Černá magie a ďábel nepovstali z pekla

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / PARANORMÁLNÍ AKTIVITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / TAJEMNO A EZOTERIKA / 6. 7. 2021

Ale v tomto případě z úplně jiné příčiny a ta má na svědomí dvacet zmařených lidských životů, a to tím nejkrutějším možným způsobem. Celkem však bylo z čarodějnictví roku 1692 v americkém Salemu obviněno na 150 osob. Tento hon na čarodějnice je pozoruhodný nejen svou pravou příčinou, ale i tím, že jej nevedla katolická inkvizice, ale puritánští protestantští věřící sami.

Proces se salemskými čarodějnicemi

Ti tehdy nabyli nevyvratitelného přesvědčení, že se mezi místními obyvateli nachází samotný Ďábel. Stalo se tak navíc již v době, kdy se již evropské ženy pomalu těchto čarodějnických procesů přestávaly obávat.

Kouzla s bílkem ve vodě

V tehdejší puritánské komunitě byl jako na hlavní nebezpečí kladen veliký důraz na hřích . Z čarodějnictví proto byly často naopak obviňovány rovněž i velice zbožné ženy, a to na základě „logiky“ té doby, že Satan přece mohl za svůj „převlek“ vybrat lstivě a záměrně právě ty ženy, do kterých by to nikdo neřekl…

V Salemu vše začalo tak, že dvě místní dívky doma zkoušely v té době běžnou anglickou formu lidového čarování, a to tzv. „Venušinu sklenici“, kdy se sklenice naplnila vodou a následně do ní byl vlit vaječný bílek. Z tvaru, jaký ve vodě vytvořil se pak zjišťovala například povaha budoucího povolání, kdo bude životním partnerem a podobně. Vlastně se jedná o „studenou“ obdobu vánočního lití olova, tedy nic mimořádného.

Jako by byly posedlé

Na počátku roku 1692 se prý údajně dívky začaly chovat zvláštně, jako by je posedl ďábel. Dostávaly nevysvětlitelné záchvaty, při kterých příšerně křičely, až vydávaly skřeky, házely nejrůznějšími předměty a propadaly podivným křečím, nemohly vystát, když slyšely modlitby nebo čtení z bible. Z lékařského hlediska bylo takové chování v té době zcela nevysvětlitelné. Lékař tehdy vyloučil jakoukoliv z fyzických nemocí, na kterou by znal lék. Ostatně, o co přesně se tehdy mohlo jednat, nevíme zcela uspokojivě ani dnes… Tyto doposud nevysvětlitelné jevy nedávají tak odborníkům spát až do dnešní doby. Panují však domněnky, že se mentální nestabilita dívek mohla promítnout rovněž i do jejich fyzického stavu.

Přesné vysvětlení neznáme dodnes

Klas napadený námelem, čili houbou paličkovnicí nachovou

Několik studií ze sedmdesátých let minulého století pak poukazovalo na určitou spojitost mezi skutečně podivným chováním dívek a konzumací toxických alkaloidů obsažených v námelu v jím kontaminované mouce, které vyvolávají halucinace. Souvislost přímo se Salemem v tomto případě nebyla přímo prokázána, ale rovněž ji nelze ani zcela vyloučit. Jak bychom se v takovém případě asi zachovali my dnes? O posedlosti ďáblem bychom asi již neuvažovali. Napadlo by nás ale, že jde o otravu, a ne o šílenství?

Petr Matura, obr. Pixabay (ALEJANDRAMACOL ), wikipedia


Štítky: , , , , , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit