Nejúžasnější závěti v historii

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 10. 9. 2021

Někdy je velice zajímavé zjistit, jaké byly závěti slavných a bohatých lidí. V historii najdeme mnoho případů, kdy se závěť zanechaná zesnulým stala skutečným překvapením pro okolí i společnost. Nemluvě o příbuzných, kterým kolikrát zůstal rozum stát. Můžeme se jen domnívat jaký rozsah měla fantazie těchto mimořádných osobností. I po mnoha letech od jejich smrti se o nich stále mluví, možná právě i díky poslední vůli.

Romantika až za hrob

Americký komik Jack Benny (1894 – 1974) měl opravdu krásné poslední přání. Ve své závěti napsal, že jeho žena musí každý den po zbytek svého života dostávat jednu červenou růži. Celkem to dalo dohromady 2000 květin, které jí denně připomínaly nehynoucí lásku zesnulého manžela.

Skutečný romantik byl i britský básník Isaac Cooke (1846 – 1922). Celou svou poslední vůli sepsal do lyrických rýmovaných dvojverší, věnovaných samozřejmě své zbožňované manželce.

 

 

Věční cynici

Trošku zvláštní závěť zanechal William Shakespeare (1564 – 1616). Ve své poslední vůli ze dne 25. března roku 1616 napsal: ..Své ženě dávám druhou nejlepší postel s nábytkem.“ Tím je myšleno lože včetně závěsů a přehozů. Tahle věta působila jako silná urážka jeho ženy Anne Hathaway.

Ovšem pravda mohla být jinde. Nejlepší postel mohla být určena pro hosty a tudíž ta druhá byla skutečným místem, kde spolu manželé William a Anne ulehávali. Jiná teorie tvrdí, že ta nejlepší postel byla příliš velká pro samotnou ženu, a proto ji Shakespeare odkázal své vdané dceři Susanně. Stejně jako většinu jeho majetku.

Bohužel smutné poslední přání měl německý básník Heinrich Heine (1797 – 1856). Svůj majetek odkázal manželce pod podmínkou, že se znovu vdá, aby ,,byl alespoň jeden muž, který bude litovat mé smrti.“ Jak osamělý a nešťastný život měl tento muž není těžké odhadnout.

 

S kůží na trh

Není od věci specifikovat, co se má stát s vaším tělem po smrti. Pokud je to možné, je dobré věnovat třeba své orgány nemocným, kterým mohou zachránit život. Avšak kloboučník Solomon Sanborn se to vyložil tak trochu po svém. V roce 1871 zanechal ve své závěti celkem děsivé pokyny. Svou kůži odkázal místnímu koželuhovi s přáním, aby z ní vyráběl bubny. Možná měl Solomon rád hudbu, a chtěl být její součástí i po svém odchodu. Těžko říct, co ho vedlo právě k tomuto rozhodnutí.

 

Poslední jízda

Ropná magnátka a celebrita Sandra West (1939 – 1977) byla velkou milovnicí svého drahého auta. Dokonce tak obrovskou, že se v roce 1977 nechala se svým nejcennějším majetkem i pohřbít. Nebesky modré Ferrari 250GT z roku 1963 ji doprovázelo na její poslední stylové jízdě. Upřímně muselo být celkem zajímavé kopat hrob o takové velikosti.

 

Pomsta

Bohatý americký průmyslník Samuel Bratt měl ve zvyku neustále pokuřovat doutníky. Svůj život si bez nich nedokázal ani představit. Jeho manželka dělala vše pro to, aby chránila jeho zdraví a snažila se mu tento zapáchající zlozvyk zakázat. Neúspěšně. Na svou dobrotu bohužel doplatila. V roce 1960 její manžel Bratt zemřel a své ženě se nemile pomstil. Ve své závěti uvedl, že jeho dědictví může využít pouze tehdy, vykouří-li denně pět doutníků.

 

 

Pes za 10 milionů dolarů

Každý kdo je majitelem nějakého mazlíka jistě chápe lásku k těmto chlupáčům. Tuto lásku ,,vyšperkovala“ miliardářka a podnikatelka Leona Hemsley (1920 – 2007), která byla známá svým podivínským a tyranským chováním, díky kterému si vysloužila přezdívku ,,Královna zla“. Byla odsouzena i za daňové úniky, ale svět šokovala naposledy svým posledním rozhodnutím před svou smrtí.

Podle její závěti měla Leonina vnoučata dostat pět milionů dolarů. Oproti tomu její maltézáček jménem Trouble měl zdědit 12 milionů dolarů. Po smrti měl navíc být pohřben vedle své paničky v mauzoleu za jeden a půl milionu dolarů.

Její poslední vůle si vysloužila třetí místo v žebříčku 101 nejhloupějších podnikatelských rozhodnutí za rok 2007 v časopise Fortune.

 

Domov, sladký domov

Portoričan Angel Pantoja Medina se ve velmi mladém věku stal obětí doposud neznámého vraha. Jeho posledním přáním, dle Angelova bratra Carlose, byla touha žít stále ve svém domě a stát pevně na nohách. Přání samo o sobě to není špatné ani nepochopitelné, ale jej splnit i po smrti? Příbuzní ve snaze tuto poslední vůli splnit udělali vcelku zvláštní, možná až šokující kroky. Nabalzamované tělo nešťastníka nechali vystavit do matčina domu jako sochu.

 

Až ke hvězdám

Spisovatel, producent a tvůrce nezapomenutelné série Star Trek Gene Roddenberry během svého života snil o spálení těla, a rozptýlení popela ve vesmíru. Fantastické je, že jeho přání bylo splněno. Část Roddenberryova popela byla 22. října roku 1992 rozptýlena do kosmu z paluby raketoplánu Columbia. Nyní Gene Roddenberry (1921 – 1991) putuje vesmírem přesně jak si přál. V roce 2008 se němu připojila i jeho milovaná žena.

 

 

Velké srdce

Slavný americký automobilový průmyslník Henry Ford (1863 – 1947) po sobě zanechal pět set milionů dolarů. Všechny prostředky věnoval na charitu. Henry chtěl, aby jeho dědictví získalo více než čtyři tisíce charitativních a vzdělávacích institucí. Toto přání je doposud největším darem v lidské historii.

Poslední vůle, sepsaná ve formě závěti, je individuální volbou každého člověka. Všichni si přejeme zanechat po sobě nějakou stopu. A je na každém z nás, co chceme. Tahle stopa vůbec nezávisí na materiálních podmínkách. Více pamatujeme na ty osobnosti, které do našeho světa přinesly světlo a lásku, odvahu a milosrdenství. To je to nejdůležitější, co můžeme zanechat.

autor: -skm-
foto: 123rf.com, pixabay.com


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit