Jimmy Hoffa zmizel před 49 lety

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 27. 3. 2024

Letos je to už 49 let, co zmizel odborový předák spolupracující s mafií. Jimmy Hoffa se ztratil 30. července roku 1975 a do dnešních dnů se nepodařilo zjistit, co se s ním stalo. 

Zmizení tohoto muže, který byl napojen na mafiánské podsvětí, je jeden z nejznámějších nevyřešených případů v historii Michiganu. Jimmy Hoffa se doslova propadl do země z restaurace v okresu Oakland, dne 30. července 1975. Od té doby vyšetřovatelé prohledali mnoho míst a zkoumali nespočet různých tipů. Příběh je to však poněkud komplikovaný. Muž byl členem Teamsters a pomohl vytvořit stabilitu pro americké pracovní síly. Nadělal si ale nepřátele v americké vládě, a naopak se spřátelil s některými členy mafie.

Kdo byl Jimmy Hoffa

Muž je popisován celkem kladnými slovy, dokonce byl mnohými nazýván jako „hrdina dělníků”. Jeho příběh začíná už v mladém věku, kdy začal tvrdě pracovat, aby uživil svou rodinu poté, co jeho otec v roce 1921 zemřel při krutých podmínkách v uhelném dole v Indianě. Jimmy Hoffa se spolu s matkou a jeho třemi sourozenci přestěhoval do Detroitu v roce 1924. Jeho zasvěcení do dělnického hnutí začalo v mládí, kdy pracoval na plný úvazek jako skladních v obchodech s potravinami Kroger.

Když mu bylo 19 let, vedl skupinu kolegů do stávky proti společnosti kvůli špatným pracovním podmínkám a nespravedlivému zacházení. V roce 1933 se připojil k Teamsters, což je největší a nejrozmanitější spolek Ameriky, který se zabývá podmínkami pracující třídy. Jimmy Hoffa byl poté v roce 1937 zvolen jako prezident jedné jejich místní pobočky, a v roce 1957 byl dokonce pasován na generálního ředitele. Roku 1964 pak veřejně prohlásil:

„Zatímco pracující muži a ženy již dlouho znají pravou hodnotu dolaru, což chápou jen lidé, kteří tvrdě pracují, zaměstnavatelé se musí naučit hodnoty lidských bytostí a peněz, což je jim v mnoha případech ještě nepovedlo. Málokdo totiž přemýšlí nad tím, co bude s vysílenými pracovníky, ale hlavně že dovedou uvažovat nad zisky.”

Oddanost Hoffy vůči Teamsters a jejich rodinám je legendární. Celý svůj život zasvětil zlepšování života a podmínek pracujících rodin a byl předním obhájcem ve válce proti chudobě. Jako prezident pobočky sloužil od roku 1957 až do roku 1971, i když byl během té doby i ve vězení, jelikož se pokusil podplatit porotu pře jednom z předchozím soudních procesů.

Trestní obvinění proti Jimmymu Hoffovi

V roce 1964 byl odsouzen za účast při jednom spiknutí proti společnosti a ve třech bodech podvodu s poštou a telegrafem za nesprávné použití penzijního fondu Teamsters. Dostal 5letý trest, který navázal na předchozí 8letý za pokus o uplácení poroty v soudním procesu v Tennessee. Ve vězení nakonec strávil necelých 5 let. Prezident Richard Nixon totiž Hoffovi zkrátil trest, a tak byl v roce 1971 propuštěn z vězení. Muž následně o 4 roky později, konkrétně 30. července 1975, zmizel a o dalších 7 let později byl prohlášen za mrtvého.

Co se stalo toho dne, kdy zmizel

Podle zpráv a dostupných informací Jimmy Hoffa opustil svůj dům u jezera Orion ve 13 hodin a zastavil se na návštěvě u přítele v Pontiacu. Poté přijel do restaurace Machus Red Fox v Bloomfield Township v okrese Oakland ve 14 hodin, aby se setkal se známým detroitským mafiánským vymahačem Anthonym Giacalone, přezdívaném „Tony Jack”, a dalším mužem s mafiánskými styky Anthonym Provenzanem, známým jako „Tony Pro”.

Ve 14:15 zavolal Jimmy Hoffa své ženě Josephine z telefonní budky a řekl jí, že na smluvenou schůzku muži nedorazili. To bylo naposledy, kdy s ním někdo mluvil a kdy o něm někdo cokoli slyšel. Spekulovalo se, že byl přece jen nakonec muži, s nimiž se měl setkat, zabit, protože měl plánovat comeback Teamsters. V roce 1982 byl následně prohlášen za mrtvého.

Jednotlivé události týkající se zmizení

30. července 1975

Den zmizení. Hoffa opustil svůj dům přibližně v jednu hodinu, zastavil se na návštěvě u přítele a kolem druhé hodiny přichází do restaurace v Oaklandu. Měl se setkat s dvěma muži, co udržují styky s mafií, ale na schůzku se údajně nikdo nedostavil, o čemž Hoffa asi ve čtvrt na tři informoval svou ženu telefonátem z budky. Dvaašedesátiletého muže od té doby nikdo neviděl.

8. srpna 1975

FBI dostává povolení k prohlídce vozu Hoffa, který zůstal na parkovišti u restaurace. Pod pravým předním sedadlem, tedy u spolujezdce, najdou vypitou láhev s otisky prstů rodinného přítele Charlese „Chuckieho” O’Briena.

2. září 1975

V Detroitu se schází velká porota, aby prošetřila zmizení Jimmyho Hoffa.

Roky 1975–1985

Více než 200 agentů FBI je přiděleno k případu v New Jersey, Detroitu a nejméně v dalších 4 městech. Během těchto let bylo sestaveno více než 70 svazků souborů a dokumentů, které dohromady obsahovaly více než 16 000 stran. Šest podezřelých ze zmizení Jimmyho Hoffa, včetně Provenzana a Giacaloneho, je odsouzeno za jiné prohřešky.

Rok 1982

V tomto roce se mafiánský vrah Charles Allen, který seděl ve vězení spolu s Hoffou v době jeho trestu, účastnil federálního programu na ochranu svědků. Sdělil výboru amerického Senátu, že Jimmy Hoffa byl zabit na Provenzanův příkaz. Jeho tělo mělo být údajně rozdrceno na malé kousky, dopraveno na Floridu a hozeno do bažiny. V tomto roce byl následně Hoffa prohlášen za mrtvého.

Rok 1989

Samozvaný zabiják Donald Frankos tvrdí, že je Jimmy Hoffa pohřben pod Giants Stadium v East Rutherford v New Jersey. FBI však nenalezla žádné důkazy, které by toto tvrzení měly potvrdit.

Červen 2001

Šéf útvaru FBI pro organizovaný zločin v soudním dokumentu uvádí, že rozhodnutí o stíhání vraha by mohlo padnout v příštích 2 letech.

Březen 2002

FBI uvádí, že případ předá státnímu zastupitelství okresu Oakland kvůli případnému státnímu obvinění. John Bell, zvláštní agent pověřený detroitskou kanceláří FBI, říká, že případ je prakticky ztracený vzhledem k již dlouhé době, kdy Jimmy Hoffa zmizel.

29. srpna 2002

Prokurátor okresu Oakland uvádí, že nové důkazy DNA o Hoffově zmizení nejsou dostatečné k tomu, aby byl někdo obviněn z trestného činu.

Květen 2004

Policie Bloomfield Township vytrhá prkna z podlahy v detroitském domě Franka Sheerana, bývalého spojence Hoffa, který ho měl údajně zavraždit. Byla pod nimi sice nalezena krev, ale kriminální laboratoř FBI nakonec došla k závěru, že nepatřila Hoffovi.

Duben 2006

Nájemný vrah z New Jersey, Richard „The Iceman” Kulinski, který zemřel v březnu, před svou smrtí prohlásil, že to byl on, kdo Hoffa zabil. Jeho tělo údajně uložil do kufru auta, které následně prodal do šrotu. Ve své knize „The Ice Man: Confessions of a Mafia Contract Killer”, kterou sepsal a vydal před úmrtím, uvádí, že za vraždu tohoto muže dostal 40 000 dolarů.

17. května 2006

FBI začne díky anonymnímu tipu prohledávat koňskou farmu v Milford Township v okresu Oakland, severozápadně od Detroitu, zda v ní nenajdou Hoffovi ostatky. Pátrání je však ukončeno, když se nic nenajde.

17. června 2013

FBI vidí určitou naději, když dostává tipy od mafiánského bosse Tonyho Zerilli, aby zkusila kopat a hledal ostatky Hoffa na poli v Oakland Township, asi 25 mil severně od Detroitu. Žádné ostatky však opět nalezeny nebyly.

19. listopadu 2021

FBI prohlašuje, že získala povolení k prohlídce místa pod Pulaski Skyway v New Jersey, což je most, ve snaze najít tělo Jimmyho Hoffa.

21. července 2022

FBI uvádí, že prozkoumání půdy pod mostem nepřineslo žádné nové důkazy.

Bohužel to vypadá, že tento případ se nikdy nedočká svého rozlousknutí. Pokud bylo tělo kompletně zničeno, není možné na základě důkazů zjistit, co se stalo. Neexistují ani žádní svědci, a tak se Jimmy Hoffa pravděpodobně ztratí v pochybných dějinách. Pokud v tom měla prsty mafie, lze předpokládat, že po sobě důkladně uklidila a zametla stopy. Co si o tomto případu myslíte vy? Můžete se podívat i na video z našeho kanálu Záhady života.

autor: Zuzana P.
foto: CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication, Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit