Získejte požadované pohlaví dítěte

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / TOP články / 20. 9. 2023

V různých dobách byla otázka vzniku pohlaví dítěte, které bylo žádoucí, zajímavá nejen pro rodiče, ale také pro lékařské vědce.

Pokusy o odhalení záhady kolem stvoření pohlaví byly činěny opakovaně, ale vždy neúspěšně. Nejen mezi šarlatány, ale i mezi učenci. Jedním z takových inovátorů byl německý profesor Schenk, který údajně našel způsob, jak počít dítě takového pohlaví, jaké si kdo přeje. Po sérii „vědeckých” experimentů se snažil najít důvody, které ovlivňují narození chlapců nebo dívek. Pohlaví dítěte je podle jeho názoru dáno kvantitativním poměrem „krevních kuliček” v mužském a ženském těle.

Erytrocyty (červené krvinky) jsou nejpočetnější buněčnou složkou krve. Červené krvinky obsahují hemoglobin, který váže kyslík v plicích a transportuje ho do tkání. Hlavním účelem červených krvinek je zajistit normální zásobování tkání a orgánů kyslíkem. Podle jeho názoru rodič s vyšším hemoglobinem (muž nebo žena) předá své pohlaví potomkovi.

Dřívější odhady

Shenk v tom nebyl sám. Kdysi jeho kolegyně z Francie Mantegatsa Burtonová navrhla, že pohlaví vašeho dítěte při početí ovlivňuje Měsíc.  Nám známé svítidlo, které ovlivňuje také zelí a mrkev. Není náhodou, že vesničané sází svá semínka na zahradě a sledují fáze měsíce.  Burtonová na základě svých pozorování zjistila, že pokud žena porodí chlapce během úplňku a dívku během novoluní, můžete si být jisti, že se tento poměr nezmění po celou dobu trvání lunárních období. Řekla: „Viděla jsem, že některé matky produkují stejné pohlaví až 5krát nebo 6krát. A v těchto případech porody vždy připadly na stejnou čtvrt Měsíce.”

Lékařka řekla, že o nějakém mystickém vlivu Měsíce v duchu středověkých astrologů nemůže být řeč. A její objev lze chápat pouze v tom smyslu, že stejně jako se fáze Měsíce vyznačují konstantní periodicitou, stejná periodicita existuje i při narození chlapců a dívek. Bylo také citováno následující prohlášení: každá matka má své zvláštní měsíce. Pokud se první chlapec narodí v dubnu a ve stejném měsíci se očekává druhé dítě, pak lze s jistotou říci, že se narodí i muž. A také, pokud se první dívka narodila v únoru, pak se o rok později ve stejném měsíci narodí její sestra.

A co krokodýli?

Neméně zajímavé asociace při pokládání tajemství sexu byly spojeny s americkým aligátorem. Bylo pozorováno, že samice krokodýla, hledající místo pro kladení vajec, určuje pohlaví potomstva. Pokud je v díře více než 33 stupňů, pak se z vajíček vylíhnou pouze samci. A při nízkých teplotách se objeví samice.

Pohlaví aligátorů, stejně jako mnoha druhů krokodýlů, je určeno především termosenzitivním proteinem TRPV4 obsaženým v gonádách embryí. Při vysoké okolní teplotě otevírá přístup k buňkám pro ionty vápníku, které následně aktivují geny zajišťující vývoj mužského typu – úseky DNA kódující anti-mullerovský hormon a gen Sox9. Biologové se domnívají, že regulace pohlaví potomstva umožňuje krokodýlům zachovat optimální poměr pro přežití druhu, kdy na deset samic připadá jeden samec.

Lze tedy ovlivnit pohlaví?

Je dobře známo, že u lidí je nepoměr v počtu chlapců a dívek při narození opačný (103 ku 100) a nebyly nalezeny žádné přímé způsoby ovlivnění pohlaví při početí. Nebereme v úvahu stresující období, například válku. Připomínáme zde výzkum skupiny vědců pod vedením cambridgeského genetika Stephena Orzaka. Po sérii experimentů se ukázalo, že při umělém oplodnění dochází k početí chlapců i dívek stejně a ženská embrya také často umírají během nitroděložního vývoje. Chlapecké embrya umírají v prvních týdnech těhotenství a ve 28.–35. týdnu, pro ženská embrya je druhý trimestr těhotenství častěji smrtelný. Orzak si myslí, že tyto výsledky lze přenést do přirozeného oplodnění, což vyvrací teorii o výdrži ženských embryí.

Mnoho metod, jak získat vytoužené pohlaví dítěte, často nemá žádný vědecký základ. Ani zde ale věda sama neuspěla. Proto budoucí rodiče, kteří usilují o „získání” chlapce nebo dívky, potřebují vědět to hlavní – dcera nebo syn se musí narodit především zdraví. Nespoléhejme na diety ani speciální techniky početí. Ale nedávno se znovu upozornilo na „lunární” kalendář. Pravda, při stanovení věku matky. Za „mužské” se nyní považují měsíce početí od listopadu do ledna. A „ženské” od května do července. Často narození chlapců připadá na 18leté matky. A s věkem se rodí stále více dívek. Pak se šance pohlaví vyrovnají. Kdo je starší 40–50 let, očekávejte kluky.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit