Ach, ta paměť

ARCHIV / KURIOZITY / 28. 8. 2023

Jsou lidé, kteří mají dokonalou paměť a vzpomenou si na každý den života. Většina z nás má však problém vědět, co jsme dělali minulý měsíc, nebo dokonce minulý týden. 

Většinou si musíme věci zapisovat, abychom na ně nezapomněli. Avšak jsou mezi námi lidé, kteří si pamatují každý den svého života. Existuje něco jako dokonalá paměť? Někteří říkají, že je to dar, jiní to nazývají prokletím.  Je rozdíl mezi vynikající autobiografickou a fotografickou pamětí. Vědci už dlouho chtěli zjistit, proč mají lidé s „nadřazenou autobiografickou pamětí” schopnost si tolik pamatovat. Když se někoho zeptáte na to, co dělal například 17. října 2008, obvykle vám nemůže poskytnout žádné konkrétní podrobnosti. Na druhou stranu lidé s mimořádnou pamětí mohou určit datum bezvýznamné nebo významné události, která se stala v určitý den.

Fenomén „extrémně vynikající autobiografická paměť” byl poprvé zdokumentován v roce 2006 neurologem Jamesem McGaughem z Kalifornské univerzity v Irvine. McGaugh a jeho kolegové našli zajímavé rozdíly v mozcích a mentálních procesech neobvyklých lidí, kteří si snadno pamatují každý okamžik svého života od věku přibližně 10 let. Lidé s vynikající autobiografickou pamětí mají různé mozky, poznamenávají vědci ve své studii.

Všichni zkoumaní lidé měli ve srovnání s kontrolními lidmi rozdíly v devíti strukturách jejich mozku, včetně robustnější bílé hmoty spojující střední a přední část. Většina rozdílů byla v oblastech, o kterých je známo, že souvisí s autobiografickou pamětí. „Takže dostáváme popisný, koherentní příběh toho, co se děje,” říká hlavní autorka Aurora Leport.

Pamatují si především osobní záležitosti

Lidé s vynikající autobiografickou pamětí překvapivě nezískali vyšší skóre v rutinních laboratorních testech paměti, nebo když byli požádáni, aby používali paměťové pomůcky. Jakmile však došlo na veřejné nebo soukromé události, ke kterým došlo po 10. roce jejich života, „byli výrazně lepší ve vybavování si detailů svého života,” řekl McGaugh, hlavní autor nového díla.

To nejsou plošně odborníci na paměť. Liší se od běžných paměťových šampionů, kteří si dokážou do značné míry zapamatovat pí nebo jiné dlouhé řetězce čísel. Díky tomu je projekt mnohem zajímavější. To skutečně ukazuje, že jsme v určité formě paměti. Takovým lidem stačí uvést datum a mají hned odpověď. Den v týdnu jim prostě přijde na mysl, ani neví proč. Mohou to udělat kdykoli a jsou na 99 % přesní.

Vědci hodnotili více než 500 lidí, kteří si mysleli, že by mohli mít lepší autobiografickou paměť, a dosud potvrdili 33 z nich. „Dalším krokem je, že chceme porozumět mechanismům paměti,” řekl Leport. Někdo by mohl říct, že mít vynikající autobiografickou schopnost je opravdový dar, ale na druhou stranu jsou věci, které si ne vždy chceme pamatovat, takže umět zapomenout možná není tak špatné.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit