Japonská Atlantida

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 16. 12. 2022

Na světě je stále mnoho věcí, které vědci nedokážou vysvětlit. Přírodní anomálie či starověké předměty a sochy. Některé z nich jsou předmětem sporů již desítky let. Jednou ze záhad je japonská Atlantida.

K mnoha velkým objevům dochází čirou náhodou. Právě tak japonský potápěč Kihačiró Aratake objevil celý skalní útvar, který vypadá jako starověké město. Mladík si vůbec nemyslel, že by něco takového našel, protože jeho hlavním cílem bylo sledovat žraloky kladivouny. Při plavbě mírně mimo bezpečnou zónu pro potápění našel dosud neznámé místo, které má velký význam pro historiky a archeology.

Lokalita se nachází poblíž japonského ostrova Yonaguni, 120 km od Tchaj-wanu. V hloubce 30 metrů byly nalezeny terasy a ploché, korály porostlé kamenné desky. Město bylo objeveno v roce 1986, ale až do teď vědci nemohou dát jasnou odpověď, co je stále pohřbeno pod vodou. Starověké město? Japonská Atlantida? Nebo jen obyčejná skalní formace?

Japonský seismolog a mořský geolog Masaaki Kimura se pustil do zkoumání japonské Atlantidy. Věnoval tomu 20 let, mnohokrát se na neobvyklé místo plavil s dalšími odborníky a nakonec dospěl k verdiktu, že toto místo skutečně může být městem, které existovalo před tisíci lety, a pak bylo zaplaveno kvůli stoupající hladině na planetě. Na důkaz svého tvrzení poukázal na přítomnost primitivních staveb, siluet cest, bran, a dokonce soch dvou želv vytesaných z kamene. Odhadl také přibližné stáří stavby. Nejprve učenec tvrdil, že starověké město je staré více než 10 tisíc let, ale později svůj odhad přehodnotil a snížil tento údaj na 2–3 000 let.

Různé teorie

Někteří zastánci této teorie také tvrdí, že japonská Atlantida byla součástí velkého starověkého kontinentu Mu, který byl zaplaven ničivým kataklyzmatem. Ale to však dosud nikdo neprokázal. Existují však i tací, kteří jsou k existenci skutečného starověkého města pod vodou skeptičtí. Geolog Robert M. Schoch (1957), výstřední, i když uznávaný vědec, který vyslovil odvážnou hypotézu, že egyptská sfinga je daleko starší, než se uvádí – 10 – 5 tisíc let př.n.l. – přesto tvrdí, že skalní útvar poblíž ostrova Yonaguni je přírodním útvarem – tedy vytvořeným samotnou přírodou. Takovou neuvěřitelnou strukturu mohla vytvořit eroze horniny, způsobená dlouhými obdobími ponoru. Hladké terasy, jakoby vyhloubené nějakým nástrojem, mohla vytvořit sama matka příroda.

Vědci stále nemohou potvrdit ani vyvrátit tu či onu teorii, ale nedělají ukvapené závěry, a tak se tomuto místu pořád neříká japonská Atlantida nebo přírodní zázrak, ale jen terasovité stavby. Snad se v budoucnu lidé budou moci o tomto zajímavém místě dozvědět více.

Přestože je nález starý více než 40 let, je stále oblíbeným cílem potápěčů, kteří chtějí na vlastní oči spatřit největší archeologický objev 20. století, jak ho někteří nazývají. A skutečně, v hloubce 30 metrů se skrývá skutečná krása v podobě velkých plochých skalních vrstev pokrytých korály. Není divu, že je toto místo tak oblíbené u dobrodružných turistů.

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org
(Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication)


Štítky: , , , ,





Mohlo by se vám líbit