Amerika byla objevena Asií

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 29. 12. 2023

Byla Amerika objevena Španěly či Skandinávci? Jenže mezi slavnými mořeplavci byli jak Portugalci, tak Italové. Někteří ale netušili, co vlastně objevili, jiní neuměli psát a někteří se zpátky domů nedostali.

Navíc byl zpochybněn i význam takového objevu. Jako by naši námořníci kdysi Antarktidě nepřikládali velký význam a veškerá sláva objevitelů připadla Britům.

Fuzang je Mexiko

Amerika je ale úplně jiná. Také buddhisté z Asie si připisují zásluhy na objevení amerického kontinentu. Číňané měli kontakty s Kamčatkou od nepaměti, stejně jako Japonci. A odtamtud to je na Aljašku, jen co by kamenem dohodil. Navíc cesta byla velmi bezpečná. Existuje zde mnoho verzí, ale právě v 5. století n. l. začali čínští buddhističtí poutníci hodně cestovat. Nelze striktně říci, že by jim Amerika nebyla přístupná. Tehdy se v Číně objevily poznámky o cestě do země Fuzang nebo Fuzu. Misionáři pojmenovali zemi podle jména rostliny, která zde rostla, a to je druh latinskoamerické agáve blízký aloe.

Stejně jako všichni cestovatelé z Východu, vypravěči o cestě do země Fuzang ji vyzdobili fantastickými detaily a úžasnými vynálezy. Ale byly tam i zajímavé detaily, velmi skutečné. V roce 499, za vlády císaře Wu-Ti, navštívil Fuzang buddhistický kněz Gui-Shen a po návratu do Číny přivezl císaři exotické produkty. A mezi nimi jsou listy rostliny, jejíž vlákna jsou překvapivě pevná. Soudě podle popisu šlo opravdu o listy mexické aloe. Gui-Shen oznámil, že v roce 485 navštívilo Fuzang pět buddhistických kněží z Kábulu a obrátili na víru místní obyvatele tím, že jim poskytli posvátné buddhistické obrazy. Tato víra obměkčila divokou morálku domorodců. Mniši cestovali do Fuzangu přes Aleutské ostrovy a Aljašku.

Existuje také příběh o morálce a zvycích té vzdálené země, o dolech na měď, stříbro a zlato, které nikdo nehlídal, jakož i o nedostatku pevností a zbraní mezi domorodci. To vše se nápadně podobá informacím, které vědci a badatelé získali během minulých staletí při studiu historie Mexika. Podobně byli buddhisté ze San Francisca kdysi ohromeni podobností zvyků a víry starověkého Mexika, Yucatánu a Střední Ameriky, ruinami architektury a uměleckých děl, která byla postavena a vyrobena v předvečer invaze bílého muže, s civilizací a náboženstvím Asie. Takové náhody nejsou náhodné.

„Sloni” byli nalezeni v Panamě

Objevily se tedy hypotézy různých asijských vědců, že Guy-Shen, kněží z Kábulu nebo jiní cestovatelé (odkud se vzal Arab námořník Sindibád?) přinesli buddhistické učení do Ameriky již v 5. století. A samotné asijské učení se právě v této době usadilo v morálce a institucích Mexika. První, kdo objevil tento kontinent, i když je to jen hypotéza, byli čínští buddhističtí kazatelé.

Abychom to vyřešili, obraťme se k lingvistice a etymologii. Gautama, otcovské jméno Buddhy, je srovnáváno se jmény Guatemala, Guatamo, Guatimozin (Xocoyotzin, anglická transkripce Moctezuma) – jméno posledního vládce Mexika, kterého zabil conquistador Hernán Cortez (1485–1547). Jiné jméno pro Buddhu, Sakya-Muni, bylo přirovnáváno k Oasace, Zatecaca nebo Zakana. Na jednom ze zobrazení Buddhy, které bylo nalezeno při stavbě Panamského průplavu, bylo napsáno Shaak-Mol, velmi podobný Sakya- Muni. A bez ohledu na to, jak moc považujeme tato prohlášení za fantastická, nelze se ubránit překvapení mnoha objevů učiněných v Americe, které jsou velmi v souladu s asijským buddhismem.

Architektura tuto hypotézu dále potvrzuje. Různé obrázky, architektonické ozdoby a tabulky s nápisy jsou jednoznačně asijského původu. Jsou zde různé figurky, například s hlavou slona. Nachází se v zemi Aztéků a jsou velmi podobné indickým obrázkům stejného druhu. Obrazy Buddhy v pozici kontemplace se svatozáří kolem hlavy, které stály ve výklencích chrámů Uxmoli nebo Palanca, jsou velmi podobné stejným obrazům v chrámech Číny, Japonska a Indie. A obraz slona je prostě překvapivý, zejména proto, že sloni, jak víte, existují v Asii, ale nikdy nebyli v Americe.

Gigantické chrámy a paláce, jejichž pozůstatky jsou v Mexiku stále k vidění, mají velmi blízko ke starověké asijské architektuře. Možná tedy mají buddhisté pravdu, že Amerika byla objevena o deset století dříve než ráno 11. října 1492, když známý Janovan Kryštof Kolumbus (1451–1506), který byl ve službách španělského krále, ze zádi své karavely uviděl zemi, kterou po přistání nazval San Salvador.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit