Byl baron Gilles de Rais krvežíznivou bestií?

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 2. 3. 2022

Baron jménem Gilles de Rais měl skutečně rozporuplnou osobnost a dodnes vyvolává mnoho otazníků. Byl to velmi inteligentní a vzdělaný muž, přesto je v mnoha článcích líčen jako vrah malých dětí, satanista a násilník. Kde je tedy pravda?

Tento muž se narodil roku 1404. V pouhých 11 letech osiřel, stal se dědicem obrovského majetku a po výhodném sňatku se z něj stal dokonce nejbohatší šlechtic v Evropě. Proslavil se jako ochránce Jany z Arku a ve věku 25 let se stal maršálem Francie. Roku 1432 se odebral na své panství, kde žil rozmařilým životem. Brzy se však tímto stylem dostal na mizinu. Právě tehdy se obrátil k magii, od níž si sliboval opětovné zbohatnutí.

Gilles de Rais požádal svého kněze, aby mu našel někoho, kdo se vyzná v magii a vyvolávání démonů. Právě takovým člověkem byl bývalý kněz Francois Prelati, který byl údajně ve spojení s entitou zvanou „Baron“. Tento démon měl výměnou za své služby od šlechtice požadovat lidské oběti. Jeho hrad Champtocé, nacházející se na polovině cesty mezi městy Angers a Nantes, hostil velké množství alchymistů a černých mágů, kteří uctívali Satana.

Od poloviny 30. let se v jeho panství údajně začali ztrácet malí chlapci a lidé si všimli, že se tak stalo vždy, když se v blízkosti objevila Gillesova družina. Toto jednání mu však vytoužené bohatství nepřinášelo, a tak začal rozprodávat svůj majetek. Novými majiteli Gillesových pozemků se stali zejména nantský biskup Malestroit a normanský vévoda Jean.

 

Zatčení barona

V září roku 1440 nechal Gilles zbít a uvěznit kněze, který se pokusil převzít koupený zámek. Biskup Malestroit tohoto aktu využil, aby vznesl proti baronovi obvinění, která na něj již delší dobu chystal. Na machecoulském hrade, kde baron zrovna pobýval, se objevil biskupův notář Robin de Guillaumet a vévodův kapitán Jean Labbé s eskortou. Gilles byl v řetězech převezen do Nantes, stejně jako Prelati, jemuž se nevydařil pokus o útěk. Notář prohlédl hrad barona a údajně nalezl zakrvácené dětské košilky, ohořelé kosti a popel. To vše posloužilo jako důkaz proti němu. Biskup dále přikázal uvěznit všechny sluhy pana de Rais a překopat půdu kolem hradu Tiffauges.

V zemině se nalezly další pozůstatky zavražděných dětí. Následně byl baron převzat ozbrojenci bretaňského vévody a odveden do vězení. Gilles se musel před soudem obhajovat z téměř padesáti obvinění a mučením byl donucen k přiznání.

Během krutých výslechů se pak baron inkvizitorům přiznal nejen k uctívání ďábla, ale také k únosu a vraždám až několika stovek mladých chlapců, které údajně znásilňoval, koupal se v jejich krvi a oblékal si jejich kůži. Gilles de Rais byl nakonec 26. října 1440 oběšen. Jeho tělo měli katovi pacholci spálit, avšak z ohně jej vytáhli dříve, než stihlo úplně shořet. Zbylé ostatky byly nabalzamovány a uloženy v kryptě karmelitánského kostela.

Zajímavé je, že Francois Prelati unikl smrti i přesto, že se přiznal k pořádání hrůzných obřadů. Prsty v tom měl zřejmě kdosi velmi mocný, později však byl též oběšen za jiné zločiny. Skutečným cílem tedy bylo usvědčit barona z kacířství a získat jeho zbylé statky. Biskup Malestroit si dokonce byl tak jistý verdiktem soudu, že pozemky patřící Gillesovi prodal již 14 dní před začátkem samotného procesu.

Byl tedy tento kdysi mocný muž odsouzen neprávem? Možná jen jeho nepřátelé využili baronův zájem o okultismus a magii. Může být i pravdou, že měl poněkud výstřední zájmy a mohlo dojít i k nějaké oběti, ale jeho vina byla minimálně účelově zveličena. Ať je pravda jakákoli, na jeho sídlech prý dodnes straší. Příkladem je třeba zřícenina hradu Champtocé.

autor: Petr Matura
foto: commons.wikimedia.org
(úvodní fotografie – zřícenina hradu Champtocé)


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit