Žijí dodnes pterodactylové? Možná ano!

SVĚTOVÉ ZÁHADY / 23. 3. 2012

Domorodci žijící na pomezí Demokratické republiky Kongo a Zambie jsou přesvědčení o existenci prapodivného tvora. Jeho vzhled připomíná velkého létajícího ještěra bez peří a šupin. Jeho křídla vypadají jako křídla netopýra, dosahuje délky přibližně dvou metrů a jeho protáhlé tělo je zakončeno dlouhým ocasem. Jeho hlava je hrůzostrašně holá a podobná jakési protáhlé lebce s tlamou plnou ostrých zubů, a má údajně temně rudou barvu. Pohádka?

Místní lidé se ho natolik obávají, že tvrdí, raději by se postavili tváří v tvář rozzuřenému slonovi nebo hladovému lvu, než aby bojovali s kongamatem. Jsou přesvědčeni, že kdo ho spatří, musí v krátké době zemřít! Vydává prý příšerné skřeky.

PODIVNÉ ODHALENÍ
První zprávy o tomto podivném ptakoještěrovi přivážejí do Evropy téměř současně dva slavní evropští cestovatelé: Francouz Markýz de Chatteleux a britský etnograf Frank. H. Melland. Ten slyší od domorodců velice často vyprávět o kongamatovi a když jim ukáže knihu, kde je vyobrazený ptakoještěr, žijící v druhohorách, tedy v období před 245-263 miliony let, poznávají jeho podobu a nadšeně vykřikují „kongamato!!!“ Záhada začíná nabírat na děsivosti. Může žít dodnes tvor z druhohor?

Výprava Markýze de Chatteleux sice tohoto tvora nespatřila, ale britský odborník byl o jeho existenci naprosto přesvědčen. Domorodci vysvětlují, že kongamato je obyčejné zvíře, stejně nebezpečné jako levhart, lev nebo mamba,“pokračuje Francouz. O nějakém neexistujícím démonu tedy nemohla být řeč. Britský zoolog, spisovatel a cestovatel Ivan Terence Anderson nám zanechal líčení příhody, kterou zažil na vlastní kůži: “Nedostal jsem se ani doprostřed řeky, když jsem zaslechl křik svého společníka. Zdvihl jsem hlavu, vykřikl a okamžitě se potopil. Přímo na mě letěl temný stín velikosti mohutného orla.“

PŘÍŠERNÝ ŠKLEB
Orel to však zřejmě nebyl, protože pokračuje ve svém vyprávění: “Mžikem oka jsem zahlédl obrovskou otevřenou tlamu roztaženou jakoby do zlomyslného úšklebku, vroubenou bílým půlkruhem ostrých zubů. Tato událost se stala v roce 1933 v džungli pohoří Assumbo na severozápadě afrického Kamerunu.

Co je tedy kongamato vlastně zač?
Podle francouzského přírodovědce Bernarda Heuvelmanse by mohlo jít o dosud vědě neznámý druh netopýra nebo kaloně. Avšak ani největší netopýři ani kaloňové nedosahují rozpětí dvou metrů. Netopýři jsou zase pouze noční tvorové, kdežto kongamato bývá spatřen mnohdy ve dne.
Máme tedy jen dvě možnosti: buď se jedná živočicha, vědcům zatím zcela neznámého, nebo přežívá v  rovníkové Africe dosud druhohorní ptakoještěr- Dimorphodon macronyx. Kostra tohoto tvora byla nalezena na území dnešní Velké Británie.

Podle rekonstrukce jakoby kongamatovi z oka vypadl. Přes logický odpor mnoha vědců se ale tato možnost nedá vyloučit. A co si myslíte vy?
Text: Magdalena Zachardova ze své knihy Fascinující svět záhad, ilustrační foto: Shutterstock


Štítky: , ,





Mohlo by se vám líbit