Je možné být neviditelný?

ARCHIV / KURIOZITY / 14. 6. 2023

Ve smyšlených pohádkách si stačí nasadit kouzelný plášť a člověk je neviditelný. Fikce je jedna věc, ale i realita se k ní už kvapem blíží. Je to možná neuvěřitelné, ale neviditelnost neporušuje fyzikální zákony.

Vědcům se podařilo vytvořit materiál, který dokáže učinit předměty neviditelnými. Ačkoli se takový vývoj zdá být hrubým porušením fyzikálních zákonů, má solidní teoretický základ. Nyní by se vývoj takových metamateriálů výrazně urychlil – vynálezci „neviditelného pláště” vyvinuli software, který pro každý případ vypočítá jeho parametry a konstrukci.

Průsvitné metamateriály dokážou lámat světlo tak, že se ohýbá kolem objektů, které jsou za nimi. Používají se také ke zvýšení rozlišení mikroskopů na několik nanometrů. Hlavní překážkou při výrobě takových struktur je však jejich strukturální složitost – hustotu a polohu otvorů v metamateriálu je třeba velmi přesně vypočítat.

Nový vývoj tento proces mnohonásobně urychluje. Zatímco v minulosti mohly tyto výpočty trvat i několik dní, nyní se vědcům podařilo za pouhých 10 dní vyvinout metamateriál, který skrývá objekt ve většině mikrovlnného spektra. Rozsah frekvencí, v nichž „neviditelný plášť” mizí ze zorného pole pozorovatele, sahá od 1 do 18 gigahertzů, což je šířka srovnatelná s viditelným spektrem.

Vývoj v oblasti vizuálního maskování pokračuje, ale šance na úspěch jsou stále považovány za velmi nízké. V současné době si tato technologie poradí pouze s vlnami z velmi omezené části spektra – mikrovlnné části spektra, která zahrnuje centimetrové a milimetrové rádiové vlny. Každý metamateriál navíc dokáže ovlivňovat světlo v úzkém pásmu, takže je teoreticky možné představit si „plášť neviditelnosti”, který skryje objekt pouze ve spektru jedné barvy.

Neviditelný plášť z Británie

Vědci z King’s College v Londýně, nespokojení s výsledky svých kolegů, se pokusili vytvořit vlastní verzi „neviditelného pláště” schopného maskovat objekty v mnohem širším spektru vln. Takový metamateriál je zatím ve fázi teoretického vývoje, ale vědci o něm hovoří s velkou chutí. Deska o rozměrech 50 krát 10 centimetrů je tvořena 600 měděnými úlomky připomínajících profil kolejnice. Vytvořit takový kus není problém, ale musí být správně umístěny – každý fragment musí mít svůj vlastní úhel sklonu vzhledem k celkovému povrchu materiálu.

Zatím se vědcům podařilo vytvořit řez z 10 kusů, protože veškerá práce byla prováděna ručně. Přesto jsou vědci přesvědčeni, že za několik měsíců budou moci představit komerční prototyp.

Další způsob vývoje této technologie navrhuje skupina amerických a čínských vědců. K vytvoření „neviditelného pláště”, který by fungoval v širokém spektru vln, navrhují vytvořit metamateriály, které by ovlivňovaly světlo nikoliv elektronickými, ale magnetickými vlastnostmi. Ale i tento vývoj je ještě velmi vzdálen od praktické realizace.

Všichni vědci se ale shodují, že vytvoření unikátního materiálu, schopného učinit objekty neviditelnými, je možné, a dojde k němu v dohledné budoucnosti.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit