Hvězdná exploze, která lidi děsila i ve dne

ARCHIV / 2. 3. 2021

Před 966 lety vznikla jedna z nejslavnějších mlhovin, Krabí mlhovina. Výbuch, který ji zrodil, byl viditelný i během dne. Světlo z výbuchu k nám dorazilo v roce 1054 a musel to být velmi krásný úkaz.

Výbuch v souhvězdí Býka

Supernova SN 1054, hvězda asi 10 krát hmotnější než naše Slunce, která se nacházela v souhvězdí Býka, náhle vzplála a způsobila nádhernou explozi, která byla viditelná i během dne, asi jako Venuše na ranní obloze. Údaje o tomto nebeském úkazu se zachovaly v zápisech čínských a arabských učenců. Musela být tedy viditelná i u nás.

Asi 23 dní v dubnu a květnu roku 1054 bylo možné explozi pozorovat i během dne, ale pak jas supernovy v červenci náhle pohasl, hvězda přestala být viditelná ve dne a o rok později nadobro zmizela z oblohy.

Je otázka, jak se cítili lidé té doby. Vzhledem k tomu, že v té době převládaly různé pověry, způsobila tato exploze mezi obyvatelstvem zřejmě obrovský rozruch. Pravděpodobně jí byly dokonce připsány nějaké předpovědi a neblahá znamení.

Zhroucená hvězda

Neutronová hvězda

K supernově příslušející mlhovinu potom v roce 1731 se astronom John Bevis mlhovinu objevil při pozorování dalekohledem. Dnes víme, že je vzdálena od Země 6300 světelných let, její průměr je 13 světelných let a stále se rozpíná rychlostí 1500 km/s.

Ve středu mlhoviny zůstala z obrovské supernovy už jen zhroucená superhmotná neutronová hvězda, která má průměr pouze 30 kilometrů. Tato hvězda vyzařuje jak gama paprsky, tak rádiové vlny.

Jak již bylo řečeno, mlhovinu lze obdivovat již v jednoduchých dalekohledech s průměrem čočky 100 mm nebo více. Jistě svou krásou uchvátí i vás,

-skm-

Obr.: wikipedia

 

 


Štítky: , , , ,





Mohlo by se vám líbit