Hrůzné japonské pověry a přízraky

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / Duchové / PARANORMÁLNÍ AKTIVITY / Paranormální jevy / 11. 8. 2021

Ve světě existuje mnoho předsudků, pověr a mýtů. Častokrát se zdají absurdní nebo dokonce směšné. Najdeme ale spousty lidí, kteří těmto legendám slepě věří. Původ těchto povídaček je většinou neznámý. Ale jak se říká, na každém šprochu pravdy je trochu? Společně se na nějaké pověry podíváme.

Japonci si rádi vyprávějí strašidelné báchorky, a jsou velice pověrčivý národ. Věděli jste, že nejrozšířenějším předsudkem je strach z čísla 4? V japonštině se toto číslo vyslovuje jako „sy“. Stejnou výslovnost má i slovo „smrt“.

V japonských domech proto nikdy nenajdete čtvrté patro, neexistují čtvrté místnosti, ani žádné kanceláře s číslem 4 ve vládních institucích. Stejně tak se bojí použít tuto číslovku v kombinaci s jinými čísly. To znamená, že nenajdete ani čtrnácté a dvacáté čtvrté patro.

 

Hanako-san 

Tato pověra je asi jedna z nejzáhadnějších. Hanako, přezdívaná také jako Hanako z toalet, je duch mladé dívky, který straší na dívčích záchodech. Údajně má krátce střižené vlasy, na sobě červenou sukni nebo šaty. Někteří praví, že holčička je z doby druhé světové války a zemřela na toaletách při náletu. V jiných verzích měla být dívka zavražděna cizincem či vlastním rodičem, nebo spáchala sebevraždu.

Japonští školáci tuto hru hrají často. Zkouší tak vzájemně svou odvahu. Legenda praví, že pokud nějaký japonský školák přijde k třetí kabince na dámské toaletě ve třetím patře, třikrát zaklepe na dveře a položí otázku: „Hanako-san, jsi tam?“ uslyší: „Jsem tady.“
Podle prefektury Yamagata se věří, že kdokoli vejde do kabinky s Hanako, okamžitě ho sežere tříhlavý ještěr, který má schopnost mluvit dětským hlasem.

V jiné oblasti jménem Iwate, se říká, že v odpovědi na otázku: „Jsi tady?“, Hanako vystrčí svou strašlivou bílou ruku zpoza dveří kabinky. Může vás stáhnout až do samotného pekla. V prefektuře Kanagawa věří, že tato ruka není bílá, ale krvavá.

Aka Manto

Podobným případem je muž jménem Aka, neboli duch Červeného pláště. Nosí masku a pobývá také na toaletách. Kdokoli, kdo se odváží přijít na jeho území za to draze zaplatí. Tato entita vám dá na vybranou mezi modrou a červenou barvou. Výběrem červené budete roztrháni. Zvolíte-li modrou, čeká vás smrt uškrcením.

Gozu

Jedná se o fiktivní příběh nesoucí název Kravská hlava. Japonci si toto podobenství nevypráví. Existují pověry, že kdokoli, kdo se dozvěděl příběh Kravské hlavy, se buď několik dní třese hrůzou, dokud nezemře. Celý příběh byl rozdělen na části, které samostatně nejsou smrtící. I tak ale přinášejí obrovský strach a utrpení.

Teke-teke

Vcelku nenápadné, přesto velmi výstižné pojmenování nenahání příliš hrůzy. Ale opak je pravdou. Duch, který se toulá po kolejích a nádražích. Toužící po jediném. Pomstě. Tato nebezpečná mladá žena se podle legendy stala obětí železničního neštěstí. Spadla na koleje a vlakem byla rozříznuta napůl. Jejími oběťmi jsou ti, které dokáže chytit svou obrovskou kosou. Následně je rozsekne vedví. Vzhledem k tomu, že již nemá dolní končetiny, plazí se pomocí rukou. Vydává zvuk znějící jako „teke-teke“.

 

Červená místnost

Legenda o vyskakovacím okně. Tato pověra se objevila poměrně nedávno, spolu s příchodem internetu. Pokud tedy při práci na počítači náhle vyskočí okno s červenými dveřmi a nápisem: „Líbí se vám červená místnost?“, uživatel je odsouzen k smrti. Stěny jeho pokoje okamžitě zrudnou krví obětí červených dveří. Což se netýká těch Japonců, kteří používají blokaci na vyskakovací okna.

Kunekune jsou vysoká, bělavá stvoření, co neustále hýbou končetinami. Tito tvorové vycházejí v poledne na rýžová pole. Každý, kdo se na ně chce podívat zblízka zešílí nebo zemře.

Jinmenken je pes s lidskou tváří. Většinou se po nocích toulají městem. Proslýchá se, že díky své extrémní rychlosti dokážou předběhnout i auta na dálnici. Dle pověry se jedná o duši psa, který byl sražen autem při procházce.

Pověry a mýty většinou pochází se starších dob. Ale jak vidíte, ani moderní doba a vyspělé technologie nejsou překážkou pro vznik nových děsivých příběhů.

autor: -skm-
foto: 123rf.com, pixabay.com (Stefan Keller, Ben Kerckx)

 


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit