Záhadná lidská zmizení

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / KURIOZITY / NEJČTENĚJŠÍ / Záhady / 18. 8. 2021

Zmizení lidí po celém světě je denním chlebem většiny policejních oddělení. Příčiny jsou různé, ale existují spousty případů, nad kterými navždy zůstane viset veliký otazník. Lidé, po kterých skutečně nezůstane jediná stopa.

Jean Durant 

Píše se rok 1898. Po kanadském městě Winnipeg se proslýchá, že mezi lidmi žije muž se zvláštními schopnostmi. Řeč byla o mladíkovi francouzského původu, Jeanu Durantovi. Tehdy mu bylo pouhých dvacet čtyři let, když vyhledal místního lékaře. Durant tvrdil, že se dokáže rozplynout a odkudkoli zmizet. Sám si to však vysvětlit nedovedl. Lékař ho samozřejmě považoval za psychicky nemocného jedince, ale nakonec se nechal přesvědčit, aby se na mladíkovu schopnost podíval.

Zprvu to nevypadalo moc dobře. Durant se pokusil rozplynout, ale bez úspěchu. Řekl, že je to pro něj moc těžké, když ho někdo přímo pozoruje. Lékař mu tedy poskytl malou místnost k uchovávání léků. Sice měla okénko, ale to bylo tak malé, že by jím dospělý muž neprolezl. Experiment mohl začít.

Mizel a mizel

Durant si svlékl všechno oblečení a vešel do malé místnosti. Doktor ho pečlivě zajistil, klíč si schoval do kapsy a netrpělivě čekal přede dveřmi. Zevnitř bylo slyšet jen hluboké dýchání. A pak nastalo ticho. Během chvilky se náhle za zády lékaře ozvalo: ,,Tak to, jste spokojen?„. Doktor vyděšeně a zároveň překvapeně hleděl na usmívajícího se Duranta.

Tento pokud přiměl lékaře kontaktovat dva své kolegy. Něco tak mimořádného museli vidět na vlastní oči. A tak se toto zmizení z uzavřené místnosti opakovalo. Tentokrát byl i svázán, aby to měl ještě krapet těžší. Pokus se opět vyvedl. Doktoři navrhli, aby tento svůj talent předvedl i za asistence policie. Durant se tomu nebránil. Vydal se tedy na policejní stanici.

Muži zákona ho prohledali a mladík se opět svlékl. Nahého jej zavedli do cely, spoutali mu ruce i nohy a dveře zamkli. Šest policistů strážilo celu, jako kdyby v ní byl zavřený nejnebezpečnější člověk ve městě. Uběhly asi tři minuty a v chodbě za rohem se objevil mladý muž. Pouta ležela zamčená a nepoškozená na zemi v cele. Plni úžasu chtěli tento pokus zopakovat. Tentokrát Duranta připevnili řetězem ke kruhu zapuštěnému ve zdi, a dveře zajistili pečetním voskem. Vše opět zůstalo nepoškozené a veselý mladík se za jejich zády objevil ještě dříve než při první zkoušce.

O tomto zajímavém úspěchu se doslechla i chicagská policie. Sami chtěli být svědky této nevídané věci, a proto pozvali Duranta k sobě na stanici. Všechna zabezpečení se opakovala a mladý muž byl zamčen do jedné z cel. Dlouho se nic nedělo. Přibližně po hodině otevřeli policisté celu s tím, že Durant své číslo nezvládl a oni dokážou, že je jen dalším nešikovným eskamotérem.

Jenže mladík nikde. V cele se opět na zemi povalovala neporušená želízka. Po něm samotném se však slehla zem. Veškerá pátrání byla neúspěšná, nenašlo se ani jeho tělo. Pokud měl skutečně Jean Durant zvláštní schopnosti dematerializovat své tělo, mohl se nedopatřením objevit v jiném čase či na jiném místě? A je něco takového vůbec možné?

Zmizení Owena Parfitta

Teď to budeme my, kdo se vrátí v čase a to do červnového dne roku 1763, do tržního městečka Shepton Mallet v Anglii. Během teplých letních večerů měl starší muž jménem Owen Parfitt ve zvyku sedávat na verandě své sestry. V klidu seděl přikrytý svým velkým kabátem, užíval si čerstvého vzduchu a kochal se výhledem. Najednou však muž zmizel. Owen se sám nemohl hýbat, takže je nemožné aby kamkoli odešel. V určitou chvíli se sestra společně se sousedem rozhodla pro něj dojít, a pomoci mu zpátky dovnitř. Na místě, kde předtím seděl, zůstal pouze jeho velký kabát. Jeho zmizení se nikdy nepodařilo vyřešit.

David Lang

Dne 23. září roku 1880 se na farmě blízko městečka Gallatin v americkém státě Tennessee odehrálo další podivné zmizení, a to přímo před očima několika svědků. Děti manželů Langových si hrály venku před domem. Rodiče se rozhodli vyjít za nimi, aby je zkontrolovali. Při té příležitosti si jejich otec David řekl, že se rovnou půjde podívat na koně. Ve stejný čas, kdy přecházel pastvinu vedoucí směrem ke stájím, projížděl kolem jeho kamarád Judge August Peck. Jakmile si ho David všiml, začal na něj mávat. O pár sekund později zmizel přímo před očima své manželky, dětí i přítele. Jeho žena začala křičet a společně s dalšími svědky běželi k místu, kde ještě před chvíli stál David Lang. Prvně si mysleli, že mohl třeba spadnout do nějaké jámy. Jenže když doběhli na místo, nikde nebyla díra, kam by otec od rodiny mohl zmizet. Proběhlo rozsáhlé pátrání, ale ani přes veškerou snahu se David už nikdy nenašel. O několik měsíců později si jedno z Davidových dětí všimlo, že v místě otcova zmizení je v okruhu asi čtyř metrů tráva žlutá a povadlá.

Byli tito muži obdařeni skutečně nějakou mocí, kterou my nemůžeme pochopit? Dokázali mizet v prostoru i čase, ať už vědomě či nedobrovolně? Říká se, že tuto schopnost ovládají někteří indičtí mystici nebo jihoameričtí šamani po dlouhé duchovní praxi. Byli tito muži podvodníci, či se tyto příběhy záhadných zmizení odehrály jinak? Nám, jako obyčejným lidem, tohle připadá nemožné. Ale koneckonců jsme stvořeni z atomů.

 

autor: Petr Matura
foto: 123rf.com, pixabay.com (愚木混株 Cdd20, 4711018)


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit