Setkání s duchy. V brněnské Stránské skále téměř na jistotu

ČESKÉ ZÁHADY / DĚSIVÉ LEGENDY / Magie / Paranormální jevy / PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA / TAJEMNO A EZOTERIKA / 6. 9. 2020

Stránská skála se nachází ve východní části Brna. Jedná se o kopec s vápencovou skalní stěnou. Kromě toho, že Stránská skála je národní přírodní památkou, je rovněž také opředena množstvím záhad.

Podle archeologických průzkumů zde bylo osídlení již v době paleolitu a Stránská skála v Evropě tak patří k nejstarším osídlením člověkem typu Homo erectus. Je zde i mnoho významných paleontologických nalezišť, například ve zdejší Absolonově jeskyni bylo nalezeno 645 zkamenělých kostí pleistocenních ptáků.

Stránská skála

Třípatrový kryt

Jako jedno z nejkvalitnějších a nejlépe dostupných ložisek vápence byla Stránská skála již od vzniku Brna využívána pro těžbu kamene. Za druhé světové války se zde začalo intenzivně těžit v souvislosti s výstavbou zbrojovky Flugmotorenwerke Otsmark. Rozšířením původních krasových jeskyní vznikl nejprve protiletecký kryt, který je dnes nejvyšší ze tří úrovní chodeb. Později začala na úpatí kopce vznikat také podzemní továrna, kterou však Němci nestihli dokončit. Dnes je z jejích prostor přístupné ještě třetí, nejnižší patro krasových jeskyní s labyrintem plazivek. Také zde nalezneme strmý krasový komín, částečně zatopený podzemním jezerem, a množství menších štol a sklepů.

Tajemné obřady

Pokud člověk vstoupí do tohoto tajemného labyrintu, neubrání se zvláštním pocitům, jako kdyby se ocitnul v jiném světě. Vše, co se v těchto místech odehrávalo, zde určitě zanechalo energetickou stopu. První lidé, kteří osídlili tyto jeskyně, s sebou přinesli i magické rituály, o nichž dnes víme jen velmi málo.

Místo sebevraždy dívky a její matky

K Stránské skále se také váže mnoho legend. Jedna z nich vypráví o malé dívce, která se zde má do dnešních dnů zjevovat. V roce 1938 se na nedalekém statku údajně pohádala čtrnáctiletá dívenka Anna Dostálová se svojí matkou. Nakonec s pláčem opustila dům a zamířila na vrchol Stránské skály, kde prý měla, asi v návalu emocí, skočit do místní rokle.

Úřady však údajně tuto smrt vyšetřovaly jako nehodu. Není tedy divu, že se duše nešťastné dívky, která nenašla klid a smíření, může objevovat dodnes. Svůj život měla ve Stránské skále, ve štole, ukončit oběšením i její matka, která neunesla dceřinu smrt.

Uvnitř jeskyně

V dobových záznamech však prý tento případ není zaznamenán. Zametly snad úřady toto dvojité neštěstí pod stůl, nebo je vše jen pouhý výmysl a dílo zjitřené fantazie?

Co se přihodilo lovcům duchů?

Známý lovec duchů Jaroslav Drábek je toho názoru, že neodvedené duše zde jsou. Sám jsem měl před několika lety možnost s ním tato místa navštívit. Při komunikaci pana Drábka s místními entitami vykazovaly přístroje, které jeho tým používá, značnou aktivitu. Také na jeho žádost, aby mi dal duch paní, která zde ukončila svůj život, nějaké znamení, jsem ucítil ledový chlad na ruce. Podobně to cítili i další účastníci. Podotýkám, že se snažím být k těmto věcem nestranný a nepovažuji se ani za skeptika, ale ani za duchaře.

Nemá ráda skeptiky

Pan Drábek také vyprávěl, jak zde na chvíli o samotě zanechal jakéhosi zarytého skeptika, který po několika minutách vyrazil ven bílý jako stěna a již nikdy se neozval.

Dnes těžko můžeme tvrdit, že se konkrétně jedná o již zmiňované duše matky a dcery, ale k něčemu nevysvětlitelnému zde jistě dochází. Někteří návštěvníci údajně viděli například mlhovitou postavu nebo slyšeli kroky z míst, kde pak nikdo nebyl.

Harmonizace nevydržela

Podle mých informacích zde také mnoho skupin zkoušelo odváděcí rituál a harmonizaci prostoru, ale po čase se paranormální jevy na toto místo stále vrací. Může za to snad zemská energie, která zde má podle některých badatelů silně vyvěrat, a je zde tak brána do jiného světa stále otevřená? Zahrává si s námi pouhá fantazie, nebo ve Stránské skále skutečně takzvaně straší? Každopádně procházka zdejšími temnými chodbami je zvláštním zážitkem zcela jistě, pro skeptiky stejně jako neskeptiky…

Pozůstatky podzemní továrny

Petr Matura

Obr.: autor


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit