Tajnosti kolem pozorování UFO ve Španělsku

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / TOP články / UFO A MIMOZEMŠŤANÉ / 10. 4. 2024

Ministerstvo obrany v roce 2016 odtajnilo více než 80 zpráv o civilních pozorováních UFO v letech 1962 až 1995, ale v roce 2022 generální štáb odmítl poskytnout přístup ke svým zprávám o podivných jevech.

Vezme si někdy Španělsko v tomto případě příklad z USA a zveřejní své nedávné dokumenty o UFO? Mimozemské lodě, nelidské bytosti. Vše, co bývalý důstojník Grusch prozradil Kongresu. Jsme ve vesmíru sami? Tato otázka, která se ještě před dvěma lety zdála být typičtější spíše pouze jen pro sci-fi a kinematografii obecně, se nyní stává zcela aktuální. Nad obdobnými nevyřešenými otazníky v současné době dumá stále více lidí v důsledku odhalení z posledních let, kdy Spojené státy americké odtajnily snímky těchto „neidentifikovaných vzdušných jevů”, pro které neexistuje žádné zjevné racionální vysvětlení.

Ve skutečnosti tato záležitost nabyla většího rozměru po prohlášeních bývalého důstojníka letectva Davida Grusche. Ten prohlašoval, že hovořil s několika zpravodajskými důstojníky – a zašel tak daleko, že tvrdil, že americká vláda bude vlastnit mimozemské kosmické lodě a „nelidské” pozůstatky jejich pasažérů. Mluvil také o údajné americké snaze replikovat mimozemskou technologii prostřednictvím reverzního inženýrství.

V každém případě pozorování UFO nejsou ve Spojených státech amerických vůbec ojedinělá. Co se Španělska týče, ve skutečnosti málokdo ví, že Španělsko má též záhadná, nevysvětlitelná pozorování, odtajněné zprávy a zaryté mlčení vojenského velení o těchto jevech. Více než 80 případů mezi lety 1962 a 1995 od této doby totiž nebylo aktualizováno. V roce 2016 ministerstvo obrany odtajnilo více než 1 900 stran spisů IG-40. Což je obecná instrukce vypracovaná armádou v roce 1992 k přípravě spisů o civilních pozorováních UFO. Tento dotazník obsahuje 29 stran, z nichž 17 stran jsou otázky pro případného svědka údajného jevu.

Případy byly ututlány

Co tedy vlastně bylo v roce 2016 odtajněno? Podle seznamu případů pozorování „podivných jevů” byly podle ministerstva obrany zpozorovány nejrůznější tvary neidentifikovaných létajících předmětů, které se vyskytovaly na různých místech. Některé tyto neobvyklé, neznámé objekty měly být pozorovány na zemi. Jiné se údajně vyskytovaly na moři a některé byly spatřeny i z letadla, jako tomu bylo kupříkladu v případě incidentu z 9. září 1978 nad Středozemním mořem, přibližně 140 kilometrů od Barcelony. Kanárské ostrovy, Madrid, Algeciras, Valencie. Města ve vnitrozemí i exteriéru poloostrova, městská centra i venkovské oblasti.

K pozorování skutečně docházelo ve všech možných termínech a snad také rovněž na všech možných místech. Dokonce i jevy samotné byly velice různorodé, jak se odráží v obecném seznamu těchto událostí. V některých případech se totiž hovoří o UFO, v jiných zase o nějakých zvláštních světlech nebo svítících kruzích. Jindy o svítících vrcholcích nebo jiných, zcela nevysvětlitelných podivných stopách. V těch nejznepokojivějších částech záznamů o pozorování tohoto fenoménu lze navíc objevit rovněž i pojmy jako „talíř”, „bytosti0” nebo též přímo „mimozemšťané”. Armádní
pozorování jsou však přísně „tajná”.

Jaký je vlastně vůbec postoj armády? Ačkoliv spisy odtajněné v roce 2016 z období 1962–1995 obsahují civilní pozorování na zemi, na moři a ve vzduchu. Armáda o svých vlastních pozorováních a závěrech v souvislosti s opakovaným výskytem těchto aktivit neustále mlčí. Skutečně se snad může jednat o tak velice důvěrnou záležitost? Ačkoliv je to armáda a ministerstvo obrany, kdo shromáždily svědectví o pozorování, zpravodajská sekce velitelství vzdušného boje zprávy o tomto dění neustále střeží a udržuje v tajnosti. I na přímé, konkrétní dotazy odpovídá, že tyto informace doposud odtajněny nebyly.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit