TAJEMNÉ PROBUZENÍ HADÍ SÍLY

TAJEMNO A EZOTERIKA / 20. 5. 2019

Určitě už jste někdy slyšeli o zvláštních událostech, nad kterými se tají dech. Mám na mysli extrémní případy, kdy se v lidech na několik okamžiků probudí jakási supersíla, kterou se zatím nepodařilo logicky vysvětlit. 

Dvaadvacetiletá Lauren Kornackiová v roce 2012 zachránila svého otce Alexe, když na něj při opravě dopadla tíha jeho BMW. Vyděšená Lauren jednou rukou nadzvedla auto a druhou vytáhla svého otce, který už v tu chvíli bojoval o život. Mladá dívka pak zahájila resuscitaci, aniž by jí v tu chvíli napadlo, že by na podobný kousek, který se jí podařil před několika vteřinami, byl hrdý i filmový Superman. Tento případ však není ojedinělý. Kde se v lidech takové superschopnosti berou?

Experti nad takovými nepochopitelnými situacemi marně kroutí hlavou, protože i když je známo, že člověk dokáže ve velkém stresu podávat mnohem lepší výkony, ani adrenalin není všemohoucí. Jsou zkrátka jisté limity, přes které už fyzická síla člověka jít nemůže. Ale přesto se to stává. Příběh Lauren Kornackiové a dalších, kteří srovnali se zemí veškeré „nejde to“, budí respekt a zároveň otázku: Co to bylo za sílu, která překonala veškeré myslitelné limity? Máme ji všichni? A pokud ano, jsou způsoby, jak ji lze probudit? A musí jít nutně o život? 

HYSTERIČTÍ SUPERHRDINOVÉ?

Lidé, kteří mají dlouhodobé praktické zkušenosti s jógou, znají odpověď, stejně jako mnozí další, kteří už se setkali s pojmem hadí síla, nebo také kundalini šakti. Tato mocná energie podle nich dokáže jako ohnivý plamen krátkodobě zachvátit i člověka, který se o duchovno nikdy nezajímal, v jeho případě však funguje jako spouštěč strach, případně hysterie. My se ale dnes do tématiky hadí síly ponoříme mnohem hlouběji. Ta jakási supersíla je totiž pouze „vedlejším efektem“ toho, co probuzená kundalini šakti přináší. Utajovaná informace o existenci hadí síly byla dávnými mudrci snad všech kultur světa považována za jedno z nejdůležitějších uvědomění, k nimž může člověk během života dospět. Avšak není důležitá pouze pro tantrickou a jogínskou praxi, jak se mnozí mylně domnívají, je přirozenou součástí každé skutečné duchovní zkušenosti. A i když může mít hadí síla různé názvy, její skutečná podstata je neměnná. A je v nás všech. 

Kde začít? 

Hadí sílu můžeme podle jogína Eduarda Selei velmi zjednodušeně nazvat také životní energií. Je to veškerá síla, veškerá energie, kterou máme k dispozici. Energetický potenciál, z něhož většinou z něho využíváme pouze minimum. Tuto sílu, která v nás obvykle jen dřímá a stagnuje na dolním konci páteře, dokážeme probudit jen v určitých neobvyklých situacích. „Kundalini se v nás obvykle zaktivuje v okamžiku, kdy něco intenzívně prožíváme. V tu chvíli prožíváme ohromný příval energie vysoké intenzity, máme pocit, že bychom mohli „skály lámat,“ popisuje jogín a dodává, že se v nás v tu chvíli zažehne jakýsi vnitřní plamen, který nám náhle dodá sílu. Spouštěčem může být cokoliv, co intenzívně působí na naší psychiku – může to být radost, rozčilení, hněv, strach, atd. O přísunu této energie rozhoduje síla našich emocí. Jsou to přesně ty případy, kdy dokážeme téměř „odnikud“ náhle vzít tolik síly, že se ani sami nestačíme divit, kde se v nás vzala. Tyto energetické gejzíry na nás ale působí pouze krátkodobě a jsou jen malou ukázkou, malou ochutnávkou toho, jaký přísun energie s sebou přináší aktivně probuzená, pravidelně používaná Hadí síla. Lidé, kteří praktikují tantru nebo jiná duchovní cvičení, si bývají tohoto mocného nástroje plně vědomi. Otázkou však je, jak moc jsou schopni využívat její potenciál, který je zcela bez hranic. 

UZLÍČEK BOŽSKÉHO PLAMENE

Hadí síla v nás všech proudí už od narození, v drtivé většině případů však jen částečně. Její centrum je v oblasti první čakry, na konci páteře, konkrétně v trojúhelníkové kosti křížové. Pojmenování hadí síly není náhodné. V neaktivním stavu totiž bývá symbolicky zobrazována spícím hadem, třiapůlkrát obtočeným okolo páteře v oblasti první čakry. Je to ale samozřejmě jen symbolika. Centrum hadí síly je ale také možno si představit jako jakýsi centrální energetický uzlík, který je z velké části zablokovaný, utlumený. V případě, že se splní určité podmínky, energie přestává být blokována a je jí umožněno se plně rozvinout, proudit všemi energetickými kanály, pokud v nich není další blokace. „Já bych to přirovnal například k hlavičce zápalky. V neaktivním stavu pouze JE. Ovšem za určitých podmínek, v případě naší symbolické zápalky, se škrtnutím objeví skrytý, nevýrazný plamen. Pokud plameni dodáme další podmínky, může zesílit až do takové míry, že jeho existenci nebudeme moci už nadále přehlížet. Záleží jen na nás, zda naše hadí síla bude mít symbolickou podobu nevýrazného plamene, nebo hořící pochodně,“ popisuje jogín. 

AŽ NA VRCHOLKY

Džňanéšvara, velký indický světec, který žil 13. století, řekl: „Kundaliní je jedna z nejmocnějších energií. Celé tělo hledače začne díky vzestupu Kundaliní zářit. Nežádoucí nečistoty začnou mizet. Oči se rozzáří.“ Podle zkušených jogínů a tantriků by měla aktivovaná hadí síla v ideálním případě stoupat podobně jako had po páteři směrem nahoru, procházet všemi čakrami a nad hlavou, v oblasti sedmé čakry, splynout s nekonečnem, které ve skutečnosti nemá hranice. Smyslem nejen tantry, ale vlastně jakékoliv duchovní cesty je, aby se energeticky spojila první a sedmá čakra, aby splynuly v jednotě. Toto poznání přináší hluboké a výjimečné mystické prožitky. Na otázku, k čemu je dobré mít probuzenou hadí sílu, Eduard Selea říká: „Je mnoho lidí, kteří si myslí, že jim to přinese mnohem lepší a mohutnější prožitky při sexu, pokud se naučí s energií kundalini pracovat. Ale to je jen malá kapka v moři. Pravidelná aktivace hadí síly člověka mění od základu, přináší výrazné transformační změny nejen v duchovním posunu, ale ve všech úrovních bytosti. Zkvalitňuje náš život v mnoha oblastech. Když začínáme vědomě využívat náš dosud neprojevovaný energetický potenciál, a tuto energii vložíme například do naší práce, budeme podávat mnohem lepší výkony. Vibrující energie, která při aktivaci proudí naším tělem, podporuje i pozitivní charakterové vlastnosti, které dosud nebyly dostatečně projevovány – trpělivost, vůli, skromnost, sebedůvěra, sebeláska, tvořivost, schopnost empatie, laskavost, citlivost, atd. Hadí síla nás transformuje ve všech směrech, ve kterých se toužíme rozvíjet, tam, kde máme lidově řečeno „mezery.“

Tak jednoduché to není

Ne každý člověk, který má probuzenou hadí sílu, ji však dokáže propojit až se sedmou čakrou. To je výsledek mnoha let ustavičné jogínské nebo jiné duchovní praxe. Námi oslovený jogín se domnívá, že během krátkého lidského života se to může podařit jen člověku, který k tomu má dispozice z minulých životů. „Probuzení Hadí síly je velkým duchovním posunem, který přináší silné mystické prožitky. Jsou lidé, kteří se o aktivaci kundalini snaží dlouhá léta, a přesto nemají žádné výsledky. Na druhou stranu, každá minuta jogínského cvičení nás nevratně posouvá k našemu cíli. A toto poznání už nám nikdo nikdy nevezme…“

….

Celé znění článku najdete v Záhadách života 1/2014

… co se tam ještě dočtete? Jednoduché základní cviky na probuzení hadí síly podle Jogína Eduarda Selei. Jak se mu podařilo ji probudit v sobě a jak to probíhalo?

text: red., foto Shutterstock

 

 


Štítky: , , , ,





Mohlo by se vám líbit