Nejděsivější čarodějnice

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / PARANORMÁLNÍ AKTIVITY / TOP články / 23. 1. 2023

Čarodějnice fascinovaly mysl každého. Od rozhněvaných vesničanů, kteří se divili, proč jejich ženy získaly pocit nezávislosti, až po průměrného laika, jenž zkoumal původ vypitého čaje. Po mnoho generací byly čarodějnice ve folklóru vnímány jako bytosti moudrosti nebo zla.

Kikimora

Kikimora

Možná má celkem žertovné jméno, avšak jedná se o domácího ducha, kterého je třeba především respektovat. Je to ženský ekvivalent a manželka mužského rodinného ducha. Její přítomnost poznáte vždy podle zanechaných mokrých stop. Co tedy dělá z Kikimory čarodějnici, s níž nechcete mít nic společného? Obvykle je celkem neškodná, ale pokud není respektována, bude pískat, rozbíjet vám nádobí a házet věcmi, tedy chovat se jako klasický hlomozící duch – poltergeist. Jestli toto její řádění nechcete zažít, projevte jí patřičný respekt.

Kirké

Kirké (latinsky Circe) je slavná postava z Homérovy Odyssey. Byla to čarodějnice žijící na ostrově zvaném Aia a měla docela svérázného koníčka. Z projíždějících námořníků udělala po omámení vlky, lvy a další všemožná zvířata.

Když Odysseus s družinou navštívil Aiu, Kirké proměnila lid ve vepře, ale bohové dali Odysseovi magickou rostlina, která Kirké zabránila jej omámit. Jakmile přiměl čarodějnici přísahat, že jej nezradí, Odysseus a jeho muži žili rok pod její ochranou, než se pokusili odplout zpět na Ithaku.

Čarodějnice z Endoru

Tato magická žena nebyla nutně zlá, ale osud, o kterém mluvila, nelze ignorovat. Podle legendy šel židovský král Saul za čarodějkou z Endoru, aby získal odpověď na otázky, jak porazit Filištýnské. Čarodějka z Endoru vyvolala ducha proroka Samuela, jenž mu na položený dotaz odpověděl, že bude naopak on sám poražen a odejde na onen svět ke svým třem mrtvým synům. Saul byl druhý den zraněn v bitvě a ze strachu se sám zabil. I když čarodějka vlastně nezavinila přímo Saulovu smrt, nepochybně se podílela na jeho smrti.

Jenny Greenteeth

Podle toho, do které části Anglie zavítáte, můžete slyšet o této kruté ženě, známé jako Ginny (Jinny, Jeannie) nebo také Wicked Jenny. Jenny Greenteeth byla čarodějnice, jež záměrně topila mladé i staré lidi jen pro svou zábavu. V některých legendách požírá i děti a starce. V jiných příbězích je prostě jen sadistka užívající si bolest, kterou její oběti prožívají. Často se o ní píše, že má zelenou pleť a zuby ostré jako břitva. Stejně jako u mnoha jiných strašidelných postaviček z folklórů byla pravděpodobně používána k vystrašení dětí, aby se při odpoledním koupání v rybnících chovaly slušně a udržely se blízko břehu. Hlavní poučení z příběhu zní: drž se dál od zelených říčních čarodějnic.

Morgana Le Fay

Morgana Le Fay

Většina lidí zná legendu o králi Artušovi a jeho společníkovi, čaroději Merlinovi. Avšak jen matně a málokdo z vás si pamatuje hrdinku legendy jménem Morgana Le Fay. V mýtech neúnavně pracuje svou magií na zničení dobré královny Guinevere, která ji jako mladší vyhnala od dvora. Snaží se zradit Guineverina milence, sira Lancelota, a překazit plány rytířů krále Artuše. Konečný osud této čarodějnice je neznámý, ale nakonec uzavře mír s králem Artušem a po jeho poslední bitvě jej přivede do Avalonu.

Chedipe

Je to čarodějnice, upír nebo snad něco jiného? V žádném případě se nejedná o nějakou krásnou dámu pod měsíčním svitem. Chedipe je žena, která zemřela při porodu, nebo spáchala sebevraždu, a je indickým ekvivalentem succubu, tedy ženského ducha, jenž jezdí na tygrovi za svitu měsíce. Když vstoupí do domu, neprobudí se ani jedna duše a nezaznamená příchod ducha. Potom z každého člověka vysaje život přes prsty u nohou a zmizí beze stopy.

„Prorocké sestry“ neboli Tři čarodějnice (sudičky)

Macbeth je jednou z nejvýraznějších Shakespearových her, plná úžasných postav a magie, zrady a strachu. Úplně prvními postavami v historii jsou však ty, které vše uvedly do pohybu – Prorocké sestry. Ano, jsou určitě více než divné, ale v tomto případě „divné” znamená „osudové”, takže jsou spíše „Sisters of Destiny” – prorocké sestry, u nás známé jako Sudičky. Chovají se jako destruktivní síla a neposílají jen Macbetha do spirály korupce a paranoie, ale uvrhnout celé Skotsko do války, aby odstavili jednoho muže od moci. A to je to pravé zlo.

Zvonková čarodějnice

The Bell Witch je nejslavnější čarodějnice v americkém folklóru a její příběh se vyprávěl mnohokrát u táborových ohňů. Bell Witch byla údajně poltergeist, který se objevil v domě Johna Bella, Sr. v roce 1817. Hlomozící duch v rodině pana Bella napadal členy rodiny různými předměty a nakonec otrávil Johna Bella staršího tím, že mu podstrčil lahvičku s jedem, maskovanou jako lék.

Hekaté

Hekaté byla řecká bohyně čarodějnictví. Šlo také o vládkyni čarodějnic, jedovatých rostlin a mnoha dalších čarodějnických potřeb. Hekaté byla dcerou Titána Persea a dodnes ji někteří řečtí polyteisté uctívají. Říká se, že samotný koncept zlého oka pochází od ní a svatyně na její počest byly postaveny, aby mírnily hněv zlých démonů a duchů v řeckých mýtech. Jedno z jejích jmen „Chthonia” v překladu znamená „z podsvětí”

Hekaté

Grays (Graeae) / Moiras (Morai)

Přadleny osudu – tři Šedé nebo tři Moirai (Moreny) jsou trojice čarodějnic různého druhu, které chápou vrtochy osudu a často se zaměňují. Morai tkají látku osudu a osud každého člověka je svázán s jejich látkou, dokonce i osud nesmrtelných. Šedé byly naopak tři zlé sestry, příbuzné s Gorgonami (Medusa a její dvě méně známé sestry). Šedé nebyla zrovna nejpřátelštější stvoření, ale na každého měly jedno oko, které si předávaly. Šedé měly také znalosti o neznámém a o osudu, ale neměly nad tím kontrolu.

Které jsou tedy horší? Sestry z Medúzy, nebo ty, které by mohly přetnout nit života? Pravděpodobně je přece jen lepší držet se dál od obou trojic podivných žen.

 

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org
piqsels.com


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit