Záhadný zvuk „Bloop” vyřešen

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 17. 4. 2024

Ve 20. století byl pod mořskou hladinou zaznamenán velice zvláštní a hluboký zvuk, pojmenovaný poté jako „Bloop”, který nepřipomínal nic, co známe.

Bloop, o kterém jsme už psali, než byl objasněn, byl detekovaný NOAA (National Ocean and Atmospheric Administration) v roce 1997. Jednalo se o velmi silný, ultra-nízkofrekvenční podvodní zvuk nejistého původu. Podle dřívějších spekulací ho pravděpodobně vydával obrovský, dosud neobjevený mořský savec, který by se případně dle zvuku nazval též jako „Bloop”. V roce 2012 však NOAA přišla s tím, že zvuk je „v souladu se zvuky generovanými prostřednictvím netektonických kryoseismů, pocházejících z ledovcových pohybů, jako je oteplení ledu nebo ledovcové zemětřesení, kdy led dopadá na mořské dno”.

Zvuk Bloop byl zaznamenán mimo cíp Jižní Ameriky a několikrát detekován soustavou autonomních hydrofonů Rovníkového Tichého oceánu. Tento systém byl vyvinut jako autonomní pole hydrofonů, které by mohly být nasazeny v jakékoli oceánografické oblasti k monitorování specifických jevů. Používá se hlavně k pozorování podmořské seizmicity, hluku z ledu a populace a migrace mořských savců. Jedná se o samostatný systém navržený a postavený Pacifickou námořní enviromentální laboratoří NOAA (PMEL) k rozšíření používání NOAA systému US Navy Sound Surveillance System, což bylo zařízení původně určené k detekci sovětských ponorek.

Objasnění záhady

Tvrdilo se však, že vzory ve variacích zvuku naznačují živočišný původ. Pokud se Bloop porovnal s tím, jaký hluk vytvoří modrá velryba (což je největší známý druh zvířete), musel by tvor vydávající takový zvuk být delší než 76 metrů! Někteří lidé ale namítali, že ne všechna zvířata vydávají stejné množství hluku podle své velikosti. Například jen pár centimetrů dlouhá kreveta pistolová dokáže vydávat zvuky hlasité jako proudový motor. Argumentovalo se tedy, že s ohledem na toto může být zvíře, vydávající hluk Bloop, výrazně menší, než se obecně odhaduje.

V roce 2014 se tvrdilo, že byl Bloop zvukem mořského ledu, který se odlamoval z antarktického šelfového ledovce (což je plovoucí tlustá ledová plošina), ale potvrzení této teorie nebylo možné. Další teorie zahrnuje podvodní erupci sopky, ta však nemusí být schopna produkovat takovou zvláštní frekvenci. Až loni, tedy v roce 2023, bylo konečně potvrzeno, že Bloop je zvuk vydávaný ledovcovým ledem.

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay, YouTube kanál Jun Tooper


Štítky: , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit