Znamení Kozoroha

ARCHIV / TAJEMNO A EZOTERIKA / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 22. 12. 2021

Nejkrásnějšími svátky roku jsou bezesporu Vánoce. Není náhodou, že tyto svátky probíhají v astrologickém znamení Kozoroha. Jeho energie v sobě nese magický čas a klid v duši. Na Vánoce se rodí duše, symbolizovaná Kristem.

Samotné české slovo Vánoce je odvozeno od německého Weihnachten, znamenající ,,v posvátných nocích“. Posvátný čas tohoto krásného období je nadějí do budoucna, symbolem opakování aktu stvoření. Od slunovratu dává Slunce životu, který s sebou předtím vzalo do podsvětí, opětovnou volnost. Slunce každý den stoupá výš nad obzor na důkaz skutečnosti, že již definitivně zvítězilo nad temnotami. Opět začíná rozdávat sílu, i když zatím pouze jen skrytě.

Starý zvyk připomínat si v zimě již brzké opětovné probuzení nového života stálezelenými rostlinami, nový nebo stále se obnovující život, stál nejspíše u zrodu našeho vánočního stromečku. Jeho předchůdkyní bývala jehličnatá větev, často i zdobená. Většinou se jednalo o jedličku, cesmínu nebo zimostráz. Rostlinám, které byly i v tuhé zimě zelné, se všeobecně připisovala veliká životní síla. Například pro Římany měla v tuto dobu zase mimořádný význam větvička břečťanu.

Rovněž v dávných dobách některé národy považovaly astrologické znamení Kozoroha za jedno z nejvýznamnějších. Jedním z důvodů je skutečnost, že bod zimního slunovratu byl pokládán za nejdůležitější gravitační bod oběžné dráhy Slunce. Obecně mezi základní milníky patří dva obratníky, Raka a Kozoroha. Tím, jak je zemská osa nakloněna, Slunce jimi pomyslně během roku prochází a střídají se tak roční období.

Temný čas

Doba kolem Vánoc zároveň patří i k těm nejtemnějším v roce. Tma trvá až šestnáct hodin. Pod rouškou temnoty mají duchové a démoni největší moc nad živými. Dvanáct nocí mezi Vánocemi a Třemi králi je údajně vůbec nejnebezpečnější, neboť podle staré víry se v tuto dobu Slunce zcela zastaví. Novodobě ohňostroje pak mají za úkol svým hlukem tyto démony a zlé duchy zahnat.

Není tedy pouhou náhodou, že tarotovou kartou pro znamení Kozoroha je Ďábel. Tato karta symbolizuje situaci, ve které se člověk může cítit zotročen nebo naopak uvízlý v nějaké pasti. Jedná se o problém, který má řešení, jen my ho zatím nevidíme. Musíme přijmout zodpovědnost, zbavit se všeho nepotřebného a postavit se svému strachu. Cílem období zemského Kozoroha je především uvědomit si své životní poslání, skutečný cíl své práce a života, najít směr nebo posílit uplatnění ve společnosti.

Posláním Kozoroha je společenská integrace. Tradičně je spojován s postavením, politikou a ambicemi na zařazení se do společnosti. Období tohoto znamení nám dále velí, abychom úspěšně zvládali čas, denní rytmus a plánování.

autor: Petr Matura
foto: pixabay.com (maciej326,Darkmoon_Art,)

 


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit