K čemu slouží šamanský buben?

TAJEMNO A EZOTERIKA / 6. 6. 2019

S Ladislavem Kročákem alias Samem Modrým medvědem, který před mnoha lety nastoupil na šamanskou cestu, jsme měli setkat brzy ráno před jednou cukrárnou. Poznala jsem ho už zdálky. Snad podle zvláštního kamenného amuletu, který mu zářil na krku. Jeho jméno budou jistě znát mnozí naši čtenáři, protože se zabývá ruční výrobou rámových indiánských bubnů a chřestidel. 

čerpáno z časopisu Záhady života 6/2019

Same, jak jste se dostal k výrobě indiánských bubnů a chřestidel?

Když padnul bolševik, tak jsme v 90. roce vyrazili na setkání Indiánů do Německa, kde byla obrovská živoucí tradice Karla Maye. Představte si čtyři kilometry dlouhé údolí, kde je 5000 lidí a na louce se pasou stovky koní. Procházíte kolem a zjistíte, že vidíte tábory různých indiánských kmenů a jejich běžný život. Divoký západ jako vystřižený z nějakého dobrodružného románu. Byli jsme z té podívané úplně hotoví. 

Mělo to něco společného s šamanismem? 

Vůbec ne. Většina těch lidí to bralo jako hru, určitý relax. Stejně jako se někteří nadšenci rádi převlékají za postavy z oblíbených filmů, oni milovali indiánský a kovbojský způsob života. Veškeré vybavení včetně oblečení jsem si musel vyrobit sám, protože u nás ještě nebylo možné něco takového sehnat. V Německu to už v devadesátkách fungovalo tak, že když vás například zajímal rybolov, tak jste si zašli do obchodu a koupili si všechno od A do Z. Stejné to bylo už tehdy s indiánskou výbavou. O něčem takovém jsme si v tehdejším Československu mohli nechat jen zdát. A tehdy přišlo mé rozhodnutí začít podnikat. Učil jsem se za pochodu a ve spolupráci s kovářem a truhlářem na míru vyráběl všechno, co po mě lidé chtěli. Od indiánského oblečení, přes nože a tomahawky až po týpí. Kromě koně jsem byl ve svých počátcích schopen dodat úplně všechno, co má přímou vazbu na indiánský způsob života. Postupem času jsme to ale s manželkou „očesávali“ a dnes se věnujeme pouze výrobě bubnů a chřestidel. 

Proč?

Staly se smyslem našeho života. Jsou pro nás víc, než hobby. Občas děláme akce pro lidi a pak společně bubnujeme za Matku zemi, za Čechy a Moravu a pak také každý sám za sebe. Aby každému z nás bylo dáno plnit své poslání. Ježíš řekl jednu větu, která s tím úzce souvisí: „Hledejte Království boží na zemi, vše ostatní vám bude přidáno.“ A Království boží je podle mě to, že člověk rozpozná svůj pozemský úkol a snaží se ho plnit maximálně podle rozsahu svých schopností. 

Plánujete teď nějakou další akci pro veřejnost?

Slunovratové bubnování. Je vyjímečné v tom, že v tomto období se hranice mezi světy stírají. Přijďte také, bude se vám to líbit. A kdo nemá buben, může si od nás nějaký půjčit. 

Co přesně znamená to, co jste říkal – že hranice mezi světy se stírají?

Duchovní bytosti a takzvaní duchové k nám mají mnohem snadnější přístup a my k nim také. Komunikaci s nimi můžeme navázat velice snadno. Můžeme je také o některé věci poprosit a pokud je to v souladu s vyšším řádem, budeme vyslyšeni. Navíc se teď celkově nacházíme v energeticky mimořádném období (podle mých informací bude trvat přibližně do roku 2030). Umožnuje nám poměrně rychlý duchovní vývoj, máme-li o něj zájem. Právě proto se teď a tady nyní manifestují duchovní bytosti ze všech časů i prostorů. To se dosud v historii lidstva nikdy nestalo! Můžete tak na určitých specifických místech poměrně snadno navázat komunikaci s křesťanskými a jinde například s egyptskými božstvy. Jsou všichni tady a teď, nejsou žádné hranice, pokud jsme si je nevytyčili sami. Duchovno a spiritualita je jen jedna. Duchovní bytosti se vždycky snažily a stále snaží promlouvat k člověku jazykem, kterému on porozumí. I v symbolické rovině. Před dvěma tisíci lety nemohl Ježíš hovořit o energiích, protože prostí lidé by neměli ani tušení, o čem to mluví. Ale světlo si každý posluchač představit dovedl. A tímto způsobem se duchovní bytosti, s nimiž navazujeme kontakt, snaží předat určité duchovní rady i nám. 

K čemu slouží ve spirituální rovině buben a chřestidlo?

Někde jsem slyšel, že chřestidlo je mladší bratr bubnu. Je osobnější a intimnější, protože obvykle velice dobře slouží k duchovní práci, která se týká nás samotných. Buben je zase rezonátor. Víte, není na světě stít, kterým by neprošla lidská myšlenka. Ale když svou myšlenku ještě navíc posílíte bubnem, bude ještě tisíckrát silnější a mocnější a prostoupí mnohem snadněji všemi světy.

Mluvil jste o slunovratovém bunování. Mohou se na vás obrátit i lidé, kteří nikdy předtím nebubnovali? Existuje nějaký návod, jak to dělat správně?

Buben a rytmus lidé používají od nejstaršího dávnověku jako prostředek ke komunikaci s bohy. Každý z nás někdy bubnoval. Jen ne všichni v tomto životě… Buben je mnohem starší než všechna náboženství, pomáhá nám velice dobře a rychle dosáhnout rozšířeného stavu vědomí. Když uslyšíte někoho bubnovat a zavřete oči, budete TAM možná za minutu, možná za pět. Ale dostanete se TAM určitě. Bubnování také v člověku zcela přirozeně nastartovává samoléčebné procesy, protože jej pozitivně nalaďuje. Když máte třeba špatnou náladu, zabubnujte si a brzy zjistíte, že jste náhle v absolutním souladu s vyšším duchovním řádem a harmonií celého vesmíru. 

Jaký je rozdíl mezi tím, když si člověk bubnuje doma v obýváku a spirituální akcí, kde se s bubny sejde třeba sto lidí a sladí se ve společném rytmu? 

Ve skupině se energie rytmu a síla myšlenky ještě znásobují. Přesto jsou ale lidé, kteří nemají žádný větší zájem o skupinové bubnování, vystačí si s bubnováním sami doma a jsou moc spokojení. Vzpomínám si na jednu paní, která mi vyprávěla: „Já si bubnuji vždycky v sobotu ráno. Bydlím ve třináctém patře panelového domu. Udělám si kotel čaje, zalezu si pod deku, abych nikoho nerušila a jemně si bubnuju do rytmu. Já se na to vždycky těším, protože tu hodinu, kterou si tak věnuji, se úplně vykoupu v tom krásném a příjemném, co ke mě přichází.“ Za ty roky, co se věnuji výrobě bubnů, jsem se už setkal s nesčetně krásnými zpětnými vazbami. 

Jaký je rozdíl – ze spirituálního hlediska – mezi rámovým šamanským bubnem a klasickým bongem?

Rámový buben je vyráběn za účelem navázání kontaktu s duchovními bytostmi a spirituální práci, bongo je apriori hudební nástroj. 

Jaké máte zpětné vazby od lidí, kteří si u vás buben zakoupili?

Možná to bude tím, že svou práci dělám s velkou láskou, ale já jsem přesvědčen o tom, že moje bubny jsou slyšet nejen v tomto světě. Věřím, že je to určitý dar milosti, kterou jsem dostal. Senzitivní lidé mi potvrzují, že jakmile ťuknou do bubnu, okamžitě je u nich nějaká duchovní bytost. Buď jejich anděl strážný, nebo někdo jiný. Dobře vnímají tutu přítomnost a komunikace bývá okamžitá. Jeden můj známý teď posílal deset bubnů do Bolívie pro místní šamany, protože tvrdili, že tahle dobré bubny nemají ani oni. Nechci se chlubit, ale tak to prostě je. Není to moje zásluha. Já pouze dostal tu milost, že je mohu pro lidi vyrábět. 

Jak se má správně s bubnem zacházet?

Nechejte se vést svou intuicí. Jediný univerzální, takzvaně správný postup neexistuje. Já ale lidem před bubnováním doporučiji požádat své anděly strážné o energetickou ochranu, protože moc dobře vím o malých černých bytostech, co se rádi připojují k nejrůznějším meditacím. Chtějí z nás vytáhnout alespoň trochu energie a taky „poňoukávat“ k negaci. Nevidím důvod, proč jim to dovolit, přestože to je jejich poslání. Velkou výhodu ve svých bubnech vidím i v tom, že i ony samy jsou schopny toho, kdo na ně bubnuje, energeticky chránit. Jsem za to rád. 

Víte o někom, komu bubnování v pozitivní slova smyslu úplně změnilo život?  

Znám. Ale je třeba říci, že v duchovním světě není vůbec nic stoprocentní. Zasahuje do něj totiž nesmírně mnoho nám neznámých veličin, které člověk není svými omezenými smysly vnímat. Takže i ten největší šaman, skutečný guru, může mít sice určité výsledky, ale i jemu se občas něco nepovede. Alfou a omegou je vždy čistý úmysl, pokud mám v plánu bubnovat za nějakým účelem. Je nutné se vědomě dostat až hluboko do svého nitra. Pod všechny ty krusty a balasty, které jsme si vytvořili třeba falešnými představami o sobě a o světě kolem nás. Zkrátka se uvolněte a bubnujte hlavně pro radost. To je důležité a všechno ostatní se intuitivně přidá. Houpejte se v rytmu, nechte se jím unášet…

celé znění rozhovoru najdete v červnovém vydání časopisu Záhady života. K dostání na našem eshopu www.zahadyshop.cz

text: red., foto: shutterstock


Štítky: , , , ,





Mohlo by se vám líbit