Test intuice

ARCHIV / KURIOZITY / TAJEMNO A EZOTERIKA / 13. 10. 2021

Náš vnitřní hlas. Tušení. Intuice. Pud sebezáchovy. Každý tento hlas máme. Je otázkou, zda mu umíme naslouchat. Svou intuici můžete otestovat provedením jednoduchého testu. Stačí si položit tři otázky.

Co to je vlastně intuice?

Kvintesence našich znalostí a zkušeností, nebo jen to, za čím se skrývá líný mozek? Pomáhá člověku vyhnout se nebezpečí ještě dříve, než si ho stihne uvědomit, či to vede pouze ke zjednodušení obrazu okolního světa? Nejedná se o jednoduché otázky. S vážností jsou diskutovány mezi vědci, kteří studují lidské vědomí.

I když to odborníci chápou, musíme činit zásadní rozhodnutí. A otázka zní: stojí za to spoléhat se na intuici, nebo máme ve všech ohledech umlčet svůj vnitřní hlas? Odpověď navrhl laureát Nobelovy ceny za ekonomii Daniel Kahneman (1934). Ve skutečnosti je psycholog, ale jeho hlavní činností je behaviorální ekonomie.

Ve svém projevu na Světovém ekonomickém fóru nabídl Kahneman způsob, jak otestovat svou intuici. Přednesl tři otázky, které by si člověk měl položit, aby svůj vnitřní hlas otestoval. Pokud na všechny tři lze s jistotou odpovědět ,,ano“, pak je vaše intuice dostatečně silná a můžete ji s klidem poslouchat. Je-li vaše na odpověď byť na jednu otázku ,,ne“, měli byste opět zapojit vědomou část mozku, a znovu zkontrolovat, co vám váš vnitřní hlas říká.

 

 

Testující otázky

  • Nacházíte se často v této situaci?
    Intuice vychází ze zkušenosti. Nevědomky si všímáme některých věcí, které pak můžeme, a dokonce bychom měli, použít. Ale ne každá oblast je vhodná pro získání zkušenosti v mimo vědomí, varuje Kahneman. Potřebujeme životní situace, které se opakují, abychom aktivovali svůj vnitřní hlas. U šachovým hráčů je možné se přiučit, stejně jako od ženatých osob. Ale například burzy a akciový trh jsou příliš chaotické na to, aby naše podvědomí vidělo nějaký opakující se vzor.

 

  • Máte nějaké zkušenosti v této oblasti?
    Pracovní intuice je výsledkem dlouhého pozorování opakujících se situací. Není to však jen pozorování, vyžaduje to také akci. Nejde jen o pár týdnů zkušeností, ale o dlouhé roky praxe. Abyste si byli jisti, co vám říká váš vnitřní hlad, potřebujete zkušenost. Příkladem je třeba šéf hasičů, který si zažil stovky mimořádných situací, a ví tedy, jak jednat.

 

  • Dostáváte zpětnou vazbu, a jak rychle?
    Skutečná praxe není jen o opakování stejných akcí pořád dokola. Můžete zkusit hrát na housle roky, ale hudební sluch se nedostaví. K tomu, aby praxe přinesla výsledky, je nutná zpětná vazba. Konkrétně velmi specifický druh zpětné vazby. Psychologové tvrdí, že nejlepší je okamžitá a konkrétní zpětná reakce. Chcete-li trénovat svou intuici, musíte téměř okamžitě vědět, zda je váš odhad správný nebo ne.

 

Až příště nastane situace, kdy vás váš šestý smysl vyzve, abyste něco udělali nebo neudělali, vyzkoušejte si tento jednoduchý test. Možná budete sami překvapeni, jak dobré je vaše tušení, nebo vás to naopak přinutí se nad situací lépe zamyslet.

 

autor: – skm –
foto: 123rf.com, pixabay.com


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit