Moeraki – kamenné koule Nového Zélandu

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 5. 10. 2022

Balvany jménem Moeraki neboli Moeraki Boulders jsou obrovské kameny kulového tvaru o průměru 0,5 až 2,2 metru. Nachází se na pláži Jižního ostrova Nového Zélandu na pobřeží Tichého oceánu, poblíž rybářské vesnice a letoviska Moeraki.

Celkový počet těchto koulí je podle odhadů několik set. Skupina balvanů pokrývá pobřežní pás písku na pláži Koekohe po délce asi 300 metrů. Koule se samozřejmě staly oblíbenou turistickou atrakcí. Moeraki samozřejmě zkoumali i geologové pomocí množství různých přístrojů. Kulovité balvany se skládají z písku, hlíny a bahna ze slinutého kalcitu.

Místní Novozélanďané si o nich vyprávějí různé pověsti. Podle jedné legendy domorodých maorských obyvatel Polynésie se jedná o nádoby na potraviny a dýně po pádu velké plachetnice Arai Te Uru. Dle novodobých názorů jde o zkamenělá vejce dinosaurů. Další populární verze je přistání mimozemšťanů, kteří zde měli naklást vajíčka, ale ta nepřežila těžké pozemské klima. Skutečnost je však samozřejmě úplně jiná.

 

Jaká je realita

V jedné obrázkové knize, jež se prodává v nedaleké obci, se píše o době před 60 miliony let, kdy si tehdejší novozélandští ichtyosauři ulevili do teplých vod oceánu. Hromada výkalů se ponořila do blátivého bahna, byla pokryta pískem, pohybem vody se na ni nabalovaly další a další vrstvy a obrušovala se do kulovitého tvaru. Po miliony let probíhaly kolem hromady výkalů postupně procesy zhutňování, cementování a krystalizace minerálů.

V miocénu, přibližně před 15 miliony lety, se zde mořské dno zvedlo nad hladinu moře a eroze vytvořila novou krajinu. Poté se vytvořily pevné sférické útvary, které byly vypláchnuty z mělčích vrstev, a po odplavení lehčích usazenin zůstaly ležet na břehu Tichého oceánu. Toto místo později Angličané a další osadníci nazvali Nový Zéland.

Samozřejmě se nejedná o jediné místo s takovými kulovitými balvany. Na Novém Zélandu existují ještě dvě další lokality. V různých modifikacích vzniku a vytváření jsou takové kamenné koule k nalezení například v Kostarice, Izraeli, USA, Kanadě a dalších zemích, včetně Ruska.

 

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit