Kvalitní spánek omlazuje

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 12. 4. 2024

Vědci konečně skutečně prokázali neobvyklý účinek nočního odpočinku, tedy že dobrý spánek má pozitivní vliv nejen na náladu, ale i na pocit mládí.

Díky zdravému spánku se budete cítit o 6 let mladší, tvrdí vědci v časopise Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. Prodloužený spánek v noci má blahodárný vliv nejen na vaši pohodu, ale také na vaše vnímání sebe sama. Aniž by o tak zřejmé skutečnosti pochybovali, švédští vědci zhodnotili, jak velký tento vliv může být. Vědci Leonie Balter a John Axelsson z Karolinska Institute provedli dva experimenty.

Prvního se zúčastnilo 429 dobrovolníků ve věku od 18 do 70 let, kteří hovořili o své pohodě a o tom, zda dobře spali. Ti, když se ráno probudili po 9 hodinách plnohodnotného spánku, se cítili o 5,8 roku mladší, než je jejich skutečný věk. Pro druhý experiment vědci získali téměř 200 dalších lidí, kteří pro vědecké účely spali jen 4 hodiny dvě noci po sobě. Další dvě noci mohli spát 9 hodin. Výsledek: ti, kteří neměli dostatek spánku, se cítili v průměru o 4,4 roku starší.

Celkový rozdíl je téměř 10 let. A není to jen v pocitech – nedostatečný spánek se projevil i ve fyziologických ukazatelích. Vědci z toho učinili důležitý závěr: „spánek je životně důležitý biologický jev, který může být klíčem k pocitu mladistvosti”. A vysvětlují: „Dodržování správného spánkového režimu je pravděpodobně hlavním faktorem pro pocit mládí.” Otázkou ale zůstává, jak udržet právě tento režim ve vřavě moderního života? Švédové to bohužel nevysvětlují. Jejich dalším vědeckým cílem je objasnit, jak spánek souvisí s prožíváním věku. Držme jim palce.

autor: – skm –
foto: Pixabay

Zdroje: RoyalSocietyPublishing, ScienceAlert


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit