Strašidelné památky a známá místa 2. část

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / KURIOZITY / PARANORMÁLNÍ AKTIVITY / TOP články / 15. 2. 2023

Všelijaká známá místa a památky nesou nehezkou minulost. Místa, která dnes navštěvují turisté, skrývají svá tajemství. Druhá část článku.

Divadlo Breytenbach, Pretoria, JAR

Divadlo Breytenbach v Pretorii v Jižní Africe začalo svou „kariéru” jako německý klub. Nakonec ho převzala Emily Hobhouse (1860–1926), která zde založila školu řemesel. Když v roce 1918 zasáhla miliony lidí po celém světě smrtelná epidemie španělské chřipky, byla budova využívána jako nemocnice. Jedinci, kteří zákeřnou nemoc nepřežili, jsou pohřbeni tam, kde se nyní nachází divadelní scéna.

Zdravotní sestra jménem Heather se starala o nemocné děti v tehdejší provizorní nemocnici, dokud se sama nenakazila virem a nezemřela. Když se to stalo, zrodila se jedna městská legenda. Žena prý nikdy neopustila své místo ani během života, ani po smrti, aby měla jistotu, že stále k dispozici, když bude nějaké dítě potřebovat její pomoc. Podle jiné verze se duch sestry Heather ptá: „Kde jsou mé děti?” Údajně zde zůstali i duchové zemřelých dětí.

Skupinu paranormálních vyšetřovatelů tento příběh zaujal , a tak se rozhodli divadlo prozkoumat. Údajně se setkali s poltergeistem, slyšeli hrát neviditelné piano a byli svědky duchů dětí pobíhajících po pódiu. Někteří výzkumníci měli pocit, že je někdo sleduje dělalo se jim špatně. Také se jim podařilo zaznamenat hlas bez těla, jenž volal o pomoc.

Podle zvěstí žije též v divadle duch mnicha, kvůli kterému byli zraněni dva herci z řad studentů. Mnich nemá rád představení, uváděná v divadle, a tak dělá hluk, hraje si se světly a chodí za lidmi na záchody splachovat vodu a strašit je.

Sydney Harbour Bridge a Middle Creek Bridge, Austrálie

Australský most Sydney Harbour Bridge je známý jako „Hanger“ a je ikonickou památkou, která byla otevřena v roce 1932. Jde o nejvyšší ocelový obloukový most a šestý nejdelší most na světě.

Podle legendy tohoto místa nebyla při stavbě mostu úplně dodržena bezpečnostní opatření. Za tuto dobu bylo evidováno 16 úmrtí, další 3 úmrtí byla zatajena. Říká se, že tři dělníci spadli do pylonů, ale několik týdnů si nikdo nevšiml jejich nepřítomnosti. Když stavba skončila, zdálo se vyndání těl příliš obtížné a drahé, a tak jsou jejich pozůstatky dodnes zabudovány do mostu.

Toto však není jediný strašidelný most v Austrálii. Mnoho lidí, kteří jeli přes Middle Creek Bridge poblíž Wakehurst Parkway, hlásilo spatření ducha jménem Kelly, dívky v bílých šatech, jež pomocí telekineze způsobuje havárie aut, pokud lidé jasně neuvádějí, že ji v autě vidět nechtějí. Před pár lety byl o Kelly natočen dokument a několik členů štábu během natáčení onemocnělo, což byla pravděpodobně reakce na strašidelný příběh.

Pevnost Shaniwar Wada, Puna, Indie

Pevnost Shaniwar Wada byla postavena v roce 1732 v Pune, Maharashtra v Indii, jako opevnění. Se vzestupem říše Maratha v 18. století bylo místo využíváno pro indickou politiku. V roce 1828 byla pevnost téměř zcela zničena záhadným požárem. Nyní se na zachovalé hradby sjíždějí dívat turisté z celého světa.

Jako většina starověkých staveb se i Shaniwar Wada může pochlubit vlastními děsivými příběhy. Jeden z nich mluví o mladém princi jménem Narayanrao, který byl zabit jedním svým příbuzným uvnitř pevnosti. Při vraždě prý chlapec křičel z plných plic. Nyní, když se ocitnete na území pevnosti za úplňku, uslyšíte nářek nebohého prince, volajícího o pomoc. Podle jiné verze je křik slyšet pouze na novoluní, kdy se mezi hradbami pevnosti opakuje brutální vražda a rozřezání prince.

Staré město ve Stockholmu, Švédsko

V roce 1520 po vpádu dánského krále Kristiána II. (1481–1559) do Švédska bylo na hlavním náměstí Staroměstského Stortorgetu sťato nebo oběšeno 82 členů švédské šlechty, kteří mu nepřísahali věrnost. Této hrozné události se říkalo Stockholmská krvavá lázeň.

Legenda praví, že když se náhodou v noci ze 7. na 9. listopadu budete toulat po náměstí, můžete vidět, jak se po dlažebních kostkách pomalu rozlévá krev šlechticů. Také je údajně v červené budově na náměstí 82 bílých kamenů na památku těch, kteří před mnoha staletími zemřeli strašlivou smrtí. Každý kámen představuje mrtvou oběť. Pokud je nějaký kámen odstraněn, duše tohoto člověka vstane z hrobu a navždy se bude potulovat ve Stockholmu.

Highland Towers, Ulu Klang, Selangor, Malajsie

Dnes už tyto budovy nejsou turistickou atrakcí, ale Highland Towers byly kdysi třemi 12patrovými bytovými domy v malajské Ulu Klang v Selangoru. Budovy byly postaveny v letech 1974 až 1982 a staly se novým domovem pro mnoho místních lidí. Dne 11. prosince 1993 došlo ke strašlivé tragédii kvůli přetížení vodovodního potrubí v důsledku monzunových dešťů. V prvním bloku Highland Towers došlo k silné explozi a dům se zřítil. Během pátracích a záchranných operací bylo nalezeno 48 mrtvých těl.

Přirozeně se poté rozšířily pověsti o strašidelných příhodách s duchy. V roce 1994 taxikář tvrdil, že uprostřed noci vyzvedl pasažérku, která trvala na cestě do Highland Towers. Když se řidič přiblížil k opuštěnému místu, zeptal se ženy, proč tam musí být v tuto pozdní hodinu. Dáma mu odpověděla: „Nechala jsem zde nějaké své věci.“ Když se řidič zeptal, co to bylo za věci, že to nemohlo počkat do rána, žena řekla: „Moje tělo a můj život. Minulý rok jsem tady zemřela.“ Pak se rozplynula ve vzduchu.

Podobný příběh tohoto místa vypráví, že jeden badatel zde hledal důkazy o paranormální aktivitě. Narazil na malého chlapce šplhajícího po schodech. Vyděšený muž se zeptal dítěte, co tady dělá, na což chlapec odpověděl: „Hledám svou druhou ruku, ztratil jsem ji v té budově.“ V roce 2018 byly oznámeny plány na přeměnu nyní opuštěného místa na zábavní park. Od roku 2019 jsou tyto plány stále projednávány.

 

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org
Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit