Středověký rytíř jako romantická postava? Ani náhodou

ARCHIV / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 3. 1. 2022

Za staletí, uplynulých od doby středověku, se vytvořil určitý obraz středověkého rytíře jako vzorného válečníka, skutečného muže, který je připraven každé ženě splnit jakékoli přání, obraz romantického a gentlemanského ochránce všech utiskovaných. Pravý rytíř ale takový skutečně nebyl.

Tuto podobu můžeme znát z beletrie, knih i filmů, avšak nemá nic společného se skutečnými středověkými rytíři. Jací tedy doopravdy byli?

Byl to drobný feudální pán, žijící svobodně, ovšem za závazek plnění vojenské služby svému pánovi. Typický středověký rytíř měl průměrnou výšku 160 centimetrů (celá evropská populace byla tehdy menšího vzrůstu). Jeho tvář bývala neoholená a znetvořená neštovicemi, které byly dost rozšířené, pokud je člověk přežil.

Během vojenské výpravy rytíři nesundali své brnění klidně celé dny i týdny, protože jeho odstrojení a opětovné nasazení i za pomocí sluhů trvalo déle než hodinu. A během této chvíle mohl zaútočit nepřítel. Jak jste možná uhodli, díky tomu mohl být každý rytíř identifikován díky své vůni na desítky metrů. Navíc, v létě na slunci byla zbroj velmi horká, což přinášelo nositelům nepopsatelné utrpení. Jediným způsobem, jak brnění ochladit, byla sprcha studenou vodou, která musela být vždy ve správném množství po ruce.

Romantika co?

Neméně ,,romantický“ byl postoj rytířů k opačnému pohlaví. A zejména pro jejich okolí. Během nájezdů na nepřátelské vesnice (a sousední feudální pánové byli zpravidla vždy nepřáteli) bylo zvykem znásilnit všechny vesnické dívky. V případě potřeby rytíř dělal totéž u svých vlastních poddaných a nevolníků. Oženit se s některou z nich nebylo možné, protože manželství mohlo být uzavřeno pouze se zástupci šlechty.

Také je potřeba mít na paměti, že středověk byl obdobím náboženské temnoty a netolerance. Mnoho rytířských řádů vzniklo na náboženském základu, takže převážná většina středověkých rytířů byla náboženskými fanatiky. A právě kvůli těmto náboženským cílům byl takový fanatický rytíř připraven spáchat jakýkoli čin. Nejčastěji šlo o vyhlazení představitelů jiných náboženství nebo křesťanských směrů, než katolicismu.

Kromě známých křížových výprav do Palestiny byly v Evropě vedeny také proti heretickým křesťanům. Křížové výpravy proti českým husitům (1421 – 1436) sice skončily pro rytíře neslavně, zato výprava proti Albigenským (1209 – 1229) byla skutečnou náboženskou genocidou, během které bylo zabito asi milion lidí.

Tohle moc romanticky nezní že? Hezký obraz středověkého rytíře nemá nic společného s jeho reálnou podobou. Filmy a knihy nám v tomto směru trošku lžou.

autor: – skm –
foto: pixabay.com (AKuptsova,Adalhelma,ArtTower)


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit