Dinosauři – gigantický pták a Siats

ARCHIV / SVĚT ZVÍŘAT / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 17. 10. 2022

Přibližně před 15 miliony let žil dle vědců na Zemi obrovský pták, jenž náležel k rodu Phorusrhacos, tedy skupině sice převážně býložravých, ale i dravých obřích nelétavých ptáků, žijících na území Jižní Ameriky.

Byla nalezena dobře dochována lebka, jejímž nositele měl být právě tento dávný pták. Měří 72 centimetrů, což evokuje rozhodně důstojného potomka predátorských dinosaurů, i když speciálně tento nalezenec patřil údajně mezi býložravce.

Některé dravé druhy těchto ptáků, které dosahovaly výšky až 3 metrů a hmotnosti i 160 kilogramů, lovily malé i větší hlodavce, jiné savce a plazy. Tito ptáci vymřeli asi před 2 miliony let. Původně se vědci domnívali, že čím větší druh, tím byl neohrabanější. Jenže podrobný průzkum kostí obřího ptáka, objeveného v Argentině, dovedl příslušné odborníky k jinému závěru. Zvířata měla disponovat dobrou stabilitou a schopností poměrně rychle běhat.

Zatímco tedy ve druhé polovině třetihor dominoval na zemi tento pták, vzduchu zase vévodil jiný gigant. Jednalo se zřejmě o příbuzného kondora s názvem Argentavis magnificens. Žil v Argentině v období mladších třetihor, vážil přes 70 kilogramů a rozpětí jeho křídel dosahovalo až 7,5 metru. Oba tito ptačí giganti museli na zemi i ve vzduchu vzbuzovat patřičný respekt.

 

Nový druh – Siats

V roce 2008 paleontologové v Utahu ve Spojených státech amerických zase objevili fosilii, jejíž několikaleté vědecké zkoumání vedlo k popsání zcela nového druhu Siats meekerorum. Pojmenování Siats pochází z jazyka místního kmene Ute a označuje legendární lidožravou příšeru z mytologie utažských indiánů. Paleontologové tak pokračovali v tradici, podle které se nově popsaným dinosaurům přidělují jména božstev či monster, které figurují v mýtech místních domorodců.

Nahánět hrůzu by však tento Siats rozhodně mohl. Jeho pozůstatky se v současnosti nacházejí ve Fieldově muzeu v americkém Chicagu. Jedná se o nekompletní kostru tohoto jedince. Objevena byla v průběhu expedice výše zmíněného muzea do terénu v oblasti kraje Emery County v Utahu. Siats údajně žil před 98 miliony lety. Nalezená fosilie jedince představovala ještě nedospělého Siatse, ovšem i tak měřila téměř 10 metrů a její hmotnost dosahovala přibližně 2,5 tuny. Zcela dospělý jedinec mohl být dle odborníků až 12 metrů dlouhý, a to s hmotností asi okolo 4 tun.

V době, kdy Siats žil na naší planetě, byl Utah vlhkou krajinou s bujnou vegetací, kterou obývaly nejen nejrůznější druhy býložravých dinosaurů, ale i želvy, krokodýli a velké ryby. Z dravců zde v této době žili pouze poměrně malí tyranosauridi, již obrovskému Siatsovi samozřejmě nemohli konkurovat. Rozhodně byly tedy tito menší dinosauři nuceni obrovského Siatse respektovat.

 

autor: Petr Matura
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit