Rondel Kralupy

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 31. 3. 2023

Momentálně probíhá průzkum města Kralupy nad Vltavou. V hledáčku je i samotný a neuvěřitelný Rondel Kralupy.

Dolní Povltaví patřilo od nepaměti k místům oblíbeným a osídleným. Rozkládá se podél řeky Vltavy, přibližně v úseku mezi Prahou a jejím soutokem s řekou Labe u Mělníka. Přes 30 kilometrů úrodného pásu poskytovalo skvělý prostor nejen zvěři, ale i lidem. Především pak prvním zemědělcům a stavitelům rondelů.

V těchto dnech probíhá záchranný archeologický průzkum v samotném centru města Kralupy nad Vltavou. Již dříve zmizel hotel Praha, pivovar i část bývalého mlýna. Po stržení starých budov se otevřel průhled od nádraží do vzdálenosti, která ještě před několika lety byla nemyslitelná. I když jen dočasně, protože se zde plánuje nová výstavba bytů a komerčních prostor.

Půl hektaru vykopávek

Hlavní archeologický průzkum budoucího staveniště se odehrává na ploše přibližně půl hektaru. Je ohraničen ulicí Husovou, Vaníčkovou a Žižkovou. Provádí ho, a to velmi důkladně, obecně prospěšná společnost Labrys, jež je oprávněná k archeologickým průzkumům na území celé ČR. Cestující spěchající na nádraží jistě dobře vědí, kde přesně se tento oplocený prostor nachází. Otevírá se zde učebnice archeologie. Najdeme zde neolitický rondel, únětické pohřebiště z počátků doby bronzové a nakonec i středověký sklep.

V porovnání s ostatními stavbami vznikl vlastně teprve včera. Pokud mluvíme o pravěku, laická veřejnost příliš na stáří nekouká, 1000 let není žádná míra. Mladší doba kamenná, pozdní doba kamenná, doba bronzová. Datování těchto etap vývoje lidstva je pouze orientační. Jinak ji datuje Egypťan, jinak Řek a jinak obyvatel našeho regionu. Jednotlivé úseky se prolínaly, doba střídala dobu velmi zvolna, jak plynula desetiletí a staletí. Bylo by naivní si myslet, jak si náš předek v pondělí řekl, že zítra začíná doba bronzová a vyhodil do smetí všechny kamenné nástroje. Jistě, je to jenom nadsázka.

Majestátní stavba

Rondel je stavba kruhového nebo eliptického tvaru obehnaná příkopem nebo dřevěnou palisádou, popř. příkopy a palisádami, určená především ke kultovním obřadům. Jejími tvůrci byli první zemědělci. Východy z rondelu se dosti často orientovaly zajímavými astronomickými směry, kde hrálo hlavní roli Slunce či Měsíc.

Rondel nalezený v centru Kralup archeologové zařazují do doby přibližně 4500 let před naším letopočtem. Takže 6500 let staré lidské dílo. Zatím byl nalezen vchod do rondelu, téměř dokonale orientovaný na sever a široký asi 7 metrů. V další části areálu výkopové práce odhalily pozůstatky příkopu a dvojité palisády, po nichž se zde dochovaly kůlové jámy.

Podle zakřivení ohraničení rondelu odhaduji, že jeho střed se nachází pod domy v Husově ulici. Kralupský rondel by tak měl průměr asi 100 metrů a řadil by se u nás mezi ty větší stavby tohoto druhu. Zabírá plochu 7 850 m², zatímco například vloni zkoumaný rondel ve Vinoři datovaný do roku 4800 př. n. l. je se svým průměrem 56 metrů co do své plochy asi 3x menší.

Nechybělo ani zlato

Část kralupského rondelu v hloubce asi 2,5 metru pod úrovní vozovky je zakryta únětickým pohřebištěm, které najdeme asi o metr výše. Mezi těmito stavbami uplynulo asi 2000 let. Bylo zde nalezeno jedenáct hrobů, našly se bronzové artefakty, a dokonce jeden zlatý šperk. Symbol odolnosti. Jasně žlutý se vysmíval bronzovým kolegům, kteří za uplynulé věky zezelenaly závistí. Už nikdy nepřijdeme na to, komu se tehdy povedlo přidat do roztavené mědi kousek cínu. Kupodivu se směs začala tavit o poznání dříve a nabývala na pevnosti, která se dala využít. Jistě, nejdříve na zbraně. V tomto směru člověk přemýšlí velmi inovativně.

Je zvláštní pocit vidět na vlastní oči něco, co vybudovali lidé v tak dávných dobách. Co za pár tisíc let najdou budoucí archeologové po naší civilizaci? To už je však jiný článek.

FOTOGALERIE

autor: Karel Dudek
foto: Karel Dudek


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit