Tip na výlet: Kokořínsko plné legend

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 31. 12. 2021

Kokořínsko je nejen krásným místem pro výlet, ale rovněž zde se vypráví spousta legend. Spousty smutných duší bloudí po hradě. Zároveň můžete potkat i nebezpečné entity.

Podle legendy hrad Kokořín založil kdysi dávno rytíř jménem Okoř z rodu pánů z Dubé. Jeho syn se zasnoubil s dcerou rytíře Ctibora, majitele tvrze ve Vidimi. Po smrti Okoře se však jeho syn zamiloval do dcery pána z Housky, se kterou se následně oženil. Ctibor mu to neodpustil, choval k němu zášť a díky své moci ho nakonec i přinutil, aby se svou manželkou hrad i Kokořínsko opustil a nikdy se už nevrátil.

Banda zlodějů

Podle pověstí se již zpustlý hrad stal v 17. století útočištěm bandy loupežníka Petrovského, která terorizovala celý kraj. Když se však pokusila přepadnout nedaleký mlýn, mlynář se svými chasníky je zahnali. Petrovský přísahal krutou pomstu. Na oplátku na Kokořín unesl mlynářovu dceru. Dívce se údajně ale podařilo uprchnout. Na hrad přivedla svého otce a další muže z okolí. Zločinci dobře věděli, že smrti neuniknou, ale bránili se do poslední chvíle. Někteří dokonce raději ukončili svůj život skokem do studny. Od té doby zde jejich přízraky volají o pomoc a naříkají.

Může být na této legendě něco pravdivého? To se dnes již zřejmě nedozvíme, jisté však je, že během rekonstrukce na počátku 20. století bylo ve sklepení pod věží nalezeno 22 lidských koster. Možná jsou to oběti Petrovského a jeho bandy, možná sami přemožení loupežníci.

Černý rytíř se smečkou psů

Pokud věříte na pověsti, z prohlídky Kokořína se raději vraťte ještě před setměním. To z hradu totiž vyjíždí Černý myslivec na černém koni, doprovázený smečkou psů s ohnivými jazyky. Na jejich přítomnost reagují vytím všichni psi z okolí. Děsivé přízraky prý projedou skalním údolím a vrací se rychle zpět. Pak se ozve zoufalé lidské sténání. A náhle je ticho.

Jde snad o jakousi podobu divoké honby? Nebo má toto zjevení jiný původ? Zpět na hrad však snadno trefí i za temné noci, neboť ochozem věže prochází tajemná postava v bílém, která ji osvětluje. Že by nějaká místní Bílá paní?

Duch Černé paní

Každopádně hrad Kokořín má dokonce i svoji Černou paní. Podle legend se jedná o dceru zdejšího rytíře, která se odmítla vdát za starého šlechtice. Rozzlobený otec ji nechal zaživa zazdít. Od té doby duch nebohé dívky bloudí po hradě a pláče nad svým promarněným životem. Její duch je mírumilovný, nikomu neubližuje, ovšem i tak se případně zcela jistě nejedná o příjemné setkání.

Kokořínsko má i další tajemný hrad. Jedná se o zříceninu hradu Bezděz, jež byl během své existence nejen významným místem a zároveň i klášterem. Jeho konec však zajistila pruská armáda, která místo zpustošila a vyplenila. Existuje legenda, která říká, že mniši zde ukryli obrovské bohatství, což upoutalo pozornost nejednoho lovce pokladů.

Právě tato zlatokopecká horečka inspirovala Bedřicha Smetanu k vytvoření slavné opery ,,Tajemství“. Podle dalších povídaček měli ve zdejším okolí svá rejdiště rovněž i čerti. Na jejich řádění zde zůstalo mnoho připomínek, například Čertův vrch, Čertova věž nebo Čertova zeď.

autor: Petr Matura
foto: Petr Matura


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit