Znamení Ryb v mýtech a lidových zvycích

ARCHIV / TAJEMNO A EZOTERIKA / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 18. 2. 2022

Blíží se astrologické období znamení Ryb, jímž se uzavírá celý kosmický cyklus. Tuhá zima je téměř poražena a život se už pomalu, zatím jen skrytě, začíná obnovovat. Tímto znamením se přibližuje jarní rovnodennost, i když to ještě chvilku potrvá.

V minulosti byl tomuto období přiřazen princip Jova, dnes známý jako Neptun neboli Poseidón. Bůh, kterému Kyklopové darovali trojzubec, jímž lze otřást zemí. V Babylónu znali tajemného ,,rybočlověka“ jménem Oannes. Ten se každoročně vynořoval z mořských vln, aby přinesl lidem požehnání. Jednoho dne opustil hlubiny Rudého moře a vydal se do Babylónu, aby přinesl tamním obyvatelům náboženství, zákony, zvyky, umění a vědu. Říká se o něm, že neměl nohy a nemohl tedy chodit, avšak disponoval rybím ocasem, a tak byl perfektním plavcem.

Na období Ryb též připadá tzv. ,,jiskrná neděle“, kdy se na horách zapalují jarní ohně. Do žhavého popela se vhazuje velké množství rýže, aby jiskry létaly co nejvýše. Traduje se, že čím více jiskry vyletí, tím méně bude nepříjemné počasí. Na mnoha místech pak mládež obchází vesnici a prosí o dřevo na tento oheň. Například Germáni zase v tomto čase vyráběli napodobeniny Slunce, které zapalovali a jezdili s ním po okolí. V kopcovitých oblastech bývá zvykem, že se kutálejí ohnivá kola do údolí, nebo se vyhazují ohnivé kotouče.

Rovněž i severní Indie v tuto dobu slaví. Jakmile se sklidí zimní rýže, staví se ve vsích chatrče ze slámy. Mladí lidé v nich tráví celou noc a ráno je zapalují, což lze chápat jak obětní oheň. Pak teprve mohou začít vlastní svátky se zápasy buvolů, při nichž si lidé navzájem přejí hodně štěstí.

Únorové svátky

Dne 22. února se také slaví svátek Stolce svatého Petra, který dříve byl velice pravděpodobně germánským svátkem mrtvých. O tom svědčí stížnost synody v Tours z roku 567, podle níž věřící po mši tajně doma obětovali duším zesnulých jídlo, což v podstatě znamenalo návrat k pohanským zvyklostem.

Římané touto dobou slavili svátek ,,vinalia priora“, tedy ,,raný vinný svátek“, kdy přinášeli slavností oběť Jovovi. Teprve potom bylo možné popíjet víno z loňské úrody. V Německu mají zase zvyk, zejména mezi mladými lidmi, a to pít ,, na sílu a krásu“. Před první světovou válkou v Mnichově v tomto období podle starodávného zvyku čepovali medovinu. A jaro pro tamní obyvatele začíná teprve tehdy, když se Nockenherbergu začne téci salvátorský pramen. Podobných zvyků můžeme však po celém světě najít ještě mnohem více.

Ve znamení Ryb se uzavírá celý přírodní koloběh a následně začíná znovu od začátku. Zimní démoni jsou sice již zahnáni, ale všichni jsou si přesto velice dobře vědomi toho, že se jejich vláda časem zase opět vrátí. Nejen z tohoto důvodu si proto nastávající období růstu a světla užívejme skutečně naplno.

autor: Petr Matura
foto: pixabay.com
(Darkmoon_Art,Tatutati)


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit