Ovládněte své sny!

TAJEMNO A EZOTERIKA / 10. 1. 2019

Máte touhu létat, podívat se na jinou planetu, omládnout, být neviditelní, nahlédnout do budoucnosti a mnoho dalších dnes neuskutečnitelných přání? Vaše nejtajnější sny můžete prožít pomocí lucidního snění.

S tímto fenoménem se západní společnost seznámila poměrně nedávno. Proslavil ho psycholog Freerik van Eeden, který použil výraz ‚lucidní‘ ve významu ‚mentální jasnost‘. Přitom je lucidní snění známé tisíce let. Setkat se s ním můžete v mnoha kulturách. Na techniky vyvolávání těchto snů můžete narazit např. v některých školách buddhismu a v toltécké nauce. Domorodí šamani malých primitivních kmenů jim přiklánějí posvátný význam. Pomocí těchto snů provádějí magické rituály a věští budoucnost.

Neuvěřitelná dobrodružství bez cenzury

Dnes jsou už odborně prozkoumány a uznány i psychology. Během lucidního snění nehrozí významné riziko, které by mohlo člověka jakkoliv ohrozit. Naopak, některými psychology se využívá k léčbě určitých duševních chorob a fóbií. Lucidní sny se od běžných odlišují tím, že si lidé uvědomují, že sní. Zatímco jejich tělo spí, vědomí se nachází ve stavu bdění. Díky tomu můžete využít rozmanitosti vaší fantazie a prožívat neuvěřitelná dobrodružství. Má to však ale i jiné výhody. Pomocí lucidního snění můžete dokonce odbourat různé fóbie, které vám znepříjemňují život. Mnoha lidem se tento stav vytvoří zcela samovolně, někteří však pro toto snění potřebují trénink. Všichni to ale nakonec dokážou.

Jak si navodit lucidní sny?

Metod, jak navodit lucidní snění, je nepřeberné množství. Jedním z příkladů je test reality, kdy zjistíte, že lucidně sníte a svůj sen můžete měnit podle svého. K posteli si dejte zápisník a každý svůj sen si zapisujte. Naučíte se tak daleko lépe si vybavovat. K tomu, abyste se naučili lucidně snít, je v první řadě třeba motivace. Tesně před usnutím si opakujte, že si chcete ve snu všechno plně uvědomovat a jednou to přijde. Předpokládejte, že se to tak stane.

Ve snu si všímejte neobvyklých věcí, které nejsou v našem životě běžné. Například létání vzduchem, děj odehrávající se na neobvyklých místech, třeba pod mořem, ve vesmíru atd. Tímto také dospějete k testu reality. Zaměřte se i na osoby, často mají jinou tvář, než jakou znáte. Pokud tento test rozpoznáte a uvědomíte si ho, poté jste zažili lucidní sen a v testu jste byli úspěšní. Ale co dále?

Během snění se nesnažte soustředit na vaše iluzorní tělo, mohli byste se snadno probudit. Snažte se zůstat klidní. U začátečníků k neplánovanému probuzení dochází poměrně často, leknou se té možnosti, že mohou dělat cokoliv a s kýmkoliv. Příčina může být u citlivých jedinců lehký šok z vědění, že sní a probudí je nejistota. Trénováním se však tento počáteční šok zmírní.

Nyní se můžete pustit do dobrodružství plné rozmanitých fantazií, které lucidní snění nabízí. Začátečníci by však neměli příliš měnit svou snovou realitu, je zde možné z důsledku malé praxe se snadno probudit. Pro jednodušší a účinnější navazování lucidního snění se pořádají nejrůznější semináře a také bylo vydáno mnoho knih. Pokud jste lucidní snění „zakusili“ na vlastní kůži, napište a podělte se s námi o své zážitky.

Text: Magdalena Hrabcová, Foto: Shutterstock


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit