Jak může jít nenávist a láska ruku v ruce

ARCHIV / KURIOZITY / 9. 6. 2023

Vědci zjistili, proč lidé mohou pociťovat úplně odlišné city současně. Možná jste už k někomu cítili nenávist a současně lásku, je to matoucí.

„Od lásky je k nenávisti jen krok,” říká lidová moudrost. Život sám potvrzuje její pravdivost. Jsou známé případy, kdy partneři během dne zažívají takzvanou „italskou” domácnost plnou hádek, kdy se vzduchem přímo šíří nenávist, ale v noci se přitulí a vášnivě se milují. Podobných případů ze svého okolí najde mnoho z čtenářů.

Jak je to možné?

Odpověď se pokusili najít vědci z londýnské univerzity University College London (UCL) pod vedením profesora neurobiologie Semira Zekiho. Soustředili řadu dobrovolníků – mužů i žen, kteří k sobě chovali nenávist, tedy bývalé partnery. Postupně jim ukazovali fotografie různých osob, mezi
nimiž byli i jejich ex, a skenovali jim mozkovou aktivitu. Ukázalo se, že se v mozku aktivizovaly určité oblasti v mozkové kůře, místa odpovědná za aktivitu těla, pro přijetí řešení a místa spojená s pamětí. Při vyhodnocení výsledků si vědci všimli, že úplně stejné oblasti se aktivizovaly v předchozích pokusech – ale tehdy se zkoumala láska.

Pokusným osobám se ukazovaly fotografie jejich dětí, milenců atd. Závěr byl jednoznačný – láska i nenávist existují vedle sebe. Navíc, mozek je uzpůsoben tak, že tyto stavy jsou schopny rychle přejít jeden do druhého. Proč tomu tak je? Odpověď může dát jenom evoluce. Původně mohlo jít o úlohu ke smíření nepřátel.

Proč nerozumíme ženám?

Mužská řeč je pro mozek lépe pochopitelnější než ta ženská. I k takovému závěru došli britští vědci. Ženský hlas je melodičtější než mužský. Mozek musí vynaložit více úsilí k tomu, aby obsah sdělení dešifroval, musí aktivizovat další centra.

Bolest i sex spolu rovněž sousedí. Při nich se aktivizují také ta samá centra. Pro milovníky praktik sado-maso to není nic nového. Vědci to dokázali, aniž by kohokoliv mučili. Dali prostě čichnout pokusným ženám sprej, ve kterém byly rozptýleny hormony stimulující melanin. Při experimentech se aktivizovaly pohlavní orgány a ženy dostaly chuť na sex. Některé zažily i orgasmus bez sexu. Kdo by však zde hledal romantickou lásku, zklamal by se. Romantická láska sídlí úplně někde jinde než sex.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit