Kapské město dodnes hostí strašidelné přízraky

ARCHIV / PARANORMÁLNÍ AKTIVITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 19. 9. 2022

Kapské město, nacházející se v Jihoafrické republice , pravděpodobně navštívil jen málokdo z nás. Založili ho nizozemští kolonisté na oceánském břehu.

Za několik let tam vyrostla i malá pevnost, jež měla chránit obchodní lodě. Stavbička se rozrůstala a v průběhu let získala pojmenování hrad Dobré naděje. Časem byla přestavěna na zámek, a tak není divu, že si za celá staletí toto místo oblíbili nejen živí lidé, ale i duchové.

Roku 1653 zde došlo k prvním paranormálním jevům, když se bez cizího přičinění začal pohybovat svazek bible. Tehdy si to svědkové této události vysvětlili jako důkaz viny jakéhosi zloděje, který svůj čin zapíral. To by se snad dalo ještě přejít, avšak v pevnosti začalo docházet i ke zjevování duchů.

 

 

Dáma v šedém

Nejznámějším z nich je zřejmě duch nazývaný „paní v šedé kápi”. Existuje záznam z roku 1860, kdy měla tento přízrak spatřit dívka Emily Danielová. Ta u dveří své ložnice spatřila sedící ženu. Nejprve se domnívala, že ji navštívila její matka, ale při bližším pohledu uviděla mlhavou postavu v dlouhém šedivém závoji. Dáma měla hlavu v dlaních. Jakmile si dívka dodala odvahy, přízraku se důrazně zeptala, co chce. Postava však neodpověděla, ale vstala a zamířila k nohám postele, kde se rozplynula. Po několika letech měla podobný zážitek i dívčina sestra.

Zajímavá je též skutečnost, že se tento přízrak zjevoval i ve vládní budově, která je vzdálena přibližně jeden kilometr od pevnosti. Podle legendy je totiž bývalá pevnost s rezidenci spojena podzemním tunelem, a tak není divu, že se působení ducha rozšířilo i do druhé stavby. Tam se zjevení projevilo okolo roku 1880. Tehdy mělo Kapské město jako guvernéra sira Bartla Frerea. Jednoho večera seděla jeho manželka ve svém budoáru, když se otevřely dveře a manželův pobočník jí přinášel jakousi zprávu. Omluvil se za vyrušení a opět odešel. Později se vrátil a znovu se velice omlouval, tentokrát za přerušení jejího hovoru s přítelkyní. Udivená paní Frereová však tvrdila, že byla po celou dobu sama. Zeptala se tedy pobočníka, jak měla ona dáma vypadat. Muž ji popsal jako ženu oblečenou v šedých šatech, která se opírala o toaletní stolek paní Frereové.

Šedá dám však zdaleka není jediným místním přízrakem. Zjevuje se zde i například jeden z guvernérů, muž jménem van Noordt, jenž byl tehdy také výrazným politikem 19. století. Tento muž se údajně vyznačoval nebývalou krutostí. Jeho přízrak se měl zjevovat velmi často. Poslední doložený záznam pochází z roku 1947. Tehdy jej jednoho červencového večera spatřili dva strážní na hradbách. Duch měřil téměř dva metry, postava jako kdyby se částečně rozplývala v mlze a rozpoznatelná byla pouze hlava, podle které v něm strážní poznali právě onoho guvernéra. Dnes se v bývalém hradu Dobré naděje nachází muzeum, takže o existenci místních přízraků se mohou lidé pravděpodobně přesvědčit i sami.

Duchové na večeři

Kapské město je obecně bohaté na duchy. Dalším příkladem nám může být asijská restaurace Kitima, nacházející se v přístavním městě Hout Bay. Na jejím místě se původně nacházela holandská usedlost ze 17. století. I v tomto případě se tedy jedná o místo s bohatou historií. V této stavbě žila v polovině 19. století Holanďanka Elsa Cloeteová. Vypráví se, že se mladá Elsa vášnivě zamilovala do britského vojáka, avšak její otec jim nedovolil, aby se stýkali. Mladý voják se proto oběsil na stromě a dívka zemřela na zlomené srdce.

Podle vyprávění personálu restaurace Kitima je zde Elsa stále přítomna jako duch. Zaměstnanci viděli, jak hrnce bez vysvětlení odlétají z háčků na stěnách a světla sama od sebe pohasínají. Hosté také nahlásili pozorování spektrální ženské postavy v jednom z oken. Duch mladého vojáka zde též pobývá, neboť hosté spatřili i mužský obrys, číhající mezi místními vzrostlými duby. Z úcty k tragickému osudu mladých lidí jim restaurace každý večer prostírá stůl s jídlem a vínem.

autor: Petr Matura
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit