Svatá relikvie byla konečně rozluštěna

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / TOP články / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 6. 3. 2023

Japonští vědci zveřejnili výsledky průzkumu mumie záhadného tvora. Je to svatá relikvie, která donedávna byla záhadou.

Japonští vědci z Kurashiki University of Science and the Arts (KUSA) zkoumali od února 2022 mumii údajné mořské panny, která byla chována v chrámu Enju-in ve městě Asakuchi v prefektuře Okayama (Japonsko).

Výsledky uveřejnili v srpnu téhož roku, jak uvádí portál ScienceAlert. Mumie byla považována za posvátnou – farníci chrámu ji uctívali dlouhou dobu. Ale posledních 40 let byla „mořská panna“ ukryta v krabici a uložena v trezoru pro její vlastní bezpečnost.

Mumie je malá, asi 30 centimetrů vysoká od temene ke špičce ocasu. Cení zuby a tiskne si malé ruce k hlavě. Podle přiloženého dokumentu z roku 1903 se jednalo o mořskou pannu, chycenou do sítí rybářů v oblasti ostrova Šikoku v letech 1736–1741, tedy téměř před 300 lety. Následně byla vysušena. Relikvii, zakoupenou od rybářů, vlastnilo několik bohatých rodin. Jak ale skončila v chrámu, to není známo.

Je pravá, či ne?

Mumii vědcům osobně předal opat chrámu Kozen Kida, zřejmě z lásky k vědě či ze zvědavosti. Nebo možná nepochyboval, že mořská panna byla kdysi skutečná. Vědci původně měli podezření, že mumie byla falešná. Její vršek pravděpodobně patřil nějaké zubaté opici a ocas je zase rybí. Chystali se pouze objasnit podrobnosti podvodu.

Vyšetření zahrnovalo skenování, radiografii, rentgenovou počítačovou tomografii, optickou a elektronovou mikroskopii, rentgenovou fluorescenční analýzu, analýzu DNA a radiokarbonové datování. Ukázalo se, že mumie neměla kostru. Kosti jsou pouze spodní čelist z některých masožravých ryb. Tělo a hlava jsou vyrobeny z bavlny, papíru, sádry smíchané s pískem a dřevěným uhlím. Vlasy na hlavě jsou zvířecí srst. Horní část těla je pokryta pery papoušků, spodní část kůže chroustů. Ostny jsou vyrobeny z rohu zvířete.

Radiokarbonové datování ukázalo, že mumie je stará, ale byla vyrobena později, než je psáno v „průvodním dokumentu”, a to na konci 19. století. Vědci hodlají vrátit „mumii“ do chrámu. Pravděpodobně by farníci nebyli zmateni skutečností, že má pouze skutečnou čelist se zuby a šupinami. „Relikvii“ budou uctívat i nadále. Japonci věří na mořské panny, říkají jim ninge a považují je za léčivé.

Legendy o mořských pannách

Existuje velmi populární legenda o jisté ženě jménem Yao Bikuni. Snědla prý celou mořskou pannu a dožila se 800 let. Legendy a pověsti zajistily v Japonsku poptávku po mumiích mořských panen. Byly vyrobeny obvykle za pomocí opic a ryb. Ale v konkrétním případě byly použity i jiné materiály.

Celé mořské panny se teď v Japonsku nejedí, ale občas se odkusují kousky v naději, že se lidé zbaví neduhů, nebo dokonce získají dlouhověkost. Ale ani pojídání není nutné. Nejspíše se stačí „dotknout“ mumií podobně jako svatých ostatků. Svatá relikvie se zde možná bude zase uctívat a přijmou se opatření k jejímu zachování. Rektor chrámu věří, že mumie svou léčivou silou léčí i koronavirus.

 

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit