Proč chobotnice vystoupily z moře

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 26. 4. 2024

Ač to tak zní, nesnažíme se vás teď dostat nějakou hádankou. Před 6 lety se totiž skutečně stalo, že chobotnice vylezly z moře na souš. Teorií bylo mnoho.

Chobotnice, a že jich byly desítky, byly spatřeny, jak se vynořují z oceánu a plazí se podél velšského pobřeží na své noční pouti, která zmátla veškeré obyvatele v přímořském městečku. Stalo se to konkrétně na pláži New Quay v Ceredigion v západním Walesu. Tři noci po sobě bylo viděno až 25 stočených chobotnic, které dorůstají délky až 50 cm. Někteří ze svéhlavých hlavonožců byli později na pláži nalezeni mrtví.

Muž Brett Jones provozující výlety lodí na pozorování delfínů v SeaMôr uvedl, že byl svědkem takového jevu poprvé, když se vracel z výletu při západu slunce. Bylo to trochu jako scénář z filmu Konec světa. Na pláži byly samé chobotnice, mohlo jich být asi 20 nebo 25. Nikdy jsem je takhle vylezlé z vody neviděl,” řekl stanici BBC. Dle Bretta je opravdu vzácné, aby mořští tvorové skončili na souši a dodal: „Možná jsou zmatení jasnými světly v přístavu New Quay, možní po létě vymírají, nebo se zmátli po nedávných bouřích.”

Pro Telegraph sdělil, že se podle jeho zkušeností stočené chobotnice obvykle skrývají ve skalách v moři asi 2 nebo 3 metry pod povrchem. Prý se snažil vrátit lezoucí tvory zpět do moře, kam patří, jak to jen bylo v jeho silách. „Posbíral jsem chobotnice vyplavené mimo vodu a vrhal je zpět na konci mola. Snad jsem je zachránil před smrtí,” uvedl Brett. Na záchranu všech to však nestačilo. Vyzval každého, kdo šel kolem, aby vrátil chobotnice ze souše zpět do vody, ale s varováním, aby si lidé brali rukavice, jelikož tvorové koušou jako šílení.

Co se vlastně stalo?

Kurátor národního mořského akvária v Plymouthu, James Wright, řekl Telegraphu, že i když věděl o dvou dalších incidentech vylezlých chobotnic na souš, které se v minulém týdnu potulovaly v severním Devonu a Walesu, počet svědků v Ceredigion byl dle něj docela zvláštní. Kurátor naznačuje, že místní lidé nebyli psychicky asi úplně v pořádku.

„Vzhledem k tomu, že oblasti, kde se vykazuje toto zvláštní chování chobotnic, se shodují s dvěma oblastmi zasaženými dvěma nedávnými tlakovými nížemi a s nimi spojenými bouřemi Ophelia a Brian, dalo by se předpokládat, že chobotnice ovlivnilo právě toto. Mohlo by to být jednoduše pomatení způsobené drsným počasím, nebo by mohlo jít o citlivost na změnu atmosférického tlaku,” řekl Wright.

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit