Neklidní mrtví: Hrůzné události na estonském hřbitově!

Paranormální jevy / TAJEMNO A EZOTERIKA / 2. 12. 2014

Některé příběhy vypadají velmi neuvěřitelně – téměř jako z hororu. Přesto je spatřili desítky svědků na vlastní oči! Patří mezi ně i děsivé události z estonského ostrova Saarema, kde se rakve pohybovaly jakoby samy!


Bylo nádherné letní odpoledne 22. června 1884. K bráně malého hřbitova na ostrově Saarema před chvílí přijela žena s koněm, který táhnul nízký vozík. Postarší paní přivázala zvíře k mříži hlavní brány a odešla ke hrobu svých příbuzných. Když se po necelé půlhodině vrátila, překvapil jí vzhled koně, který byl k smrti vyděšený. Žena musela zvíře dokonce odvést k veterináři, aby ho uklidnil. Tehdy této události nikdo nepřikládal větší důležitost…

Co vyděsilo koně?
Podobný příběh se na místě posledního odpočinku, patřící tehdy  do ruského Livonska (dnešní Estonsko – pozn. redakce), odehrál opět o týden později. Na hřbitov přijelo v neděli víc než dvacet lidí, kteří znovu své koně přivázali k mříži u hrobky rodiny Buxhoewdenových. Po příchodu z bohoslužby je opět překvapil stav jejich čtyřnohých zvířat, která byla doslova v amoku a panicky vystrašená. Nic však nevedlo k vyřešení otázky: Co se zde vlastně odehrálo?

Během následujících dnů se začaly množit případy lidí, kteří zaslechli z okolí zmíněné hrobky zvláštní rány a jakési „šátravé“ zvuky. Když se podobných hlášení dostalo ke sluchům radních a na policii příliš mnoho, rozhodli se úřady hrobku otevřít. Jenže tím nejtajemnější část příběhu teprve začiná!
Hrobníka a všechny přítomné vyděsil stav neporušených rakví, které byly všechny naskládány doprostřed hrobky. Po krátkém vyšetřování uložili zřízenci schránky zpět do jejich výklenků a přístup do krypty Buxhoewdenových byl uzavřen. Navíc se dočkal zapečetění olověnými plombami. Ale řádění podivných sil mělo pokračovat…

Děsivé události pokračují
Třetí červencovou neděli probíhala v kostele u hřbitova opět bohoslužba. Tentokrát se koně připoutaní k ocelové bráně nejenom vyděsili. Mnozí z nich v hrůze dokonce utrhli provazy a jako šílení pádili pryč od tohoto podivného místa. Vycítili snad svými citlivými zvířecími smysly, že se blízko nich odehrává paranormální jev? Vždyť zvířata jsou v těchto případech mnohem citlivější, než většina lidí! Člověku totiž jeho instinkty a smysly otupil způsob jeho života a převaha logiky nad intuicí…
Po zběsilém útěku zůstali ležet na zemi tři mrtví hřebci. To již začínalo být mnohým lidem z tehdejšího Livonska zřejmé, že zde není cosi v pořádku. Jejich dojem se potvrdil poté, co byla prokletá krypta opět otevřena kvůli úmrtí dalšího člena Buxhoewdenovy rodiny. Přítomným se naskytl pohled na znovu přeházené rakve. Co se zde odehrávalo?

Nepomohla ani stráž
Starosta blízkého Arensburgu, který byl pod tlakem vyděšené veřejnosti, nařídil nejen zapečetění hrobky, ale také důkladné vyšetření záhadných událostí.  To však k ničemu nevedlo. Naopak – o tři dny později nechal vysoce představený baron von Gűldenstubbe v doprovodu členů Buxhoewdenovy rodiny otevřít neporušenou plombu i kryptu pod ní. A všechny opět čekal šok: Rakve byli opět naházeny bez ladu ke stěně.
Po opětovném dosazení do svých výklenků byla hrobka nejen zapečetěna, ale byli k ní přivedeny i stráže, které měli hrobku bez přestávky hlídat. A to jak ve dne, tak i v noci. Jenže následující den spatřili všichni po otevření opět přeházené rakve! Stěny hrobky byly proto prohledány za účasti policie, zda se do ní nikdo nepozorovaný nedostal. Jaký byl výsledek? Na podlaze ani na stěnách krypty nebyl nalezen jediný otvor, kterým by mohl dovnitř vniknout nějaký vandal. Také nebožtíci v rakvích nejevili známky poškození.

Neviditelný vandal, nebo přízraky?
Po této příhodě nechala vyšetřovací komise posypat podlahu a okolí hrobky jemným popelem a nařídila ji opět hlídat ozbrojenou hlídkou. Když o tři dny později přijeli policisté se zástupci církve a vstoupili do krypty, rakve byly znovu přeházené, aniž by na popelu byla vidět byť jediná lidská stopa! Že by byl neznámý pachatel neviditelný? Také přítomná stráž prý nespatřila nic podezřelého. Po tomto incidentu nechala rodina hrobku zrušit a rakve přemístit na jiný hřbitov. Od té doby byl na hřbitově klid.
Ale co se zde vlastně dělo? Možná se na některých místech manifestují síly, které nepatří do našeho světa. Někteří kvantoví fyzici připouštějí, že naše realita může být složena z mnoha prostupujících se paralelních světů. Je tedy mnohem složitější, než se zdá! Pronikají k nám z údajných jiných dimenzí občas jakési neviditelné bytosti?  Anebo zvláštní jevy na ostrovním hřbitově způsobila neklidná duše některého z mrtvých, který měl s rodinou Buxhoewdenových nevyřízené účty? Příčina pohybujících se rakví zůstane asi záhadou už navždy…

Autor: Petr Koutský
Fotografie: shutterstock.com


Štítky: , , , ,





Mohlo by se vám líbit