Válka kvůli poštovní známce

ARCHIV / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 12. 9. 2022

Miliony lidí po celém světě sbírají známky už téměř 200 let. První exemplář s názvem „Penny Black” byl vydán 6. května 1840 ve Velké Británii. Víte však o tom, že jedna válka vznikla právě kvůli poštovní známce?

Od chvíle, kdy byla vydána první známka, jsou filatelií „nemocní” nejen školáci, ale i bělovlasí staříci. Tento zájem i nadále sdílí více a více lidí na planetě. Na první pohled malý papírek s lepicím podkladem, s perforací i bez, nepředstavuje pro laika žádnou hrozbu. Historie však zná i případy, kdy kvůli obyčejné poštovní známce započala válka, či vznikla národní konfrontace.

Ropná válka

Poštovní známky se staly nejen prostředkem k doplnění rozpočtu a propagandě, ale byly i záminkou k rozpoutání války. Již ve 20. letech 20. století si jihoamerické státy Paraguay a Bolívie začaly dělat nárok na pouštní území kolem náhorní plošiny Gran Chaco.

Španělsko, jež opouštělo své kolonie, zapomnělo stanovit jasnou hranici mezi svými nástupnickými státy. O 100 let později se tato zapomětlivost pekelně vymstila. Obě zmíněné země se začaly hádat o náhorní plošinu, kde doufaly, že naleznou ropu.

Na známce, kterou vydala Paraguay z roku 1924, ještě neexistuje žádná hranice s Bolívií. Avšak na poštovní známce z roku 1927 už hranice prochází severně od Gran Chaco. O dalších 5 let později byla hranice posunuta ještě dále a označena jako „Severní Chaco Paraguaye” a sloganem „Bylo, je a bude”. Bolivijci označili spornou oblast jako „Bolívijské Chaco”.

A toto byl onen důvod, aby začala válka. Diplomaté protestují, armáda vytáhla vojáky k hranicím. V roce 1932, před vypuknutím nepřátelství, byla vydána další paraguayská série známek, jež otevřeně vedla k ozbrojenému konfliktu.

V hodinách dějepisu zjistíte, že válka o Chaco (1932–⁠1935) přinesla vítězství Paraguayi. Bolivijci ztratili celých 72 % území, o které se válčilo. Hrdinou těchto bojů byl náčelník generálního štábu paraguayské armády, bývalý generál ruské armády Ivan Běljajev. Ten je od té doby spolu s dalšími ruskými emigrantskými důstojníky v Paraguayi uctíván jako národní hrdina.

Mimochodem, Běljajev ještě před válkou spolu se svými kolegy emigranty zorganizoval několik etnografických a geologických expedic na náhorní plošinu Chaco. Místní bojiště znal tedy dokonale.

Jako v každé válce byly známky „zašpiněny” rudou barvou krve. Zemřelo více než 90 000 lidí, ale ropa se stejně žádná nenašla.

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit