Záhadné trubky v hoře Baiyun Shan

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / UFO A MIMOZEMŠŤANÉ / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 7. 3. 2022

Na sociálních sítích a i jinde po internetu už několik let koluje záhadná fotografie z hory Baiyun Shan. Někteří tvrdí, že jde o žert a podvod, podle jiných jde o důkaz vedoucí k přepsání učebnic historie.

Z hory Baiyun Shan ústí jakési trubky. Nález z čínské provincie Kanton je znám už několik let, a způsobil velký rozruch v čínské veřejnosti, než díky internetu záhada překročila hranice Číny. Co je na tomto nálezu tak zvláštního?

V roce 1996 objevili vědci v Číně zajímavý fenomén. Z hory Baiyun Shan vedou jakési zvláštní roury. Nález skoro dvaceti trubek o průměru od 2 do 40 cm byl tak působivý, že o něm začala psát média. Chemické složení prokázalo vysoký obsah oxidu železa, oxidu křemíku a vápníku. Stáří tohoto artefaktu bylo odhadnuto na 5 000 let.

Nadšenci začali tvrdit, že neznámá civilizace tudy vedla potrubí přímo skrz skálu. V roce 2002 jeden čínský časopis uveřejnil senzační zprávu. Údajně se konečně našel důkaz, který zpochybňuje celou známou lidskou historii.

Mohou za to mimozemšťané

Místní úřady si brzy uvědomily, že tato senzace by mohla přilákat pozornost mnoha turistů. A také sem skutečně davy lidí proudit začaly, protože chtěly na vlastní oči vidět pozůstatky prehistorické civilizace, možná mimozemských návštěvníků.

Na silnici byla dokonce umístěna speciální značka, lákající turisty na mimozemskou stavbu. A dokonce zde byl mimozemšťanům postaven i pomník. Otázkou však zůstává, zda mimozemské civilizace mají s tímto nálezem opravdu něco společného?

Vědci provedli studii, která prokázala proces formování těchto objektů. Před miliony let v této oblasti rostly stromy. Postupem času skončily pod sedimentárními horninami, což se při tvorbě hor stává celkem často. Voda nasycená železnými prvky odtékala dolů. Obtékala stromy a vytvořila kolem nich něco jako skořápku. Uplynuly miliony let, tedy nikoli pouhých 5 000 let. Kmeny a větve stromů se postupně začaly měnit na uhlí. Zvláštní „trubky” jsou jasně viditelné z vnějšku hory, po odpadnutí části skály. Dříve nebo později to muselo pozornost lidí připoutat.

To, že k tomu došlo až v roce 1996 bylo způsobeno jen kvůli umístění ústí trubek, jež se nachází v těžko dostupné oblasti.

Zastánci mimozemských verzí však s tímto tvrzením nesouhlasí. Pokud by byla teorie vědců správná, pak by se takové trubky měly nacházet i jinde na světě. Zde prý jde jen o ojedinělý nález, a proto je příliš brzy na jednoznačné závěry. Je třeba provést další výzkum, aby se zjistila pravda.

S tím však geologové nesouhlasí. Podobné trubky byly nalezeny i v Coloradu nebo v Louisianě v USA. Akorát s tím rozdílem, že tam nebyly nálezy spojeny s mimozemšťany, a tak jejich popularita nepřesáhla okruh zájemců o geologii a mineralogii.

 

Na fotografie se můžete podívat ZDE

 

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit