Francovka Alpa – zázračný přírodní všelék

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / 25. 2. 2022

Historie značky Alpa se začala psát v roce 1913, kdy si Josef Veselý z Brna nechal zaregistrovat ochrannou známku s tímto jménem a začal na trh dodávat francovku s charakteristickou mentolovou vůní.

Co se vzhledu týče, tak svoji typickou modrou etiketu se žlutou hvězdou však Alpa získala až později, konkrétně roku 1930. Autorem grafického zpracování této etikety (modro-modré provedení) a také známého loga byl akademický malíř arch. Leo Heilbrunn, který pracoval mimo jiné i pro firmu Baťa. Do té doby se pro Alpu původně používaly etikety s vyobrazenou vodní vilou. Také tvar skleněného obalu zůstává dodnes až na drobné úpravy stejný.

Její výrobce, společnost Alpa a.s. působí zejména na trhu v České republice, dále pak na Slovensku a v Polsku, ale rovněž také v Chorvatsku, Severní Makedonii, Srbsku, Maďarsku, na Ukrajině, v Austrálii nebo v Kanadě.

Přestože dnes je výrobní závod umístěn ve Velkém Meziříčí, společnost s výrobou začínala v Brně – Králově Poli, kde se Alpa vyráběla až do roku 1948. V průběhu války se potravinové lístky vztahovaly dokonce i na tuto francovku. Původní administrativní budova, jejímž autorem byl známý architekt a urbanista Bohuslav Fuchs, dodnes patří k brněnským funkcionalistickým památkám. Pro vlastní propagaci pak společnost zakoupila práva ke kreslené americké komiksové postavičce kocoura Felixe.

Dle slov výrobce je Alpa čirý alkoholový roztok éterických olejů, silic, bylin, přírodního mentolu a dalších aromatických látek. Celkem existuje sedm variant francovky:

  • ALPA francovka ORIGINÁL – lihový roztok s přírodním mentolem
  • ALPA francovka LESANA – lihový roztok přírodního mentolu a extraktu z borovicového jehličí
  • ALPA francovka KAŠTAN – lihový bylinný roztok s kaštanovým extraktem
  • ALPA francovka KOSTIVAL – lihový bylinný roztok s extraktem z kostivalového kořene
  • ALPA francovka ARNIKA – lihový bylinný roztok z extraktu z arniky
  • ALPA francovka HŘEBÍČEK – lihový bylinný roztok s extraktem z hřebíčku
  • ALPA francovka KONOPÍ – lihový bylinný roztok s extraktem z konopí setého

Léčebné využití

Alpa má skutečně široké léčebné využití. Používá se například ke zmírnění řady nepříjemných bolestí při kloubním a svalovém revmatismu a k reflexním masážím při revmatických bolestech svalů. Vtírá se při výronech, vymknutí a naraženinách, po tělesné námaze nebo sportovních výkonech i pro odstranění celkové únavy po mimořádné zátěži organismu. Vhodná je dále k inhalacím při katarech, proti rýmě, chřipce a nachlazení. Při těchto onemocněních se doporučuje i kloktání zředěného roztoku.

Je výborná také k dezinfekci drobných oděrek a ran nebo jako osvěžující prostředek do koupele, po zředění vodou k obkladům, ošetření pleti po holení, jako pleťová voda včetně odstraňování zbytků líčidel, pudrů a krémů či jako ústní voda. Hodí se též k výplachům ústní dutiny při všech infekcích úst, při krvácení dásní, ústním zápachu, viklání zubů a paradentóze. V případe bolesti chrupu se doporučuje nakapat francovku na vatu a přiložit na bolavé místo.

Při bolestech hlavy je vhodné nakapat francovku do týlu, na spánky a vetřít do pokožky. Pokud je bolest opravdu velká, je možné použít i obklad. Pří nadměrném pocení nohou nám může pomoci koupel chodidel v teplé vodě právě s přídavkem francovky Alpa. Dále též tato zázračná voda zabraňuje vzniku proleženin u nemocných, kteří jsou dlouhodobě upoutáni na lůžko.

Alpa v neposlední řadě bývá tradiční výbavou české hokejové reprezentace, a to nejen díky svým skutečně všestranným účinkům, ale také i jako součást směnného obchodu, zejména se Švédy a Finy.

autor: Petr Matura
foto: commons.wikimedia.org
pixabay.com
(congerdesign,RobinHiggins)


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit