zdravotní sestřičkou. Muže nikdo nehledal a nepostrádal. Snad jednou přijde den, kdy se zodpoví i tyto otázky.

autor: Zuzana P.
foto: commons.wikimedia.org, Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit