Vědci přišli na to, proč mají lidé podivné sny

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / TOP články / 29. 9. 2023

Švýcarští vědci zjistili, že neobvyklé sny pomáhají mozku učit se. Proč sníme a jaký je smysl těchto nočních „filmových představení”? A co noční můry nebo podivné sny s fantasmagorickými zápletkami?

Vědci se o toto téma zajímají již delší dobu a dosud nebyla nalezena vyčerpávající odpověď. Přitom každý z nás vidí každou noc průměrně 4–6 snů a pamatujeme si jen 5 % z toho, o čem se nám zdálo. Nová verze je od výzkumníků z univerzity v Bernu (Švýcarsko), kteří pracují v rámci projektu Human Brain Project na studiu lidského mozku.

Věří, že sny, především podivné a nerealistické, pomáhají našemu mozku učit se – ne matematická nebo syntaktická pravidla, ale v podstatě nové věci. Asimilujte, pochopte a zobecněte, co se děje v reálném životě, a generujte nápady a koncepty založené na zkušenostech. Zajímavé je, že ve svých experimentech Švýcaři v čele s Nicolasem Deperoisem nepoužívali lidské dobrovolníky, jak je obvyklé, ale počítačový model, který simuluje práci lidského mozku a metody strojového učení. Naučili umělou inteligenci sledovat sny.

Jak sní umělá inteligence

Počítačový model, stejně jako náš mozek, měl tři možnosti „práce”: bdělost, non-REM spánek a REM spánek neboli REM, během kterého máte nejživější sny. Když byla umělá inteligence vzhůru, ukazovaly se jí obrázky – psi, auta, lodě a další předměty. Ve fázi pomalého spánku byl model reprodukován v mírně upravené, ale vcelku rozpoznatelné podobě. Například u psa by se vytvořily růžové skvrny, ale nepřestal by být psem. V REM fázi spící počítač začal spojovat obrázky dohromady a vytvářet bizarní kombinace, třeba auto vrtící psím ocasem. Skvělá analogie pro podivné sny!

„Jak se stroj trénoval, obrazy v non-REM i REM spánku byly stále realističtější. Zdá se, že s naším mozkem je to stejné,” říká spoluautor Jacob Jordan. Závěr? Bdělost, non-REM spánek a REM fáze s živými sny jsou tři fáze učení (opět ne ve školním smyslu, ale v širším světském smyslu). Nejprve získáváme zkušenosti, dojmy, informace. Během non-REM spánku toto vše mozek asimiluje a urovná. Ve fázi REM – shrnuje informace a na jejich základě vytváří nápady a koncepty. „Myslíme si, že toto je evoluční role snů. Až příště uvidíte podivný sen, nehledejte v něm hluboký význam, váš mozek jen systematizuje informace,” říká Deperua.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit