Posmrtný život začíná smrtí

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 8. 4. 2024

O tom, že existuje posmrtný život, svědčí příběhy lidí, kteří zažili kóma nebo klinickou smrt. Všichni skončili na místech, která by se snad dala označit jako nebe, peklo nebo očistec.

Celých 5 let za 15 minut

Australská občanka Linda Kramer šla 6. května 2001 na toaletu, kde ztratila vědomí. Později se ukázalo, že byla 15 minut ve stavu klinické smrti. Žena se ocitla na poli obsypaném květinami, v dálce bylo vidět malebné pohoří a ještě dál obří mrakodrapy. Linda přitom zjistila, že je schopná na sebe vzít jakoukoli podobu a proměnit se v jiné stvoření, které na tomto místě potkala. Mohla se také okamžitě objevit, kdekoli chtěla. V ráji (jak toto místo charakterizovala) strávila Linda podle svých pocitů asi pět let, i když ve skutečnosti do resuscitace uběhlo jen čtvrt hodiny.

Dobrodružství neurochirurga

Americký neurochirurg Eben Alexander byl v roce 2008 uveden lékaři do indukovaného kómatu kvůli akutní bakteriální infekci. V tomto stavu zůstal týden. Když se Alexander probudil, vzpomněl si na vidění, která ho postihla. Podle svých slov se nejprve ocitl ve tmě, kterou pak proniklo bílé světlo. To bylo doprovázeno nádhernou hudbou. A pak se mu zjevila žena a vzala ho do „Údolí bran”.

Jak vzpomíná, žena nepronesla ani slovo, ale dívala se na něj zářícíma očima, a na tváři jí hrál vřelý úsměv. Naplnilo ho to pocitem bezmezné lásky. Alexandr se na tomto místě také setkal s určitou entitou podobnou božstvu. „Naše životy mají smysl a důkazem toho z pohledu neurobiologie je, že naše vědomí přežije smrt těla a sjednocující síla lásky je to nejdůležitější, co nás spojuje,” uzavřel později, když popisoval svůj „posmrtný život”.

Málem se utopil

V roce 2012 snědl obyvatel Dallasu (USA, Texas) jménem Phil Royse k večeři balený salát ze supermarketu, který se zjevně ukázal jako zastaralý. Brzy se necítil dobře a začal mít bolesti břicha a zvracel. Navzdory tomu Phil nevyhledal lékařskou pomoc a šel si lehnout. Druhý den ráno šel muž do sprchy a znovu zvracel. Phil ztratil rovnováhu a spadl na podlahu sprchového koutu a udeřil se do hlavy. Spadlé tělo přitom ucpalo odtok a kabinu začala plnit voda. Royse neztratil vědomí, pokusil se vzdorovat, ale už mu nezbyly síly a voda mu zakryla obličej.

„Další věc, kterou vím, že jsem v místnosti, která se zdá být velká jako normální ložnice. Byla to moje podlaha v koupelně, ale v jiných místnostech kolem mě byli další lidé,” vzpomíná. Podle Phila vedle něj stál chlap na všech čtyřech a sténal. Vypadal, jako by byl velmi nemocný. Nedaleko byla žena, která také sténala, a Phil nějak věděl, že se bojí o své dvě malé děti. Najednou se před Philem objevila dvě humanoidní stvoření, pravděpodobně mužského pohlaví. Sklonili se nad ním a dívali se na něj.

„Ten po mé pravici řekl tomu po mé levici: ‚Co tady dělá? On sem nepatří. Pošlete ho zpátky do sprchy,” vzpomíná Royse. Poté cítil, že se pohybuje někde světelným tunelem a byl obklopen pestrobarevnými světly. Pak se Phil probral už ve sprše a zjistil, že se dívá dolů na své vlastní tělo. Voda mu téměř pokryla hlavu. O několik okamžiků později se muž vrátil do svého těla. Podařilo se mu trochu nabrat síly a dokázal se postavit. Američan tvrdí, že ho tento incident a domnělý posmrtný život navždy změnili. „Už se netrápím smrtí. Vím, že žijeme dál a naše duše žije navždy a chodíme na různá místa,” říká. Už ale nevidí smysl šplhat po kariérním žebříčku, vydělávat peníze a různé materiální výhody.

Je posmrtný život dalším životem?

Eben Alexander, přemítající o své zkušenosti, dospěl k závěru, že po fyzické smrti část proudu vědomí nebo osobnosti člověka nadále existuje. Existence pokračuje buď v „jemném” světě, nebo následuje znovuzrození v jiném těle. Zároveň se vymaže vzpomínka na předchozí životy ve fyzické skořápce, ale někdy ne úplně, a za určitých okolností se může objevit. Pokud jde o vize blízké smrti, většina vědců má tendenci je považovat za výsledek prudkého nárůstu mozkové aktivity během procesu umírání, tedy za obyčejné halucinace. Mystičtí badatelé se však domnívají, že jsou spojeny s počátkem posmrtného života: duše podstoupí určitou selekci a poté jdou tam, kam mají.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit