Nevysvětlitelné úkazy v Tower of London

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / PARANORMÁLNÍ AKTIVITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 9. 3. 2022

Tower of London zcela jistě patří k jedné z nejpozoruhodnějších staveb Londýna. Tyčí se nad řekou Temží a je symbolem síly panovníků. Od 13. století ukrývá britské korunovační klenoty a také obrovskou sbírku zbraní.

Historie londýnského Toweru sahá až do 11. století a řadí se tak mezi nejstarší zdejší pamětihodnosti. Jeho základní čtvercovou část (White Tower) nařídil postavit Vilém Dobyvatel z důvodu obrany města. Sloužila totiž jako pevnost, útočiště, zbrojnice, pokladnice, mincovna, palác a observatoř. Zároveň to bylo místo, kde se konaly popravy, a fungovalo i jako vězení, především pro vězně z vyšších vrstev. Poslední zmiňovaný způsob využití dal vzniknout rovněž i rčení ,,poslat do Toweru“, což znamenalo uvěznění.

Ve zdejším vězení však pobývaly i osobnosti nejen z britské historie. Obdobnou funkci plnil Tower i v období druhé světové války. Jednalo se o německého nacistického politika Rudolfa Hesse, jenž byl po vypuknutí druhé světové války odpůrcem války Německa s Velkou Británií, přičemž se snažil iniciovat mírové jednání. Dne 10. května 1941 odletěl Messerschmittem Bf 110, bez vědomí ostatních vysokých představitelů Třetí říše, do Spojeného království vyjednávat o příměří s Jiřím VI. Z letounu vyskočil padákem u Renfrewshire. Po přistání byl zadržen a uvězněn právě v Tower of London.

Možná i kvůli své pověsti obávaného místního vězení a popravám bývá toto místo považováno za vůbec nejstrašidelnější v Anglii. Tajemné, strašidelné, záhadné a nevysvětlitelné jevy zde byly zaznamenávány již odedávna, avšak některá svědectví máme doložena i z období moderních dějin.

Děsivé báchorky a pověry

Například v první čtvrtině 19. století strážce korunních klenotů v londýnském Toweru jednoho dne s rodinou večeřel v místnosti, o které se tehdy předpokládalo, že v ní před popravou pobývala manželka Jindřicha VIII. – Anna Boleynová. Jeden z členů rodiny náhle uviděl zvláštní, válcovitý, vznášející se objekt, jenž jej následně napadl. Nikdo z ostatních přítomných však tento podivný jev nezaznamenal. Tato příhoda údajně mohla souviset i se skutečností, že dvě dívky, které v té době rovněž pobývaly v Toweru, byly podezírány z provádění podivných experimentů za účelem vyvolávání duchů.

Jeden z nočních strážců v té době zase zahlédl postavu, jež se však svým vzhledem podobala obrovskému medvědovi. Postupně se údajně před tímto hlídačem vynořovala zpod dveří Klenotnice. Strážce se po ní ohnal svým bajonetem, avšak v tu chvíli se ocitl na podlaze v bezvědomí. O dva dny později na následky prožitého šoku umírá. Mohl snad právě v tomto období v Toweru působit nějaká neznámá, silná a negativní energie?

Co se současnosti týče, ačkoliv zde již nesídlí královská rodina, zůstává Tower of London královskou rezidencí, a je proto střežen stálou stráží, která je tvořena jednotkou královské gardy Buckinghamského paláce. Nejslavnějšími novodobými obyvateli Toweru je pak osm havranů. Ti jsou zde chováni na náklady vlády s ohledem na starou pověst, která říká, že dokud budou v Toweru havrany, bude Anglie v bezpečí. Možná i pro větší jistotu tak mají zdejší havrani i přistřižená křídla.

 

autor: Petr Matura
foto: pixabay.com
(MemoryCatcher, PublicDomainPictures, infix)


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit