Tajemné Ledečsko – místní pověsti i Číhošťský zázrak

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / TOP články / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 13. 3. 2023

Ledečsko, tedy město Ledeč nad Sázavou a jeho okolí, oplývá mnoho různými pověstmi. Také se zde vypráví o takzvaném Číhošťskévm zázraku.

Ledečsko a Ledeč nad Sázavou, historické město ve středním Posázaví, rozkládající se na severozápadě kraje Vysočina, leží na obou březích řeky Sázavy. Na pravém břehu na skále stojí hrad z poloviny 13. století, jeden z nejstarších šlechtických hradů v Čechách a jediný dochovaný hrad středního Posázaví, na levém břehu pak najdeme historické jádro města s gotickým kostelem sv. Petra a Pavla, které je od roku 2003 vyhlášeno městskou památkovou zónou.

Krutá vdova

Jako všechna starobylá místa s dlouhou historií má i Ledečsko své pověsti a legendy. Před dávnými lety žila ve vesnici Ostrově nedaleko Ledče nad Sázavou velmi bohatá ovdovělá selka. Říkalo se o ní, že utrápila svého muže. K čeledi byla krutá a lakomá, a tak u ní ve službě nikdo dlouho nevydržel.

Jako pasáčka ovcí zaměstnávala chlapce sirotka, jenž však na statku zažil více nadávek, ran a bití než jídla a dobrých slov. Jen na pastvinách mezi svými ovečkami býval pasáček spokojen. Sedával na mezi u lesa, díval se do dálky a přemýšlel o tom, jak by to bylo krásné, kdyby byl bohatý. Pouze však jen svým ovečkám se svěřoval se svými tužbami.

Jednoho večera se pasáček z pastvy dlouho nevracel. Ztratil totiž jednu ze svých oveček a bál se selce přijít na oči. Ta ve vsi zatím vyšla již několikrát před statek a dívala se, zda se již chlapec se svým stádem konečně nevrací. Když se setmělo, byla již celá netrpělivá. Začala hochovi spílat, jak je nepořádný, nespolehlivý, že se o nic nestará a bude pořádně bit, až se vrátí. Svoje hubování zakončila kletbou: „Kéž bys tam raději s celým stádem zkameněl!“

Přišla noc a pasáček se nevrátil. Také po stádu nebylo ani vidu. Když ani ráno nepřicházel, vydala se selka na pastviště. Jaké však bylo její překvapení, když tam našla pasáčka i celé stádo proměněné v kameny. Pojmenování „Kamenné stádo“ pro kameny z křemene rozptýlené po pastvišti i ty zatoulané na okraji lesa, které tu můžeme najít až do dnešních dnů, přetrvává.

Nebezpečný vodník

Jednou z nejstarších částí města Ledče v oblasti Ledečsko je Mizerov na pravém břehu Sázavy. Břeh řeky je tam strmý a skalnatý. Právě tady byl na velkém plochém kameni často viděn vodník. Za ranního nebo večerního šera napodobil dětský pláč, aby tak nalákal lidi k vodě. Běda tomu, kdo k ní sešel a počínal si neopatrně. Vodník jej následně stáhl pod vodu a utopil. Dušičky mrtvých schovával ve svém doupěti pod placatým kamenem pod hrníčky. Však mohli ledečtí hrnčíři dosvědčit, že si je u nich v přestrojení čas od času nakupoval.

Číhošťský zázrak

Asi 7 kilometrů severovýchodně od Ledče nad Sázavou a přibližně 19 kilometrů jižně od Čáslavi leží další tajuplné místo, obec Číhošť. Na jižním okraji obce najdeme kostel Nanebevzetí Panny Marie, o němž první zmínky pocházejí již z roku 1350. Kostel je neblaze proslaven akcí StB, a to v souvislosti s takzvaným „Číhošťským zázrakem” z prosince roku 1949. Při této akci, namířené proti církvi, na následky věznění zemřel zdejší farář Josef Toufar. Až do dnešních dnů však někteří předpokládají, že se místní zázrak, kdy se během kázání několikrát pohnul asi půl metru vysoký kříž, skutečně stal.

Zaujaly vás legendy z oblasti Ledečsko?

autor: Petr Matura
foto: commons.wikimedia.org
Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit