Kde se vzal Měsíc?

ARCHIV / KURIOZITY / UFO A MIMOZEMŠŤANÉ / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 20. 8. 2021

Měsíc je králem noci. Osvětluje temné nebe. Rádi jej pozorujeme a zkoumáme. Uklidňuje, ale zároveň, když je v úplňku, má zvláštní moc. Ale víme, kde se vzal? Starověké čínské legendy éry Tang vyprávějí o umělém původu Měsíce.

V šedesátých letech 20. století několik sovětských vědců přišlo s myšlenkou, že Měsíc je umělý objekt. Ve starověku ho stvořili inteligentní bytosti pocházející z vesmíru, a umístili jej na jeho současnou oběžnou dráhu.

Ředitel Pulkovské observatoře A. N. Dejč (1899-1986) navrhl hypotézu, že pod neživým a matným povrchem Měsíce mohou existovat jeskyně, vhodné pro život. Oproti tomu astronom Josif S. Šklovskij (1916-1985) naznačil, že je Měsíc dutý.

Z pohledu vědy

Co tyto vědce vedlo k těmto zajímavým myšlenkám? Jednak tehdy ještě neexistoval proces, podle kterého se dalo určit, jak se Měsíc umístil zrovna na tom místě, kde je. Navíc se zdál příliš masivní na to, aby byl v tak malé vzdálenosti od naší planety. Dále analýza měsíční půdy ukázala, že je Měsíc mnohem mladší než Země. Jeho věk je přibližně 4,1 miliardy let, zatímco věk naší planety je asi 5,5 miliardy let. Proces srážky tělesa se Zemí, díky čemuž byl stvořen Měsíc a objasnily se všechny tyto sporné otázky, byl objeven až v 90. letech. Jak by sovětští vědci, kteří „podezřívali“ Měsíc z umělého původu, byli překvapeni, kdyby jim někdo řekl, že jejich hypotézy nejsou zdaleka nové?

Legenda o Měsíci

Ve starověkých čínských rukopisech se říká, že Měsíc „vytvořila“ nějaká vysoce rozvinutá civilizace, která před více než tisíci lety byla v kontaktu s obyvateli Říše Středu, tedy Čínou.

Informace uvedené v knize „Yu yang tsa tsu“ („Sbírka z [hory] Yu yang“), která obsahuje starodávné legendy éry Tang, byly odtajněny před několika lety. Jeden z těchto příběhů, který se datuje do první poloviny 9. století, vypráví o cestě dvou bratrů, rolníků, na horu Song shan, kteří zabloudili.

Několik dní bratři bloudili lesními houštinami, až nakonec vyšli na širokou a jasnou louku, uprostřed níž uviděli podivně oblečeného muže. Byl opřený o strom a odpočíval. Soudě podle dobového popisu byl cizinec oblečený v něčem, co připomínalo kombinézu astronauta. S největší pravděpodobností vypadal jako obyčejný člověk. V legendě není žádná zmínka o nějaké nepřirozené barvě kůže, velikosti hlavy nebo o jeho neobvykle vysoké či nízké postavě.

Podivný muž nevypadal nebezpečně. Bratři se proto rozhodli k němu přijít blíže a dát se s ním do řeči. Zeptali se ho, jak mohou najít cestu, která je zavede na horu Song shan. Laskavý cizinec se jim nabídl, že je vyprovodí z lesa ven.

Cestou se zvědaví rolníci zeptali svého průvodce, ze které vzdálené země přišel. Koneckonců, nikdy neviděli na lidech takové šatstvo. Muž se rozpovídal. Údajně byl jedním z potomků těch 82 tisíc rodin, které kdysi přiletěly do Sluneční soustavy a postavily Měsíc tam, kde je nyní. Cizinec tak dodal, že Měsíc ve skutečnosti nesvítí. Pouze odráží sluneční paprsky dopadající na jeho povrch. Což bylo na svou dobu velice objevné sdělení, plně se shodující s realitou.

Rolníci byli tímto příběhem tak fascinováni, že po zbytek cesty mlčeli a nezeptali se muže na nic jiného. Ten dle toho usoudil, že toho řekl více než dost, a také už nepromluvil. Jak bratrům slíbil, vyvedl je na okraj lesa. Než stačili cokoli říci, cizinec zmizel. Jako kdyby se rozplynul ve vzduchu.

 

autor: – skm –
foto: 123rf.com, pixabay.com (pizar almaulidina, Comfreak)


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit